Julen begynder lige så stille at banke på, og det gjorde den også fredag formiddag på Christianshavn Skole i København, hvor en sand julebebuder gennem flere årtier blev præsenteret.
Her var blandt andre minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen, DR Ultra-værterne Nanna og Ali samt elever og lærere fra skolen med til lanceringen af Børnenes U-landskalender 2023, som vil være i handlen over hele landet fra den 10. oktober.
- Jeg havde også Børnenes U-landskalender, da jeg var lille. Efterhånden har den været der både siden jeres forældre og måske også bedsteforældre var børn. Det er godt at høre, hvordan børn i andre lande har det, og samtidig kan man være med til at sikre, at børn i Sierra Leone får et bedre liv, forklarede Dan Jørgensen foran de seks 2. og 4. klasser, som var med til kalenderlanceringen.
DR og Udenrigsministeriet/Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender siden 1962, og i løbet af de nu 61 år er overskuddet fra danske børn og forældres køb af kalenderen gået til projekter for børn i over 40 lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Samlet set er der røget næsten 213 millioner kroner afsted til børn i udviklingslande i løbet af de seks årtier, og samtidig har danske børn lært om børneliv langt fra deres eget – både i skolen og på TV.
I år består Børnenes U-landskalender ikke bare af en, men to lågekalendere, som – hvis man vil det – kan sættes sammen og stå oprejst ved siden af hinanden. Den ene tager udgangspunkt i årets julekalender ’Det Magiske Tivoliteater’, som sendes på DR1 og DRTV, mens den anden kalender er dedikeret årets u-lands-projekt og er tilknyttet programserien ’Jagten på regnbuens magi’ på Ramasjang. Den vender vi tilbage til.
Overskud til at få alle med på holdet
Overskuddet fra danske børn og forældres køb af Børnenes U-landskalender går i år til Sierra Leone. Årets projekt, som drives i et partnerskab mellem de to danske organisationer Dreamtown og FANT, kommer til at gøre en forskel flere steder i det vestafrikanske land. Men det fokuserer særligt på storbyens slumområder. I særligt slumområderne er livsvilkårene ekstra barske, og her er pigerne typisk særligt udsatte. I den slags områder er en fodboldbane eller en skole noget værdifuldt, fordi de skaber et frirum i en skrøbelig hverdag. Det er typisk steder, hvor børn og unge kan mødes, lære, lege og have det sjovt i fællesskab.
Med årets projekt skal særligt pigerne med på sportsbanen i organiserede idrætsaktiviteter, ligesom de unge kvinder også igennem projektet får adgang til uddannelse, der kan sikre dem selvstændighed og en bedre chance for at skabe muligheder for sig selv.
1000 skoler skal lære om Sierra Leone
En af traditionerne med Børnenes U-landskalender hvert år er, at danske skoleelever lærer om årets modtagerland. Børn på omkring 1000 skoler skal i år lære om Sierra Leone, og traditionen tro er der skabt et helt univers om landet på netstedet www.u-landskalender.dk. Her er der facts om Sierra Leone, mere om kalenderen, quiz, film og fakta.
I år vil børn på op mod 200 skoler over hele landet samle sportssko ind til børn i Sierra Leona, så de sierraleonske børn – herunder særligt pigerne, får endnu bedre mulighed for at indtage sportsbanerne. Det projekt kan man læse mere om på dr.dk/ulandskalender.
Som det har været en tradition i årtier, varmer DR op til december og Børnenes U-landskalender med to programserier med udsendelser fra Sierra Leone, som DR Ramasjang og Ultra viser i den kommende tid.
I Ramasjang-programserien ’Jagten på regnbuens magi’, der er i seks afsnit, skal Motor Mille og Hr. Skæg på en spændende mission til Sierra Leone for at redde regnbuen. Denne gang fra en virkeligt sær ånd, der bor i et træ. Afsnittene bliver lagt på DRTV to ad gangen den 10., 17. og 24. november fra klokken 6.00 – og på Ramasjang kan første afsnit ses fredag den 10. november klokken 17.00.
På DR Ultra er der mulighed for at komme til Sierra Leone med ’En for holdet’-programmerne. AK og Jass fra 'En for holdet' er pænt seje med en fodbold, og i tre programmer rejser de til Sierra Leones hovedstad, Freetown, for at dyste i gadefodbold. Og de får noget med sig hjem, viser det sig. Programmerne kan allerede nu ses på DRTV, ligesom de også kan tilgås via netstedet www.u-landskalender.dk.
Ved lanceringen viste Nanna og Ali fra DR Ultra klip fra deres tur til Sierra Leone, de viste også fodboldtricks, og Ali udfordrede også ministeren, der straks smed jakken, da der skulle spilles.
DR Skole klar med undervisningsmateriale
På DR Skole er det muligt at finde gratis undervisningsmateriale til årets U-landskalender med afsæt i DR-programmerne fra Ramasjang. DR Skoles undervisningsmateriale, ’Sierra Leones børn’, er skræddersyet til de yngste elever i 0.-1. klasse. I fem lektioner tager eleverne på en festlig rejse, der udspringer af serien ’Jagten på regnbuens magi’. I korte videoer med Hr. Skæg, Motor Mille og børn fra Sierra Leone bliver eleverne inviteret til at reflektere over deres egen hverdag. De vil undervejs opdage både forskelle og ligheder mellem deres liv i Danmark og børns liv i Sierra Leone. Materialet publiceres fredag den 6. oktober på dr.dk/skole.
Til de helt små har DR Spire udviklet et legende materiale, hvor DR inspirerer pædagoger til at udforske Sierra Leone gennem korte historier, hvor børnene inddrages i fortællingerne med dialogisk læsning. De små får også mulighed for at udvide historierne ved at farvelægge dyr, tegne deres familie og lege fælleslege fra Sierra Leone. Materialet bliver publiceret mandag den 30. oktober på dr.dk/spire.
Mød Børnenes U-landskalender på biblioteket
På udvalgte biblioteker kan man fra midten af november finde årets fysiske installation, som tager afsæt i ’Jagten på regnbuens magi’ samt årets lågekalender. Et særligt bomuldstræ i Sierra Leone spiller en vigtig rolle i begge dele, og derfor kommer børnene også til at kunne møde træet på bibliotekerne. Træet kommer til at have forskellige interaktive og legende elementer. For eksempel kan man på bibliotekerne udfylde sin egen vennebog og hænge den op på træet.
Børnenes U-landskalender koster 50 kroner i år, og som noget nyt kan den i 2023 også købes på 22 biblioteker over hele landet, udover blandt i andet boghandler, en række dagligvarebutikker, enkelte museer og DR’s reception i Aarhus og DR Byen.