BILLEDER: Kors og bånd og TV på - Jørgen Reenberg 90 år

Den 8. november fyldte én af landets helt store skuespillere, Jørgen Reenberg, 90 år. Specielt i sine tidlige år havde han mange radio- og TV-roller. Vi har dykket lidt i DRs billedarkiver før dagen.

  • Det er én af de helt store inden for dansk skuespil, som fyldte 90 år onsdag den 8. november - nemlig Jørgen Reenberg. I år er det 70 år siden, han blev uddannet fra Det Kongelige Teaters elevskole, og gennem hele sin karriere har han været knyttet til teatret. Men det er også blevet til en række radio- og TV-roller i DR - ikke mindst i de tidlige år af karrieren. Her spiller Jørgen Reenberg Dr. Falka i 'Flagermusen' fra 1969 - sammen med Birgitte Price og Susse Wold. Det var John Price, der instruerede. (Foto: Dr)
  • Én af Jørgen Reenbergs store roller i karrieren har været at spille admiralen i operetten 'Pinafore' i 1955. Det var her han sang 'Admiralens Vise' - den med "kors og bånd og stjerner på". Operetten blev vist på DRs ene tv-kanal, og nummeret spilles stadigvæk jævnligt på P5. Det samme er for øvrigt tilfældet med en række andre numre, og siden 2010 har Jørgen Reenberg både været spillet på P2, P4, P5 og P7 Mix. For øvrigt har Jørgen Reenberg også selv fået kors og bånd og stjerner på med årene, idet han både har fået ordenen Ridder af Dannebrog, Ridder af Dannebrog af 1. grad og Kommandør af Dannebrogordenen. (Foto: Dr)
  • Tv-rollerne tog for alvor fart i 1956-1958, hvor Jørgen Reenberg medvirkede i en lang række af Fjernsynsteatrets produktioner - for eksempel som her i 'Var det en drøm?', som Bjørn Watt-Boolsen (1923-1998) instruerede. Sidstnævnte blev ikke mindst siden kendt for rollen som oberst Hachel i 'Matador'. (Foto: Dr)
  • I 1957 spillede Jørgen Reenberg Victor i Fjernsynsteatrets opsætning af John Steinbecks 'Livsflammen'. Det var Edvin Tiemroth, der instruerede, og Jørgen Reenberg spillede sammen med blandt andre Birgitte Reimer og Emil Hass Christensen. (Foto: Dr)
  • I 1962 spillede Jørgen Reenberg 'Blinde Jonas', da han spillede over for Lily Weiding i Sam Besekows instruktion af 'Midsommerdrøm i fattighuset' efter forlæg af Pär Lagerkvist. (Foto: Dr)
  • I 1963 var Jørgen Reenberg med i opsætningen af Henri Nathansens 'Inden for murene', da den blev vist på TV. (Foto: Dr arkiv)
  • I 1964 gjaldt det den to timer lange opsætning af Eurydike på TV - instrueret af Leon Feder. Her spillede Jørgen Reenberg sammen med Frits Helmuth og John Price. (Foto: Dr)
  • I 1957 var Jørgen Reenberg med i ikke færre end fem opsætninger i Fjernsynsteatret, samtidig med at antallet af fjernsyn og sendere voksede over hele Danmark. Her er han fra 'Manden i månen', instrueret af Kai Wilton og i samspil med Birgitte Federspiel. (Foto: Dr)
  • Privat var Ghita Nørby og Jørgen Reenberg gift fra 1970 til 1978, og de har også spillet sammen i Radioteatret, hvor de her ses fra. Årstallet fremgår desværre ikke af billedet. (Foto: DR Arkiv.)
  • Ghita Nørby i endnu et samspil med Jørgen Reenberg i 'Vores sensommer', der blev overført fra Det Kongelige Teater til tv-skærmen i 2006. Via dr.dk/historiskebilleder kan du se endnu flere historiske billeder fra DRs gemmer med fødselaren Jørgen Reenberg. (Foto: Thomas Petri)
1 / 10
FacebookTwitter