BILLEDER: Kom med om bag kameraet på ’Frederik IX’-serien

Følg indspilningsleder Cecilie Cedergren og holdet bag DR’s dramadokumentariske serie. I weekenden kan du på DR2 se et program om tilblivelsen af serien. Du kan også se den på DRTV lige nu.

  • På billederne her i denne billedserie, kan du se hvordan det så ud bag kameraet under optagelserne til DR’s dramadokumentarisk serie om Frederik IX. (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
  • (Foto: Thomas Roger Henrichsen)
1 / 11

Der er private detaljer, vi aldrig kommer i nærheden af. Og så er der til gengæld så detaljeret forskning inden for de politiske spørgsmål, som kongehuset var en del af, som er nærmest umulige at koge ned til fire gange 58 minutter. Alligevel har Cecilie Cedergren, der var indspilningsleder på DR’s dramadokumentariske serie ’Frederik IX’ - sammen med dedikerede kolleger - arbejdet på netop denne opgave det seneste år.

Serien ’Frederik IX’ bygger på grundig research, som derefter er dramatiseret. Resultatet er fortællingen om Frederik IX og kongehuset, der overlevede højspændte øjeblikke i historien, mistede sin reelle politiske magt, men formåede at skabe en ny og anden berettigelse i samfundet.

Bag serien står et særligt og sejt hold. Personer med forskellige fagligheder, som har respekt for historien og er bevidste om det ansvar, de har påtaget sig, når de fortæller den videre. De har bogstavelig talt arbejdet dag og nat og i alt slags vejr.

De har gravet rekvisitter og kostumer frem fra det meste af 1900-tallet. De har lånt dyrebare genstande af Kongehuset som for guldfyldepennen, som Christian X underskrev Grundloven af 1915 med, og som dermed gav kvinderne stemmeret. Og de har researchet i en uendelighed, og været på optagelse på den ene fantastiske location efter den anden.

- Det har været et stort privilegium at formidle denne historie sammen med kompetente faglige og kreative mennesker, fortæller Cecilie Cedergren.

Dykker længere ned

Cecilie Cedergren har efter optagelserne af ’Frederik IX’ tilrettelagt fire programmer, der dykker endnu længere ned i de historiske og politiske stridsspørgsmål, som berøres i serien.

Det er blevet til fire programmer, hvor Adam Holm inviterer historikere, politikere og forfattere til debat om henholdsvis Påskekrisen, sikkerhedspolitikken før Anden Verdenskrig, den kontroversielle politiker Erik Scavenius og endelig monarkiets fremtid. Her er tiden helliget hundrede procent til at diskutere og nørde de helt små detaljer. Og så til at reflektere over, hvad begivenhederne betyder for os i dag i samfundet generelt og i det politiske miljø.

På DRTV samt på DR2 søndag klokken 21.30 kan du se et program, der går bag om produktionen af ’Frederik IX’.

Se ’bag om’-programmet her