Børn kan synge videre i de næste tre år

’Skolernes Sangdag’ og ’Små Synger Sammen’ kan fortsætte frem til 2018, efter at DRs ’Syngelyst’-kampagne får nye bevillinger i Kulturministeriets nye musikhandlingsplan.

Der blev sunget flittigt ved ’Skolernes Sangdag’ tidligere på året – og næste år holdes den 18. marts. (Foto: Lars E Andreasen © Type 1)

Flere hundrede tusinde børn i landets skoler og daginstitutioner kan synge videre i de næste tre år. Det kan de, efter at DRs Syngelyst-kampagne har fået en bevilling på i alt 3,7 millioner kroner fra Undervisningsministeriet og Kulturministeriet til at fortsætte arbejde med at få de yngste til at synge sammen.

Pengene dækker perioden fra 2015-2018, og ’Syngelyst’ indgår som en del af Kulturministeriets musikhandlingsplan ’Mere musik – fra en stærk fødekæde’, som kulturminister Marianne Jelved (Rad.) flertal kunne præsentere mandag med et politisk flertal i ryggen.

Siden 2009 har DRs Syngelyst-kampagne stået for at arrangere ’Små Synger Sammen’-dagen den anden torsdag i september og for at holde ’Skolernes Sangdag’, som altid foregår fredag før skolernes påskeferie.

På ’Små Synger Sammen’-dagen synger omkring 50.000 børn mellem tre og seks år sammen ved hen ved 1500 arrangementer over hele landet hos dagplejere, på daginstitutioner, biblioteker og i kirker, mens der typisk er omkring 200.000 børn, der synger sammen på Skolernes Sangdag. Dagen indeholder også en direkte transmission på DR Ultra fra et stort fællessang-arrangement. I år blev det holdt i Alsion i Sønderborg.

”Det er rigtig glædeligt, at vi nu kan fortsætte, og jeg ser det som en anerkendelse af, at det er godt, hvad vi har gjort hidtil, og at politikerne mener, at DR kommer godt ud med budskabet om, at det er godt at synge sammen,” siger projektleder Birgit Bergholt fra DR Kulturpartnere, der er sekretariatsleder for DRs Syngelyst-kampagne.

Syngelyst - logoet (Foto: Syngelyst © Type 1)

Sangskriverværksted og Carl Nielsen

Udover de to faste sangdage har DRs ’Syngelyst’-kampagne også kastet en stribe andre projekter af sig siden 2009. For eksempel har der været holdt sangskriverværksted på dr.dk, ligesom unge har kunnet få respons på deres kunstneriske frembringelser på Ungkunst på dr.dk. ’Syngelyst’ har for eksempel også været involveret i sang for børn ved Copenhagen Jazz Festival, og lige nu er DRs ’Syngelyst’-kampagne aktuel med et netsted på dr.dk/skole i anledning af 150-året for Carl Nielsens fødsel.´

På sitet kan man blive klogere på, hvem Carl Nielsen var, printe teksten til 21 af hans i alt 324 sange og høre, hvordan de lyder, fordi pianisten og professor i klaver Anne Øland har indspillet sangene.

”Med den nye bevilling kan vi samtidig nu begynde at få ideer til nye sangprojekter i de kommende tre år, og jeg ser frem til at fortsætte arbejdet,” siger Birgit Bergholt. Selv om alle detaljerne endnu ikke er på plads, ligger det fast, at den næste ’Små Synger Sammen’-dag bliver torsdag den 10. september i år, mens ’Skolernes Sangdag’ bliver holdt næste gang fredag den 18. marts 2016.

Som en opfølgning på DRs ensomhedskampagne bliver temaet for årets ’Små Synger Sammen’ venner. Det betyder, at DR – udover at lægge op til, at børnene skal synge sange om venskaber – også opfordrer til, at der bliver talt om det at have venner på selve dagen.

FacebookTwitter