Blixenpris til P1-program for at være ’Årets litteraturformidler’

Klaus Rothstein og Nanna Mogensen fra ’Skønlitteratur på P1’ blev hædret for deres litteraturformidling i radioen, da Blixenprisen 2018 blev uddelt fredag aften.

11 blev modtagere af Blixenprisen 2018, der blev uddelt den 25. maj 2018 på Folketeatret i København. (Grafik: Tea Bendix. © Type 2)

Det blev til en tur ud af radiostudiet og op på teaterscenen for værterne på ’Skønlitteratur på P1’, Klaus Rothstein og Nanna Mogensen, da Danmarks litteraturprisfest – Blixenprisen 2018, fredag aften blev holdt på Folketeatret i København.

Her fik P1-værterne overrakt Blixenprisen på 30.000 kroner i kategorien for at være ’Årets litteraturformidler’. I alt blev der uddelt 11 Blixenpriser til prismodtagere fra alle grene af litteraturbranchen ved uddelingen, som Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere står bag.

Alle danske læsere har haft mulighed for at indstille deres favoritter til de forskellige Blixenpriser. Derefter har en jury nomineret og udvalgt den prismodtager, de fandt værdig.

Nanna Mogensen og Klaus Rothstein fra ’Skønlitteratur på P1’ sikrede sig Blixenprisen foran de to andre nominerede i kategorien: kritikeren Lars Bukdahl og litteraturkonsulent Michael Linde Larsen.

Et fornemt rum

I begrundelsen for at give Klaus Rothstein og Nanna Mogensen en Blixenpris hed det, at de to nu ”skaber et fornemt rum for aktuel litteraturjournalistik og litteraturformidling”, når de hver uge sender en time om bøger og bogfolk.

”I over 450 radioudsendelser har de to værter på ’Skønlitteratur på P1’ sikret taletid og modspil til cirka 1000 gæster – især forfattere, men også kritikere og andre litteratureksperter. Værterne holder et højt niveau, både når de taler med gæsterne om skønlitteratur som en unik form, og når de opsøger værkernes erfaringer om at være menneske i samfundet. Blot de seneste fem måneder har programmerne budt på så forskellige emner som mad, velfærdsstaten og mænd i midtlivskrise,” lød det fra juryen.

Den kaldte samtalerne for åbenhjertige, uden at være indforståede:

”Værterne husker, at lytterne skal være med, og at ikke alle har de samme forudsætninger. ’Skønlitteratur på P1’ demonstrerer, at radio og podcast er eminent til at tilføje en ekstra dimension til læseoplevelserne, nemlig klangen af stemmer. ’Skønlitteratur på P1’ er public service, der virker. Vi håber bare, I bliver ved!” hed det videre i motiveringen.

Nanna Mogensen og Klaus Rothstein fra ’Skønlitteratur på P1’ blev årets litteraturformidlere, da Blixenprisen 2018 blev uddelt. Foto: Agnete Schlichtkrull.

’Skønlitteratur på P1 kan høres hver onsdag klokken 11.03 og 21.03 på P1, ligesom mange også lytter med søndag klokken 15.03 på kanalen.

DR-medarbejdere er ikke helt ukendte med at få prisen. Sidste år modtog DR’s Ruslandskorrespondent Matilde Kimer Blixenprisen for ’Årets faglitterære udgivelse’ for sin debutbog ’Krigen indeni’.