Børn kan selv komme op at hænge med ny portrætkonkurrence

Børn og unge kan frem til foråret deltage i en landsdækkende portrætkonkurrence, som DR og Det Nationalhistoriske Museum laver. Samtidig har dr.dk/skole fokus på portrætkunst.

DR og Det Nationalhistoriske Museum går sammen om en portrætkonkurrence - og man kan vinde et portræt af sig selv. (Foto: Det Nationalhistoriske Museum © Type 2)

Mange børn og unge har prøvet at tage en selfie eller et billede af en ven, men at male et portræt er der nok færre, der har gjort. Det bliver der rig lejlighed i den kommende tid, når DR Skole og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød går sammen om en landsdækkende portrætkonkurrence for de 10-15-årige.

Her er præmien et unikt portræt af en selv – malet af billedkunstneren Peter Carlsen, der for eksempel også malede tidligere statsminister Anker Jørgensen. Samtidig bliver 100 af børnenes bedste portrætter udstillet i forbindelse med en udstilling på Det Nationalhistoriske Museum i forsommeren næste år.

Konkurrencen ’Portræt Nu! – for børn” har to alderskategorier. Der er en kategori for de 10-12-årige, svarende til 3.-5. klasse, og så er der en for de 13-15-årige, der enten går på billedskole eller har billedkunst som valgfag i 7-9. klasse.

Børnene kan enten selv lave et selvportræt med pensler eller pen eller lave et portræt af et menneske, de har mødt i den virkelige verden. Så fantegninger af sangeren Justin Bieber eller Sofie Linde fra DR Ultra er altså ikke lige, hvad dommerne drømmer om at se.

Tips og tricks fra tegner

I forbindelse med at portrætkonkurrencen kører fra november 2016 til foråret 2017, har DR Skole udarbejdet et undervisningsmateriale om portrætter, som man kan se på dr.dk/skole. Her kan man for eksempel blive klogere på portrættets historie, på hvordan konger og dronninger har ønsket sig afbilledet gennem årene og lære mere om det fotografiske portræt. Man kan også blive klogere på, hvordan kunstnere arbejder og få tips og tricks fra tegneren Roald Als til, hvordan man får et portræt til at ligne.

”Med portrætkonkurrencen for børn og unge vil vi gerne sætte fokus på vores tids interesse for selviscenesættelse. Vi håber at få en masse gode, glade, overraskende og særlige portrætter, men vi håber også, at projektet kan være med til, at børn blive dygtigere til at se ind i billederne og lægge mærke til, hvad for eksempel skygger og farver betyder, og hvad billederne siger om motivet og omverdenen,” forklarer Helle Trolle-Christensen, der er tværgående redaktør i DR Samfundsliv – DR Skole.

Hun mener, at børnene og de unge lærer portrættet bedre at kende, når de selv sidder med fingrene i dem. Samtidig vil DR Skole gerne være med til at understøtte de kreative fag i skolen med godt undervisningsmateriale og klip fra DRs righoldige arkiv.

Børnenes værker bliver bedømt af en professionel jury, som består af billedkunstneren Peter Carlsen, tegneren og illustratoren Carl Quist Møller, museumsdirektør Mette Skougaard fra Det Nationalhistoriske Museum og vært på DRs ’Ultra Nyt’, Tommy Zwicky.

Man kan læse mere om portrætkonkurrencen her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter