Børn med mærkesager: ’Ultra Nyt’ indtager DR-scenen på Folkemødet

’Ultra Nyt’ er med på Folkemødet, hvor over 1.000 børn har været involveret i at udvælge politiske emner, som optager dem. På DR-scenen kulminerer projektet i en 30-minutters live nyhedsudsendelse, hvor børnene konfronterer politikerne med deres forslag.

Inge Thorup er vært, når 'Ultra Nyt' sender live fra Folkemødet. (Foto: Anders Ekström)

Flere tusind mennesker finder vejen til Folkemødet på Bornholm fra den 13. til den 16. juni, og DR vil være repræsenteret i mange afskygninger. Gæsterne kan møde alt fra gamle, velkendte DR-programmer til ny-aktuelle satsninger, hvor man får mulighed for at kigge direkte ind i DR’s maskinerirum.

Torsdag eftermiddag bliver DR-scenen indtaget af ’Ultra Nyt’, hvor børn fra hele landet, der interesserer sig for samfundsdebatter og har politiske emner på dagsordenen, er repræsenteret. Inge Thorup er vært, når ’Ultra Nyt’ sender en live nyhedsudsendelse fra Indermolen i Allinge Havn.

- Jeg glæder mig helt vildt til, at vi går på scenen og kommer i gang. Der er altid noget specielt ved at være live, for man kan ikke fake en live-nerve, og man er nødt til at være i nuet. Og så synes jeg, at det er en fed udfordring. Det er et kæmpe rock and roll-projekt og et stort samarbejde på tværs af mange afdelinger i DR, som jeg glæder mig til at vise frem på scenen til Folkemødet, siger hun.

Det er første gang, at ’Ultra Nyt’ er med på Folkemødet i det format, som vi kender i dag, og Inge Thorup synes, at det er en relevant platform til at sætte børnenes verdensopfattelse i fokus. Udsendelsen fokuserer på emner, der optager børnene, og de har selv været med til at udforme de enkelte tematikker.

- Jeg synes jo, at det er så vigtigt at lade børnene komme til orde og give dem en stemme. Efter en masse erfaring på redaktionen har jeg lært, at børn er sindssygt skarpe og virkelig nuancerede i deres forståelse for samfundet. De er gode til at lytte og finde på løsninger, og det bliver virkelig interessant at se, hvordan politikerne formår at diskutere med børnene på scenen, forklarer Inge Thorup.

Ultra Nyt byder politikerne op til debat om emner, som fylder for børnene. (Foto: (C) DR)

Et bedre skoleliv, et bedre børneliv og en bedre verden

Når ’Ultra Nyt’ indtager DR-scenen torsdag klokken 15.15, inviterer Inge Thorup fire politikere og et bornholmsk børnepanel på scenen. Den 30-minutters liveudsendelse er delt op i tre blokke, hvor temaerne henholdsvis er ’et bedre skoleliv’, ’et bedre børneliv’ og ’en bedre verden’.

Line Nordbo er partnerskabsproducent i DR Børn og har været med fra starten af projektet ’Min verden – min stemme’. Hun fortæller om et projekt, der har været rundt i flere kommuner, og om brugerinvolvering af børn på tværs af landet.

- Vi har været rundt i hele landet med ’Min verden – min stemme’-projektet og har inddraget over 1.000 børn. Børnene har bidraget med at finde på emner om, hvad de gerne ville lave om, hvis politikerne spurgte dem, og efterfølgende har de så stemt på idéer og titler, der skulle bære projektet. Det hele kulminerer på scenen til Folkemødet, og jeg tror, det bliver supergodt, fortæller hun.

Børnene har i fællesskab fundet på over 100 idéer, der er blevet samlet i de tre temaer, og indenfor hvert tema er der fundet et helt konkret forslag, som politikerne skal tage stilling til.

I første blok skal Jakob Ellemann-Jensen diskutere et børneforslag om psykologer på folkeskolerne, efterfølgende skal Sofie Carsten Nielsen og Pernille Vermund tage stilling til kortere skoledage, og i sidste blok er Morten Messerschmidt med i en klimadebat, der handler om at plante flere træer.

Børnene bag idéerne er med på storskærm, og under diskussionen sidder et børnepanel klar på scenen til at vurdere om politikerne lytter til det, der bliver sagt.

- Det er jo et rigtig børne-empowerment med børn på storskærm og børn på scenen, der skal råbe politikerne op. Jeg har været helt utrolig imponeret af børnene hele vejen igennem. De er så kloge og oplyste om mange af de store samfundsdebatter, og når de kommer med et forslag, har de en forklaring. Og i modsætning til os voksne, så er de virkelig løsningsorienterede og klar på at gå på kompromis for at få deres forslag igennem, siger Line Nordbo.

På scenen skal børn og politikere quizze og debattere de enkelte problemstillinger, og som en afslutning bliver Morten Messerschmidt sammen med børnene og publikum kastet ud i en miljøudgave af Ultra-kendingen ’Fake eller fakta’.

Inge Thorup og Jonas Madsen er til daglig værter på 'Ultra Nyt', de rykker ud af studiet i Aarhus og ind på Folkemødet. (Foto: Anders Richardt Ekström)

DR på Folkemødet

Som nævnt er DR bredt til stede på Folkemødet. P1 Debat åbner DR-scenen torsdag klokken 12.15, og de kommende dage dækker DR Folkemødet med både radio-og tv-programmer og har indslag i DR’s nyhedsudsendelser og magasiner. Folkemødegæster kan møde de politiske DR-magasiner ’Det Politiske Talkshow’, ’Deadline’ og ’Debatten’. Og på radiosiden sender P4 en liveudgave af ’Sara og Monopolet’, mens andre kendte podcast som ’Påstand mod Påstand’, ’Fodboldlisten’ og ’Tabloid’ også er at finde på programmet.

Derudover byder Katrine Muff og Johannes Langkilde på ’Fællessang’, og ’Genstart’ har Matilde Kimer med, der fortæller om dagene, hvor krigen brød ud i Ukraine.

Inge Thorup er glad for, at ’Ultra Nyt’ også er repræsenteret på Folkemødet. Ultra bidrager med at give børnene en stemme i et format, hvor der bliver snakket med børnene og ikke om dem.

- Jeg synes, det er superfedt, at børnene er med på scenen, og at de selv får lov at præsentere deres idéer, i stedet for at de skal præsenteres af mig. De bidrager med samfundsperspektiver, hvor børnelivet er omdrejningspunkt, og det er interessant for børn såvel som for voksne, siger Ultra-værten og fortsætter:

- Jeg er ret spændt på at se politikernes samspil med børnene. Først og fremmest om de lytter til dem og tager dem alvorligt, men også hvordan de taler til dem – om de kan undgå hverken at tale op eller ned til børnene. Og så synes jeg jo, at vi har vigtige emner med, som er relevante for alle aldersgrupper, siger Ultra-værten.

DR sender mange timer direkte fra Folkemødet – både på DRTV, DR2, DR Ultra, DR Lyd, P1, P3, P4 samt på dr.dk og i DR’s nyhedsudsendelser.

Ultra Nyts liveudsendelse kan ses direkte på DR Ultra, og du kan finde hele DR’s program på Folkemødet her.