BILLEDER: Taxa-Mike og Viggo Vallentin har noget at fejre

De seneste 25-30 år har skuespilleren Peter Gantzler haft en lang række fremtrædende roller i DR's dramaserier. På fredag den 28. september fylder han 60.

 • Peter Gantzler hedder faktisk helt præcist August Janek Peter Gantzler, og han arbejdede som lærervikar og teaterregissør, inden han blev uddannet på Statens Teaterskole fra 1987 til 1990. Her er han igen som chauffør Mike Engholm - sammen med Lotte (Pernille Højmark), der i 'Taxa'-serien blev vidne til Mikes forsøg på en forsoning med sin gravide eks-kæreste. (Hans Andersen © Type 1)
  1 / 11
 • Efter at have medvirket i DR-dramaserier som 'Ugeavisen' og 'Mørklægning' lige efter sin uddannelse i 1990, spillede Peter Gantzler snedkeren Fritz Hueg, da DR i 1992 producerede dramaserien 'Kald mig Liva' med Ulla Henningsen i hovedrollen som Liva Weel. (Foto: Hans Andersen)
  2 / 11
 • I dramaserien 'Nikolaj og Julie', som DR sendte i 2002-2003, og som sikrede DR en Emmy i New York, spillede Peter Gantzler rollen som Lars. Her ses han som indianer - sammen med seriens Nikolaj - Peter Mygind. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  3 / 11
 • I serien 'Den Serbiske Dansker', som DR1 sendte i 2001 spilledede Peter Gantzler rollen som Erik Nicolaisen fra Politiets Efterretningstjeneste. Her var han blandt andet på rollelisten sammen med Troels Lyby og Solbjørg Højfeldt. (Foto: Ulla Voigt, Ulla Voigt © Type 1)
  4 / 11
 • Peter Gantzler har også været med i den svenske krimi 'Wallander', hvor han gik under navnet Hans Christian. Blandt de mere særprægede roller, Peter Gantzler har haft, er for eksempel, at han var smørkaster i DR's julekalender 'Nissebanden', og undervejs har han også instrueret og skrevet manuskript til en film selv - nemlig 'Dreng' i 2011. (© Type 2)
  5 / 11
 • I 'Krøniken', som DR viste fra 2004 til 2007, og som fortsat på 14. år er det hidtil mest sete TV-program i Danmark, havde Søs (Maibritt Saerens) en affære kørende med den kendte skuespiller Viggo Valentin, som var Peter Gantzlers rolle i serien. (Mike Kollöffel, DR © Type 1)
  6 / 11
 • Det allerførste program, DR sendte fra den nye DR Byen, var 'Showtime' i 2005, hvor kendte danskere skulle fyre den af og vise deres sang- og showtalent. Iben Hjejle og Peter Gantzler var nogle af dem, og de klarede sig begge godt. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  7 / 11
 • I forbindelse med 'Danmarks Indsamling' i 2005 havde Johnny Reimar, Peter Gantzler og Alexander Kølpin doneret henholdsvis en tyrolerhat, læderjakke fra tv-serien 'Taxa' og en ballettime til auktionen til fordel for den gode sag. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  8 / 11
 • I Adam Prices internationale dramasucces 'Borgen', der blev vist fra 2010 til 2013 var Peter Gantzler med i et enkelt afsnit, nemlig nummer 23. Her spillede han Jørgen Steen Andersen (Peter Gantzler), der her mødes med Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen). (Mike Kollöffel © Type 1)
  9 / 11
 • I dramaserien 'Bankerot' fra 2014 var Peter Gantzler også med. Her havde han rollen som Berggreen, og til tider kunne han se ganske bestemt ud. (Framegrab © Type 1)
  10 / 11
 • I sidste sæson af 'Arvingerne', som DR1 sendte i 2017, var taxaen, som i sin tid gjorde Peter Gantzler landskendt på TV, skiftet ud med en traktor. Da havde han rollen som den konventionelle landmand, Jensen. Undervejs i skuespillerkarrieren har Peter Gantzler også medvirket i en lang række film, og i 2001 fik han en Robert for 'Årets mandlige birolle' for sin indsats i 'Italiensk for begyndere'. (Per Arnesen © Type 1)
  11 / 11
Facebook
Twitter