BILLEDER: Kronprinsparret var med til klassisk festkoncert i DR Byen

Fredag aften modtog komponisten Hans Abrahamsen Léonie Sonnings Musikpris 2019 på ikke færre end 100.000 euro i DR Koncerthuset.

 • Nærmest traditionen tro var der kongelige gæster, da Danmarks helt store musikpris, Léonie Sonnings Musikpris for 2019 på ikke færre end 100.000 euro - eller cirka 750.000 kroner, blev fejret fredag aften ved en festkoncert i Koncertsalen i DR Koncerthuset. Prisen har været uddelt siden 1959, men det var kun femte gang, at den gik til en dansker - nemlig den 66-årige komponist Hans Abrahamsen. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  1 / 8
 • Ved festkoncerten i DR Byen blev der alene spillet musik af prismodtageren, og det var DR Symfoniorkestret under ledelse af dirigent Michael Schønwaldt, der stod for den. Hans Abrahamsen spillede horn som ung, og det var med dette instrument, han i 1969 blev optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her fik han interesse for at komponere, og siden 1970'erne har han skrevet en lang række værker, som er blevet opført af orkestre og dirigenter over hele verden siden. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  2 / 8
 • Festkoncerten blev indledt med Hans Abrahamsens værk 'let me tell you' - skrevet med småt, som komponisten gør det. Her sang canadiske Barbara Hannigan sopranstemmen. Hans Abrahamsens sangcyklus fra 2013 er skrevet specielt til hende, og hun uropførte den med Berliner Filharmonikerne. Indspilningen af værket modtog en Gramophone Award i 2016. Det er faktisk allerede nu meldt ud, at Barbara Hannigan modtager næste års Sonning-musikpris den 23. april 2020 i DR Koncerthuset. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  3 / 8
 • Det var medlem af bestyrelsen for Léonie Sonnings Musikfond, Bertel Krarup, der overrakte og begrundede valget af Hans Abrahamsen til den store pris. Blandt de mange tidligere modtagere er for eksempel store navne som Igor Stravinskij, Dmitrij Sjostakovitj, Benjamin Britten, Isaac Stern, Miles Davis, Anne-Sophie Mutter og fra Danmark blandt andre Per Nørgård og Michala Petri. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  4 / 8
 • Hans Abrahamsen holdt også takketale, og her fortalte han samtidig, hvordan han selv begyndte at gå til torsdagskoncerter i DR i 1960'erne og også dér opdagede DR Symfoniorkestret, som stod for den musikalske ledsagelse fredag aften. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  5 / 8
 • I anden del af festkoncerten blev der budt på 'Left, alone for klaver (venstre hånd) og orkester'. Her var solisten den serbiske pianist Tamara Stefanovich. Hans Abrahamsen er født med en højre hånd, der ikke er fuldt fungerende, og det er en af baggrundene for, at han skrevet værket til venstre hånd. Samtidig har han udtalt, at han har et særligt nært forhold til de værker, der er skrevet for venstre hånd af blandt andre komponisten Ravel. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  6 / 8
 • Michael Schønwandt, der stod i spidsen for DR Symfoniorkestret på aftenen, har gennem årene både været chefdirigent for Berliner Symfonikerne, Den Hollandske Radios Kammerfilharmoni og 1. gæstedirigent for DR Symfoniorkestret. Fra 2000-2011 var han musikchef for Det Kongelige Teater og chefdirigent for Det Kongelige Kapel. I dag er han chefdirigent ved Operaen i franske Montpellier. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  7 / 8
 • Det var direktør for DR Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen og formanden for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange, der tog imod Kronprinsparret og førte dem til Kongeværelset i DR Koncerthuset. Her var der også en uformel sammenkomst i pausen, hvor Kronprinsparret blandt andet mødte aftenens prismodtager, Hans Abrahamsen og hans hustru, Anne Marie Abildskov. Koncerten kan høres via DR's radioapp og dr.dk/p2koncerten, ligesom den kan høres igen på P2 søndag den 28. april klokken 12.15. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  8 / 8
Facebook
Twitter