Børns gode gerninger hjælper udsatte børn i Syrien

Med projekt ’Gode Gerninger’ inviterer DR, Novo Nordisk Fonden og en række samarbejdspartnere de yngste danskere til at gøre gode gerninger fra den 4.-29. januar og på den måde også støtte ’Danmarks Indsamling 2022’.

En god gerning kan for eksempel være at bage en kage til bedstemor - eller så meget andet. Foto: Mette Kaspersen Bygholm.

Børn, der for eksempel samler skrald i naturen, lufter naboens hund eller bager en kage til bedstemor, kan sprede ekstra meget glæde i den kommende tid. For udover at børnene glæder dem, de gør en god gerning for herhjemme, kommer deres indsats også Syriens børn til gode.

Det gør den, fordi DR, Novo Nordisk Fonden og en række samarbejdspartnere opfordrer landets børn til at gøre gode gerninger i forbindelse med den årlige ’Danmarks Indsamling’, som DR og 12 humanitære organisationer holder en gang om året.

’Danmarks Indsamling’ bliver i 2022 holdt for 16. gang, og den foregår lørdag den 29. januar og bliver sendt direkte fra Esbjerg.

For hver god gerning et barn gør frem til den 29. januar, og som bliver registreret på dr.dk/godegerninger eller på et af landets biblioteker, giver Novo Nordisk Fonden 20 kroner til ’Danmarks Indsamling’.

Pengene fra ’Gode Gerninger’ går til et Røde Kors-projekt i Syrien, der hjælper børn og unge, som er vokset op i krig, vold og flugt, ved at forbedre deres velbefindende og give dem færdigheder til at sikre sig en uddannelse og dermed øge deres muligheder for fremtiden.

Ramasjang og Ultra laver gode gerninger

I 2022 er både Ramasjang og Ultra afsendere på ’Gode Gerninger’, og man inviterer alle børn og unge til at være med til at gøre en forskel for Syriens børn. På Ramasjang og Ultra kan man i løbet af januar få ideer til gode gerninger, man kan lave.

- Vi ved fra tidligere år, at danske børn og unge er helt formidable til at få sjove og kreative ideer til at hjælpe med gode gerninger, som kommer andre til gode. Vi håber, at det igen i år vil vælte frem med børn, som elsker at give en hånd til dem, der trænger. Alle børn kan være med til at hjælpe og alle gode gerninger tæller. Den twist, at en god gerning hjælper både lokalt og globalt på samme tid, er kun med til at gøre børnenes indsats endnu mere prisværdig, siger Kåre Vedding Poulsen, der er redaktør på DR Kultur TV.

Hos DR Lær kan man desuden hente undervisningsmateriale, der blandt andet starter gode samtaler om, hvad en god gerning er for en størrelse, og som man kan bruge til at lave ’Gode Gerninger’ i klassen. Her kan man finde materialet fra den 10. januar på dr.dk/spire (børnehaver) og dr.dk/skole (indskoling og mellemtrin).

Gør en forskel lokalt

For at give børnene en masse inspiration til at gøre en forskel lokalt har DR indgået et samarbejde med landets biblioteker, FDF og Friluftsrådet, som får de gode gerninger ud at leve tæt på, hvor man bor. Samarbejdspartnerne vil på egne kanaler og på tværs af kredse, medlemsorganisationer og filialer over hele Danmark komme med ideer til, hvordan man kan gøre noget godt der, hvor man bor. Der kommer altså til at være masser af muligheder for at gøre gode gerninger – store som små - der både spreder glæde herhjemme og samtidig gør en verden til forskel for udsatte børn og unge i Syrien.

Registrer din gode gerning

Man skal huske at registrere sin gode gerning. Det gør man ved at udfylde et ’Gode Gerninger’-bevis på sit lokale bibliotek eller via dr.dk/godegerninger, hvor det også er muligt at indsende fotos. Videoer kan fra den 6. januar sendes ind til Ramasjang på dr.dk/ramasjang. Alle børn, der gør en god gerning, modtager et diplom for deres indsats.

Hvor mange penge, det præcist bliver til, bliver afsløret i den direkte udsendelse fra Esbjerg den 29. januar på DR1 og DRTV.

- ’Gode Gerninger’-projektet plejer at være en af de større donationer til ’Danmarks Indsamling’, og der er ingen grænser for, hvor mange gode gerninger, børnene kan lave i perioden. Så gør det en gang om dagen – alle bliver glade for det, lyder opfordringen fra Kåre Vedding Poulsen.

Læs meget mere om projektet – og få inspiration på dr.dk/godegerninger

FacebookTwitter