BILLEDER: 'Krøniken's Kaj Holger blev 75

Waage Sandø har været med i en stribe af DRs dramaserier og julekalendere, og mange husker ham ikke mindst for rollerne som I.P. og Kaj Holger. Den 8. maj fyldte han 75 år.

 • Det er nok i rollen som den stivnakkede fabrikant Kaj Holger i 'Krøniken', at allerflest husker Waage Sandø, der tirsdag den 8. maj fylder 75 år. Dramaserien, som DR viste fra 2004 til 2007, og som handlede om Danmark i efterkrigstiden og frem til 1972, blev den mest sete serie i den tid, der er blevet lavet seermålinger i Danmark, og rekorden med 2.714.000 seere til 10. afsnit, holder stadig på 14. år. Her ses Waage Sandø sammen med sin hustru i serien, spillet af Stina Ekblad. (Foto: Mike Kolloffel)
 • Waage Sandø er uddannet på Privatteatrenes Elevskole fra 1964 til 1966, og gennem årene har han vekslet meget mellem teatrene i provinsen og København, ligesom han også har været teaterchef på Odense Teater, Det Danske Teater og Folketeatret. På tv havde han sin første rolle i 'Valsedrømme' af John Price i 1967, men billedet her er nu fra Jonas Cornells 'Ludvigsbakke', som blev vist på DRs dengang ene tv-kanal i august 1978. Foto: DR Arkiv.
 • For mange står julekalenderen 'Jul i Gammelby' fra 1979 som noget helt særligt, og her spillede Waage Sandø præst i kalenderen, som var instrueret af Hans Christian Ægidius. Foto: DR Arkiv.
 • Senere medvirkede han også i en anden populær DR-julekalender - nemlig 'Jul på Slottet' i 1986, hvor Waage Sandø blandt andet spillede sammen med Morten Grunwald og Lily Weiding. Waage Sandø medvirkede også senere i julekalenderserierne 'Jul i Juleland' og 'Krummernes jul' på TV 2. Foto: Klaus Kurup
 • I 1987 blev der talt rigtig meget om DR-serien 'Alle elsker Debbie'. Den handlede om den søde og føjelige pige Debbie, der var ved at modnes - og flyttede hjemmefra, efter at have fået en ubehagelig overraskelse. Waage Sandø spillede Erling i serien. Foto: Ulla Voigt
 • Waage Sandø har ikke kun været på skærmen. Han har også medvirket i Radioteatret, som det i hvert fald hed engang. Her er han i stykket 'Panik' fra 1994, sammen med bl.a. Karen-Lise Mynster til højre. Foto: Bent Paulsen
 • 'Landsbyen' var en dramaserie, som DR1 sendte over fire sæsoner fra 1991 til 1996 - skrevet af Stig og Peter Thorsboe. Her spillede Waage Sandø Johannes Paulsen, Ingeborgs ven. Ingeborg blev spillet af Kirsten Rolffes. (Foto: Hans Andersen)
 • I 'dramaserien Taxa' i slutningen af 1990'erne havde Waage Sandø en mindre rolle som Preben, og her spiillede han blandt andet sammen med en ung Anders W. Berthelsen. (Foto: Ulla Voigt)
 • 'Rejseholdet', som DR1 viste fra 2000 til 2004 blev den første DR-serie nogen sinde, som sikrede sig en Emmy - tv-branchens svar på en Oscar. Her spillede Waage Sandø hovedrollen som vicekriminalkommissær Jens Peter Jørgensen - I.P. med 40 års erfaring, der bliver tilsidesat, da Ingrid Dahl bliver forfremmet. Hans partner i serien var Lisbet Lundquist - i serien kaldet Kirsten Jørgensen. (Foto: Ulla Voigt)
 • I Ole Bornedals dramaserie '1864', der handlede om Danmarks nederlag i 2. slesvigske krig, var Waage Sandø også med. Her spillede han 'Baronen'. (Foto: Per Arnesen - Misofilm)
 • Én af de seneste muligheder for at se Waage Sandø på skærmen har været i både 1. og 2. sæson af 'Bedrag', som DR1 har vist fra 2016. I serien, der handlede om økonomisk kriminalitet, spillede den snart 75 årige skuespiller Knud Christensen. Undervejs er det også blevet til flere filmroller for Waage Sandø, der blandt andet har været med i 'Vinterbørn' (1978), 'De nøgne træer' i 1991, 'Carlo og Esther' (1994), 'Kun en pige' (1995) og mange, mange flere. I 1993 høstede han også en Bodil for bedste mandlige birolle for sin indsats i filmen 'Kærlighedens smerte' af Nils Malmros. (Foto: Lars Reinholdt)
1 / 11

Du kan se flere historiske DR-billeder med Waage Sandø via dr.dk/historiskebilleder

Facebook
Twitter