BILLEDER: Sigurd Barrett og DR Musikariet åbnede børnenes kulturhovedstad

Fredag - på Sigurd Barretts 50 års fødselsdag - var der premiere i Skjern på koncertversionen af hans store danmarkshistorie-projekt - i samarbejde med DR Musikariet.

  • Sigurd Barrett havde premiere på sin nye musikalske danmarkshistorie i Skjern Kulturcenter på sin egen 50 års dag i samarbejde med DR Musikariet (Foto: Steffen Bloch © Type 1)
  • Over 2200 børn overværede Sigurd Barrets premiere på sin musikalske udgave af danmarkshistorien (Foto: Steffen Bloch © Type 1)
  • Sigurd Barrett havde premiere på sin musikalske udgave af danmarkshistorien i Skjern - sammen med DR Musikariet (Foto: Steffen Bloch © Type 1)
  • Sigurd Barrett havde premiere på sin musikalske udgave af danmarkshistorien sammen med DR Musikariet i Skjern (Foto: NA © Type 1)
  • Åbning af Børnenes Kulturhovedstad i Skjern med DR Musikariet og Sigurd Barrett (Foto: Leif Lønsmann © Type 1)
  • Sigurd Barrett havde premiere på sin musikalske danmarkshistorie på sin 50 års dag (Foto: Leif Lønsmann © Type 1)
1 / 6

Over 2200 børn fra Ringkøbing-Skjern Kommune tog fredag forskud på lørdagens officielle åbning af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Det skete med en stor koncert i Skjern Kulturcenter - arrangeret af Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med DR Musikariet - med Sigurd Barretts koncertudgave af hans store danmarkshistorie-projekt. Det er første gang nogensinde, at en Europæisk Kulturhovedstad præsenterer en særskilt, unik børneåbning.

Aarhus 2017 omfatter hele den midtjyske region, og Ringkøbing-Skjern Kommune valgte at åbne kulturåret med en kulturel og musikalsk skoleudflugt for de mindste klassetrin. 2220 børn fra kommunens skoler var kørt til Skjern Kulturcenter i busser for at overvære og selv sætte præg på åbningen, som bar navnet ’Ønskelandet’.

Forud for dagen havde børnene forberedt sig til festen ved blandt andet at folde og dekorere papirbåde med ønsker til fremtiden, og "søsætte" dem som start på festen, under afsyngning af den officielle ’Ønskeland’-sang, som er skrevet af Alberte Winding og Jan Rørdam.

På tidsrejse gennem 128.000 år

Det store trækplaster var Sigurd Barrett, som i samarbejde med DRs børnekoncert-enhed DR Musikariet havde danmarkspremiere på koncertversionen af sit store projekt ’Sigurd fortæller danmarkshistorie’, der havde premiere på dagen, hvor Barrett selv havde 50 års fødselsdag.

Gennem sange, fortællinger og musik tager Sigurd Barrett børnene med på en tidsrejse i 128.000 års danmarkshistorie, og får dem til at synge med på sange om alt fra neandertalernes mammutjagt over Egtvedpigen til Den Kolde Krig.

Koncerten indgår i Sigurd Barretts samarbejde med DR Musikariet, som hvert år giver flere end 50.000 børn fra hele landet levende oplevelser med musikken. ”Det er bevægende at se 2000 børn synge om munke, mammutter og menneskerettigheder. Det er klassisk historie og kulturarv udsat for et moderne musikalsk udtryk på et højt kunstnerisk niveau, der oven i købet inddrager alverdens genrer og udtryk,” siger DR Musikariets leder Dorte Bennike. DR Musikariet og Sigurd Barrett vil i løbet af året præsentere danmarkshistorie-koncerterne flere steder i landet. De nærmere planer for det bliver præsenteret senere.