BILLEDER: Månelandingen fik DR til at sende i døgndrift for 50 år siden

DR sendte døgnet rundt i juli 1969, da Neil Armstrong som den første satte sine ben på månen. Lørdag lander DR2 på månen igen.

 • - Et lille skridt for mennesket, men et stort spring for menneskeheden, sagde Neil Armstrong, da han som det første menneske satte foden på månen natten mellem den 20. og 21. juli 1969 - altså nærmest præcis for 50 år siden. De store begivenheder i rummet gav også travlhed i DR, hvor det dengang på ingen måde var normalt, at der blev sendt døgnet rundt. Men det gjorde der på de to julidage, og mange over 50 år husker stadig, hvordan de sad oppe hele natten for at følge rumfærden. (Foto: Dr arkiv)
  1 / 9
 • En af de helt centrale personer i dækningen var DR's daværende USA-korrespondent Claus Toksvig (1929-1988). Han var blevet ansat i DR i 1958, og han havde gennem 1960'erne været med til at opbygge DR's nyhedsudsendelser og TV-Avisen, der startede i 1965. Fra 1967 til 1974 var han USA-korrespondent, og han kommenterede, da Apollo 11 landede på Månen. I bedste Jørgen Clevin-stil tegnede og fortalte han også på skærmen.
  2 / 9
 • DR har stadig stillfotos fra månelandingen, men da DR sendte direkte, eksisterer der ikke i dag båndoptagelser af programmet fra dengang. Det blev ikke optaget simpelthen. Her er et foto fra månens overflade. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 9
 • Radioens P1 gik hele vejen og sendte nærmest i døgndrift søndag den 20. juli og mandag den 21. juli 1969. Der var etableret en rumfartsredaktion med blandt andre Joachim Jerrik (nummer to fra venstre), som var en af pionererne inden for videnskabsjournalistik i Danmark. Rumfartsredaktionen sendte blandt andet søndag aften en direkte reportage fra Apollo 11- flyvningen omkring landingsmodulet LM’s frigø­relse fra moderrumskibet og fra seleve landingen på Månen. Det hele blev sendt - vekslende med kommentarer, spørgs­mål fra lytterne og underholdning. (Foto: Dr arkiv)
  4 / 9
 • Det var om natten klokken 3.56, at Neil Armstrong satte sine ben på måneden, og den pågældende nat sendte P1 undtagelsesvist nonstop. Jørgen de Mylius og Jørn Hjorting tog også del i løjerne, idet de var værter for 'Du gamle måne - månebal til grammofonen' fra klokken 00.10 til 06.00. Her spillede de måne- og rumrelateret musik, afbrudt hver time af situationsrapporter fra rumfartsredaktionen, som det hed. Desværre blev der ikke taget billeder af de to herrer på natten, så her er de sammen på et pressebillede ved en senere lejlighed. (Foto: (DR))
  5 / 9
 • Hele dagen igennem mandag den 21. juli 1969 sendte rumfartsredaktionen fortsat på P1 - fra klokken 7.30-23.30, ligesom der også undtagelsesvist var morgenfjernsyn om månelandingen på DR's dengang ene TV-kanal. P1 sendte for eksempel også programmet 'Måneoplysningen', hvor Henrik Stub og K.A. Thernøe besvarede telefoniske forespørgsler fra lyttere, der havde ringet til nummeret (01) 370555. (Foto: Dr arkiv)
  6 / 9
 • Der var også tænkt på lytterne, der gerne ville have oplæsning i radioen. Dagen igennem læste skuespilleren Helge Kjærulff-Schmidt op fra Jules Vernes 'Rejsen til Månen'. (Foto: Dr arkiv)
  7 / 9
 • Også her 50 år efter månelanding gør DR meget ud af begivenheden med en særlig udvidet udgave af DR2's 'Temalørdag' den 20. juli fra klokken 20.00-05.40. Her er Anja Philip tilbage, som DR-vært for 'DR2 lander på månen'. (Foto: Claus Brondbjerg Erichsen)
  8 / 9
 • DR2 fejrer den skelsættende begivenhed ved at transmittere månelandingen 'direkte' fra Mission Control i Huston og landingsmodulet Ørnen. Med enestående billeder og lyd følger DR2 timerne op til den nervepirrende landing på Månen klokken 21.17, og man er med helt frem til klokken lidt i 4 om natten, hvor Neil Armstrong, som det første menneske, trådte ned på månen. Over hele verden markeres månelandingen, og DR2 transmitterer også fra Kina, Sydpolen, Huston og Brorfelde, mens eksperter og gæster i studiet forklarer, hvad der sker ombord. På aftenen og i løbet af natten bliver det allernyeste billede fra månens bagside også hentet ned til DR2 i dagens anledning. Som en særlig måneservice kan alle med spørgsmål om månen og rummet få svar fra klokken 20.00 til 04.00 ved at skrive til programmet på dr.dk. (© Roche Productions)
  9 / 9
Facebook
Twitter