(Foto: Anne-Grethe Brixvall)

BILLEDER: Nu har DR sendt radio regionalt i 60 år

I denne måned er det 60 år siden, at DR sendte regionale udsendelser for første gang. Hvor de i dag især kan høres på P4 og P5, blev de i starten sendt på P2.

 • Den 4. april for 60 år siden var ret speciel i radiosammenhæng, for mandagen lige før påske i 1960 bød på noget af en premiere i DR. Hvor de fleste radioprogrammer hidtil havde været sendt fra Radiohuset på Frederiksberg og inden da flere andre steder i København, var der den dato premiere på DR's regionale udsendelser. En gang om ugen - mandage fra klokken 19.15 til 19.45 - sendte DR radio til lytterne fra det område, de boede i. Her er det DR Syds studie i Aabenraa, som det så ud ved begyndelsen i 1960. (© DRs arkiv)
  1 / 12
 • DR Syd i Aabenraa, hvis studie her ses fra 1980'erne, var blandt de første regionalradioer i DR. De øvrige, der åbnede i 1960, var DR Fyn (Odense), DR Bornholm (Rønne), DR Sjælland (Næstved), DR Nordjylland (Aalborg) og DR Østjylland (Aarhus). De næste 20 år kom flere til. (Foto: Dr arkiv)
  2 / 12
 • Tekniker Ole Mørck fra DR i Nordjylland skruer her på knapperne ved regionalradioernes start i 1960. I begyndelsen var de regionale udsendelser dét, man i radiosprog kalder 'et vindue' på landsprogrammerne, hvor de i dag især boltrer sig på P4 og også med regionale nyheder på P5. I starten blev regionalprogrammerne sendt på FM på P2. Men dengang var FM-radioer ikke hvermandseje, og derfor var der debat om dem fra en start. DR Syd er den første, der også kommer til at sende i stereo - nemlig i 1975. (© DRs arkiv)
  3 / 12
 • I 1976 så DR Midt & Vest i Holstebro dagens lys. Billedet af redaktionen her er nu først fra 2015. (Foto: Ole Mortensen)
  4 / 12
 • Fra 1973 blev DR's regionalradioer samlet under DR i Aarhus, hvor Provinsafdelingen var blevet oprettet. Efterhånden som de udvidede, blev pladsen også for trang flere steder, og i 1978 blev det for eksempel til nye lokaler til DR Bornholm, hvor dette foto stammer fra. (Foto: Anne-Grethe Brixvall)
  5 / 12
 • Både i Aalborg, Vejle og Odense indvier DR nye bygninger i starten af 1980'erne, som her hvor DR Fyn byder lytterne indenfor i 1983. Foto: DR Arkiv.
  6 / 12
 • DR Trekanten, der i starten hed Kanal 94, og som dækker Trekantområdet, blev i 1980 udstykket fra DR Østjylland, der hidtil havde dækket området med regionalradio. I 1980 åbnede de nye studier på Karl Bjarnhofs Vej i Vejle Øst. Her boede DR indtil 2007. I dag sender DR Trekanten fra lokaler ved havnen i Vejle. Foto: DR Arkiv.
  7 / 12
 • De første 16 år blev DR København - eller Københavns Radio, som det hed dengang sendt fra Radiohuset på Frederiksberg. Det blev der ændret på i 1978, hvor afdelingen flyttede til Landskronagade på Østerbro i København. Her er Lis M. Frederiksen og Michael Thorsen nu i Roskilde - en del af sendeområdet - i 1983. (Foto: Bent Paulsen)
  8 / 12
 • Her er DR København ude med Sommerkaravanen i 1988. På billedet: Søren Kaster, Bodil Kofoed, Anne-Mette Plykker og Elsebeth Søltoft. P4 København havde i mange år 'Hanen Herluf' som logo. (© DRs arkiv)
  9 / 12
 • Hver eneste dag er P4-distrikterne på landevejen for at producere direkte indslag fra deres lokale områder. Det betød, at distrikterne i løbet af 2019 nåede at sende direkte fra godt 10.000 forskellige steder. Her er DR Trekanten i aktion på gågaden i Vejle.
  10 / 12
 • En lang række DR-medarbejdere har læst de regionale nyheder op gennem de 60 år, de nu er blevet sendt. En af de store overraskelser fik lytterne til DR Sjælland, da de den 2. maj 2019 klokken 15.30 stillede ind på de regionale nyheder. Da var oplæseren Hans Kongelige Højhed Prins Joachim. Som en del af DR K-programmerne 'Prins Joachim fortæller' var Prinsen praktikant og vikarierende oplæser hos DR i Næstved. (© Nordisk Film Production A/S)
  11 / 12
 • Hvor DR i starten sendte regionalt en halv time om ugen, sender DR's P4-distrikter i dag syv timer om dagen på hverdage og cirka halvt så mange i weekenderne. DR’s ni distrikter er eksperter på deres lokalområde. De arbejder også tæt sammen med DR’s øvrige nyhedsredaktioner om at bringe de lokale perspektiver og historier ind i de landsdækkende nyhedshistorier i TV-Avisen, radioens nyhedsudsendelser og på dr.dk. De binder Danmark sammen ved at sætte de lokale nyheder i et landsdækkende perspektiv og de landsdækkende nyheder i et lokalt perspektiv. Her er det DR Trekantens morgenradio med Lars von Magius og Tine Jensen som værter. (© Dr)
  12 / 12
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk