BILLEDER: Sonja Oppenhagen var på tæerne længe før rollen som Vicki i 'Matador'

DR's seere lærte hende først at kende som balletdanser i 1960'erne. Senere er det blandt andet rollen som Vicki, Sonja Oppenhagen for alvor huskes for. Den 11. december fyldte hun 70 år.

 • Sonja Oppenhagen, der tirsdag den 11. december fyldte 70 år, var med i 19 afsnit af DR's uopslidelige dramaserie 'Matador', hvor hun spillede modehandleren Arnesens unge kone, Vicki. 'Matador' blev Sonja Oppenhagens helt store, folkelige gennembrud, og hun ses her fra afsnittet 'Skyggetanten' - sammen med Kirsten Norholt. Optagelserne til 'Matador' foregik fra 1978 til 1981, men da havde Sonja Oppenhagen faktisk allerede været på de skrå brædder i årtier.
 • Sonja Oppenhagen var oprindeligt balletbarn, og hun blev optaget Det Kongelige Teaters Balletskole som 9-årig. (Foto: (DR))
 • I julen 1964 kunne DR's seere da også opleve Sonja Oppenhagen i hovedrollen som 'Den lille pige med svovlstikkerne' i TV-balletten af Hans Brenaa. Sonja Oppenhagen blev lidt af en ballet-darling, men kort tid efter måtte hun opgive balletkarrieren, da hun fik problemer med fødderne. (Foto: (DR))
 • Allerede i midten af 1960'erne fik Sonja Oppenhagen i stedet for roller i film og TV, ligesom hun gik på Odense Teaters Elevskole fra 1968 til 1971. Her er hun dog, før hun fik skuespilleruddannelsen, sammen med Ole Wegener og Sonja Oppenhagen i TV-spillet 'Rundt om en enebærbusk' i 1967. (Foto: (DR))
 • Sonja Oppenhagen har selv sagt, at det var de første afsnit af 'Matador', som var sjovest at lave, fordi Vicki her tydeligvis ikke kunne finde sig til rette med den tids forventninger til en ung provinsfrue som hende. Vicki, der egentlig hed Victoria, var datter af oberst Hachel, og i serien hedder hun både Arnesen, Halli og Hachel til efternavn undervejs. (Foto: Else Tholstrup)
 • Kort tid før Dirch Passer døde i september 1980, medvirkede Daimi, Dirch og Sonja Oppenhagen i DR's underholdningsprogram 'Lørdag - lige nu'. (Foto: Anne Grethe Brixvall)
 • I mange år bød TV-Teatret på en stor opsætning i julen - således også den 25. december 1983, hvor 'En folkefjende' af Henrik Ibsen blev vist på DR's dengang eneste TV-kanal. Her var Sonja Oppenhagen også med. (Foto: Foto: Ulla Voigt)
 • I 1985 bød DR på dramaserien 'Klitgården', som i seks afsnit tog fat på det faktum, at flere og flere på det tidspunkt blev sendt på kurser. Rammen var den gamle bondegård Klitgården, hvis ejere Knud og Gerda havde opgivet et renteplaget jordbrug og i stedet kastet sig over en jordløs produktion af sjæleføde. Sonja Oppenhagen spillede blandt andet sammen med Søren Pilmark, Ole Thestrup, Lars Knutzon, Torben Jensen og Lotte Tarp. (Foto: Valdemar Vedel)
 • I DR's serie 'Bill og Daphne' i 1987, havde Sonja Oppenhagen rollen som Lisbeth, og her spillede hun blandt andet sammen med Steen Springborg, Helle Virkner og Holger Juul Hansen. Serien var skrevet af Esben Høilund Carlsen, og den handlede om Bill - en tidligere skilsmisseadvokat i 60erne, der nu - efter en del affærer med yngre piger - ville slå sig til ro. Han endte dog med at få Daphne - spillet af Helle Virkner, og ro var der ikke helt. (Foto: Preben Trunshøj)
 • Gennem årene har Sonja Oppenhagen også medvirket i en række af DR's programmer på den ene eller anden måde. I 2006 var hun med i Line Baun Danielsens udsendelser 'Mig og min alder' - sammen med datteren Anne Oppenhagen Pagh, som hun har sammen med skuespilleren og teaterdirektøren Klaus Pagh. (© Koncern)
 • Sonja Oppenhagen har også lavet mad sammen med James Price på DR1 - her fra 2013. Hun medvirker fortsat i film og tv-serier - senest er det i 'Badehotellet' på TV 2, hun har været mest fremme. Her har hun rollen som Lydia Vetterstrøm, Fjeldsøes søster. Sonja Oppenhagen har også turneret en del og arbejdet over hele landet, og for 10 år siden modtog hun prisen som 'Årets turnéskuespiller'. (© Theis Mortensen)
 • Tidligere i år var Sonja Oppenhagen på hold med statsminister Lars Løkke Rasmussen i et af Jacob Riisings 'Hvem var det nu, vi var'-programmer, hvor emnet var 'Matador'. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 12
Facebook
Twitter