Børnevært redder bierne sammen med Danmarks børn

Ugens aktuelle navn: Silja Okking er vært på ”Plantefesterne”, der bliver holdt søndag den 15. april i Aarhus, og hvor børn og deres forældre kan komme og redde bierne.

Silja Okking er vært på ”Plantefesterne”, der bliver holdt søndag den 15. april i Aarhus. (Foto: Foto: dr)

Hvis nu alle bierne forsvandt, ville det få stor betydning for planter og frugter og for menneskers adgang til meget af den føde, vi i dag tager for givet. Siden 1980 er bestanden af honningbier indskrænket drastisk, og forskere er bekymrede for den pjuskede sommervens overlevelse.

DR Ramasjang har opfordret alle børn i hele landet til at være med til at redde bierne ved at plante en masse blomster, om det så er ude i haven, i altankasserne eller i en gammel tissepotte, og sende billeder ind af deres indsats til bierne@dr.dk. Alle, der har indsendt billeder, er med i konkurrencen om at blive ’Ugens RamasjangRedder,’ som bliver udtrukket i det ugentlige ’Ramasjang Redder Bierne’-show.

Indsatsen foregår på Ramasjang med shows hver fredag, en fiktionsserie og korte informerende formater med bien Ibi, der eksempelvis lærer børnene, hvordan bier laver nektar til honning. Derudover kan børnene prøve nye spil i Ramasjangs app, hvor de også kan plante virtuelle frø, der bliver omsat til virkelige frø, som plantes ude i Danmark.

Børnevært Silja Okking skal være vært til ’Plantefesterne’ den 15. april hos DR i Aarhus, hvor alle kan komme og lære mere om bierne og bygge ting til dem, så de kan få det bedre. Hun er glad for at være med i et projekt, der kan gøre en forskel:

”Det har været vildt fedt at være med til at lave noget, der er større. Der er børn, der er kommet hen til mig på gaden og sagt til mig, at de har plantet blomster med deres mor og far. Jeg føler mig som en del af en vigtig mission. Samtidig lærer jeg meget af ’Ramasjang Redder Bierne.’ Jeg vidste for eksempel ikke, at bierne var truede og hvorfor. Og det er jo meningen, med det hele: At vi skal blive klogere, så vi kan være bedre ved vores natur.”

Det gør indtryk på børnene

Til ’Plantefesterne’ ved DR Aarhus kan børnene lave såkaldte ”bihoteller” til bierne, der består af gamle, rensede konservesdåser med sugerør stukket i. Vilde bier kan nemlig godt lide at gemme sig trange steder. Derfor er det også vigtigt, at man ikke ryder sin have helt op, men lader lidt kviste og buske blive tilbage, hvor vilde bier kan være. Eller man kan lave frøbomber af fugtig jord og en blanding af forskellige frø, som kan kastes ud i haven til de kræsne bier.

Silja Okking fortæller, at hun bliver rørt af at se, hvor mange børn og deres forældre der har sendt billeder ind til DR Ramasjang, hvor de gør en indsats for, at bierne skal leve bedre. Børn, der har hjulpet bierne ved at bygge et bihotel, lave en frøbombe eller plante en blomst har fået den fornemme titel af at være RamasjangRedder. En lille pige, der har besluttet, at hun ikke længere skal bruge potte, har plantet sine frø i den gamle potte.

”Vi vil jo alle sammen gerne passe bedre på vores natur. For mange bliver det nok bare ved tanken. Men det er anderledes med børn. Det gør indtryk på dem på en helt anden måde, når man siger, at bierne er i fare. De tager det til sig og vil gerne handle på det. Ramasjang Redder-projektet er vigtigt, fordi det ønsker at give børnene nogle byggesten i en ung alder, at gøre dem bevidste omkring verden,” siger Silja Okking.

De næste uger vil arrangementer lig ’Plantefesterne’ blive holdt på daginstitutioner og på plantefestivaler henover sommeren.

Gør som deres idol

Hvorfor er det vigtigt, at DR Ramasjang isætter sådan nogle projekter i gang?

”Vi har fået opbygget nogle populære karakterer i Ramasjanguniverset, som børnene holder rigtig meget af og ser op til,” siger Silja Okking og fortsætter:

”Når børnenes idol Kristian fra Ramasjang Mysteriet siger, at nu går vi ud og redder bierne, så har de lyst til at en del af det sjove projekt sammen med dem fra Ramasjangøen. På den måde kan vi rykke meget, fordi vi har nogle platforme, som mange kender.” Hun fortsætter:

”Noget af det bedste ved det her projekt har været, at vi har inspireret til, at børnene kommer udenfor og leger, efter at de har set ’Ramasjang Redder Bierne.’ At de kommer helt ud i naturen og gør noget for den. Det har været så sjovt at kunne sætte børnene i gang med sådan en flot opgave.”

Silja Okking genoptager ikke sin rolle som vært på ’Sommer Summarum’ i år, men skal fortsat være vært på ’Mini-MGP’, der kommer med sin tredje sæson. Hun elsker at lave ’Mini-MGP’ af samme grund, som hun kan lide at være RamasjangRedder: Fordi der er så meget engagement med børnene. Sidste år sendte DR Ramasjangs brugere for eksempel 10.000-vis af pyntede toiletruller, der blev kaldt ’rullinger.’

Tilmelding er nødvendig, hvis I vil deltage i ’Plantefesterne.’ Der er begrænset antal pladser, så tilmeld jer via dette link.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk