BILLEDER: Statsradiofoniens første chef 150 år

Mandag den 13. februar er det 150 år siden, at Statsradiofoniens første chef og grundlæggeren af DR Symfoniorkestret, kammersanger Emil Holm, blev født. Vi har været i det gamle fotoalbum.

  • USA har valgt en 70-årig til præsident, og engang var det også muligt at gøre karriere her til lands, selv om man havde rundet det halve århundrede. Det vidner historien om kammersanger Emil Holm om. Han var først handelsuddannet og sanger. I mange år plejede han sin karriere som sanger rundt omkring i Tyskland og var 58 år, da han i 1925 fik ansvaret for at etablere Danmarks Radio. (Foto: DR Arkiv.)
  • Mandag den 13. februar er det 150 år siden, Emil Holm blev født - kun fire år efter Danmarks forsmædelige nederlag til Tyskland og tabet af Sønderjylland. Det lå i tidsånden at styrke det nationale - og kammersangerens motto var "Det bedste, kun det bedste". (Foto: DR Arkiv.)
  • Statsradiofoniens første studie i Købmagergade i København blev kaldt "Den Omvendte Flødebolle" på grund af det stof der var draperet på vægge og loft af hensyn til lyden. Til højre kammersanger Emil Holm, der beskrives som en stor mand - et hoved højere end de fleste andre, og hvis dybe stemme man hørte længe inden, han nåede frem til kontoret. Han knurrede og lavede stemmeprøver konstant, hvilket på den ene side kunne virke irriterende, men også advarede medarbejderne om, at han var på vej. (Foto: DR Arkiv.)
  • Kammersangeren havde en finger med i alt, hvad der foregik. På gamle optagelser kan man høre kammersangerens malmdybe røst, når han fortæller om ”det umådelige arbejde med at tilrettelægge udsendelser” og sit ønske om, at ”alle der er knyttet til den danske Statsradiofoni må være besjælet af evne og vilje til med deres yderste kraft at tjene denne folkesag - til gavn ikke for enkelte samfundslag men hele det danske folk…” (Foto: DR Arkiv.)
  • Der var patos, så det blafrer omkring kammersangere - og ifølge radiomanden Johannes Mulvad, der i 1967 portrætterede Emil Holm - var han helt uden selvironi. Så også på dette punkt havde kammersangeren noget til fælles med præsident Trump. Her ses han sammen med en gruppe medarbejdere i Statsradiofoniens første lokaler i posthuset i Købmagergade. (Foto: DR Arkiv.)
  • Johannes Mulvad beretter, at han som ung medhjælper i Nodearkivet lærte ”kammersangeren”, som alle kaldte ham, at kende, fordi torsdagskoncerterne havde hans helt særlige interesse. Holm overvågede alt omkring dem ned til mindste detalje. Og når han skulle følge prøverne, medførte det at han ikke kunne begynde det administrative arbejde før end efter klokken 14, hvilket gav hans assistent god tid til at passe sin frimærkesamling hele dagen indtil kammersangeren dukkede op. Her er det optagelser ved Thorvaldsens Museum i 1930, han følger - bagest til højre. (Foto: DR Arkiv.)
  • Nok var Emil Holm en autoritær mand, men han så ikke det, han ikke ville se. I stedet skred han med hovedet højt hævet ind på sit kontor, der var indrettet med store og meget tunge egetræsmøbler, som ifølge de rygter, Johannes Mulvad videregiver, skulle stamme fra boet efter en slagtermester, der var gået fallit. I 12 år stod Emil Holm i spidsen for Statsradiofonien. Da han nåede de 70 år og blev tvunget fra posten, blev der holdt hele seks afskedsfester for ham. En af dem foregik i Louis Seize-salen på Hotel d’Angleterre, hvor cirka 200 medarbejdere og notabiliteter var med til at fejre hans indsats for at plante og vande det, der senere blev til DR. Han døde som 83-årig i 1950. (Foto: DR Arkiv.)
1 / 7
Facebook
Twitter