BILLEDER: Vesterbro fejrer 'Sonja fra Saxogade'

I denne måned er det 50 år siden, at DR viste serien 'Sonja fra Saxogade', som gjorde gaden på Vesterbro i København berømt. Fredag aften fejres fødselsdagen i bydelen.

  • Gadenavnet Saxogade på Vesterbro i København får stadig mange danskere til at tænke på deres barndoms fjernsyn. I denne måned for 50 år siden havde DR premiere på dramaserien 'Sonja fra Saxogade', hvor 9-årige Sonia Sander lagde navn til serien, og hvor Jytte Abildstrøm spillede hendes noget distræte og kommanderede mor. Fredag aften - den 9. november - bliver TV-seriens runde fødselsdag markeret ved et arrangement på Vesterbro Bibliotek og Kulturhus på Lyrskovgade i København. (© DR)
  • 'Sonja fra Saxogade' havde premiere på DR's dengang ene TV-kanal den 23. november 1968, og ved jubilæumsarrangementet på Vesterbro kommer Jytte Abildstrøm blandt andre og fortæller om sine oplevelser med serien. Det samme gør seriens producent, Aase Schmidt. Udover Sonja rummede familien også lillebror Bjarne og søsteren Heidi. (© DR)
  • Serien var en hverdagsberetning om en piges tilværelse på Vesterbro i København, hvor Sonja og familie boede i en lille lejlighed. Miljøet var barskt, men det havde også sine lyse sider. (© DR)
  • Én af dem var Mutter Fit, der styrede den lokale købmandsbutik. Mutter Fit var spillet af Bodil Udsen. (© DR)
  • 'Sonja fra Saxogade' var i fire afsnit og produceret af Nordisk Film, og senere blev der også lavet et 'Sonja på Bornholm'. Her ses familien og også Freddy Fræk, som spillede Jytte Abildstrøms kæreste Frede i serien. Ved fejringen af jubilæet på Vesterbro fredag aften vil der udover anekdoter fra optagelserne i 1960'erne også blive vist to afsnit og serveret mad fra cafeen Sonja. For i dag lever navnet og DR's serie nemlig videre i form af en café i den fra TV så kendte gade.
1 / 5

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter