(Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

BILLEDER: Tag med tilbage til DR Koncerthusets åbning for 10 år siden

Etta Cameron, Lars H.U.G., Dúné og DR's kor og orkestre havde hovedrollen, da DR Koncerthuset åbnede. Torsdag den 17. januar har huset 10 års fødselsdag.

 • Prins Henrik og Dronning Margrethe deltog i åbningen, hvor de bevægede sig fra studie til studie blandt de i alt 400 minutters musik, som åbningen bød på. Her er de i Studie 4, som især bliver brugt af DR's kor, men som mange også vil kunne genkende fra 'X Factor'-programmerne, da de blev sendt af DR. Til højre er det DR's daværende koncerthuschef Leif Lønsmann, som stod i spidsen for huset frem til efteråret 2018. Forud for koncerthusåbningen var Prins Henrik protektor for en indsamling, så Koncertsalen i DR Byen kunne få et ekstraordinært løft kvalitetsmæssigt. Den gav 72 millioner kroner, og pengene kom blandt andet fra fonde. (© Jacob Boserup)
  1 / 12
 • Samtlige DR's kor og orkestre havde en central rolle på åbningsaftenen, som udover at blive sendt på DR's radio- og TV-kanaler også røg direkte ud til lytterne i Kroatien, Spanien, Letland, Storbritannien, Rumænien, Serbien, Finland, Sverige, Slovenien og Grækenland. I dagene efter sendte yderligere 14 lande åbnings-gallakoncerten. Her er DR Spirekoret i fuld aktion - under ledelse af korskoleleder og dirigent Susanne Wendt. (© Jacob Boserup)
  2 / 12
 • Inden festlighederne gik i gang i DR Koncerthuset, holdt DR pressemøde om det nye hus. Her er det DR's daværende generaldirektør Kenneth Plummer sammen med DR Koncerthusets arkitekt, franske Jean Nouvel. På pressemødet gættede DR-ledelsen på, at 120.000 publikummer ville komme forbi Koncerthuset det første år. Sådan kom det til at gå, og i 2018 var der faktisk 350.000 i sæderne. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  3 / 12
 • I DR Koncerthusets næststørste studie, Studie 2, blev der holdt 'P3 Session' på åbningsdagen, og her leverede Dúné musikken. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  4 / 12
 • Koncertsalen var fyldt til sidste plads på åbningsaftenen, og ude ved skærmene fulgte 845.000 seere på DR1 med i gallakoncerten, som P2 også sendte direkte. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  5 / 12
 • Det var daværende chefdirigent Thomas Dausgaard, som stod i spidsen for DR Symfoniorkestret på aftenen, og en af stjernerne, som koncertgængere, lyttere og seere kunne møde var den canadiske sopran Measha Brueggergosman. Hun hed egentlig oprindeligt Measha Gosman, men så blev hun gift med tyske Markus Brügger, og så smeltede også deres navne sammen. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  6 / 12
 • Koncertsalens 40 tons store orgel, som er ret markant, når man sidder i salen, og som er bygget i Holland, var selvfølgelig også i aktion på aftenen. Her er organist Flemming Dreisig i gang. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  7 / 12
 • Klarinettisten Martin Fröst var en anden af solisterne sammen med DR Symfoniorkestret ved gallakoncerten den 17. januar 2009, hvor også DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret og DR Pigekoret var på scenen undervejs. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  8 / 12
 • Blandt de mange gæster var eksempelvis politikere - her daværende formand for Socialdemokratiet, senere statsminister Helle Thorning Schmidt og nuværende udenrigsminister Anders Samuelsen, som på det tidspunkt - som nu - var folketingsmedlem for Liberal Alliance. (© Jacob Boserup)
  9 / 12
 • Kultur-Danmark var også inviteret - her Keld og Hilda Heick. Keld Heick har selv været ansat i DR ad flere omgange, både som radio- og TV-vært. Han var det frem til 1. januar 2019. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  10 / 12
 • Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary var ligeledes med til åbningen. Her besøger de Studie 2 sammen med daværende generaldirektør Kenneth Plummer. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  11 / 12
 • Det daværende DR Underholdningsorkestret havde besøg af sangeren Lars H.U.G. i DR Koncerthusets Studie 2, og sammen lavede de et 'Musikmøde på P4', som blev sendt direkte. Med åbningen af DR Koncerthuset havde København på 10 år både fået et operahus, et skuespilhus og et nyt koncerthus. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  12 / 12
Facebook
Twitter