Børns gode gerninger kan hjælpe coronakrisens børn

DR, Novo Nordisk Fonden og en række samarbejdspartnere opfordrer børn til at gøre gode gerninger i den kommende tid og på den måde også støtte ’Danmarks Indsamling’.

  • Bag en kage eller brød til en, du vil glæde. Det er en af de ting, børn kan gøre i forbindelse med ’Gode gerninger’-projektet. Foto: Mette Kaspersen Bygholm.
  • Hjælp med at lufte en hund. Det er en anden ting, børn kan gøre i ’Gode gerninger’. Foto: Ole Huld Jacobsen.
1 / 2

Børn, der for eksempel bager en kage, samler skrald eller sender en hilsen til en på et plejehjem, kan sprede ekstra meget glæde i den kommende tid. For udover at børnene glæder dem, de gør en god gerning for, kan deres indsats også komme coronakrisens børn på tre kontinenter til gode.

Det kan den, fordi DR, Novo Nordisk Fonden og en række samarbejdspartnere inviterer landets børn til at gøre gode gerninger i forbindelse med den årlige ’Danmarks Indsamling’, som DR og 12 humanitære organisationer holder en gang om året.

’Danmarks Indsamling’ bliver i 2021 holdt for 15. gang, og den foregår lørdag den 6. februar og bliver sendt direkte fra Tinghallen i Viborg.

For hver god gerning et barn gør frem til den 6. februar, og som bliver registreret på dr.dk/godegerninger, giver Novo Nordisk Fonden 20 kroner til ’Danmarks Indsamling’.

Indsamlingen hjælper i år blandt andet med at skaffe penge til børn i 13 lande, som ikke får akut lægehjælp og livsnødvendige vacciner, fordi sundhedssystemet er brudt sammen. Kronerne går blandt andet også til de børn, som risikerer at dø af sult eller fejlernæring, fordi deres familier ikke længere kan tjene penge til mad.

Mottoet for indsatsen er ’Alt det gode, du gør, smitter’, og også tidligere år har børn kunnet gøre gode gerninger og derved støtte ’Danmarks Indsamling’.

Henvender sig især til 4-8-årige i år

I 2021 henvender ’Gode Gerninger’ sig især til DR Ramasjangs målgruppe – nemlig de 4-8-årige. Men alle børn er velkomne til at være med til at gøre en forskel for coronakrisens børn

- Det er første gang, vi specifikt opfordrer børn i Ramasjang-målgruppen til at være med i ’Gode Gerninger’-projektet. Gennem Ramasjang-initiativet ’Ramasjang redder verden’, hvor børnene de seneste år har kunnet være med til at redde havets dyr, fugle og bier, har vi kunnet se, at de 4-8-årige er meget entusiastiske og gerne vil hjælpe andre. Derfor vil vi også gerne have dem engageret her, og det er aldrig for tidligt at gøre en god gerning, siger redaktør Kåre Vedding Poulsen fra DR Events og Partnerskaber.

En sidegevinst ved at engagere de 4-8-årige er, at de tit samtidig også involverer større søskende og forældre i indsatsen. På den måde kan ’de gode gerninger’ måske også i år være et kærkomment afbræk i den helt særlige coronahverdag lige nu, hvor skolerne er lukket, og dagene står på hjemmeundervisning.

10 forslag til gerninger

Som noget nyt i 2021 har samarbejdspartnerne i år udviklet 10 kategorier af gerninger, der netop afspejler dette. De 10 kategorier kan hver især løses på en række forskellige måder og er samtidig mulige at løse inden for restriktionerne i en coronatid med begrænsninger for, hvad man kan, og hvor mange, man kan være. De 10 kategorier er:

• Indsaml noget skrald

• Hjælp dyrene i naturen /haven

• Hjælp din nabo

• Bag en kage til en, du vil glæde

• Ring/skriv til dine bedsteforældre

• Send en hilsen til nogen på et plejehjem

• Hjælp nogle nybagte forældre

• Gå en tur med en ven / nabo / familiemedlem

• Gør en hemmelig tjeneste for nogen

• Læs en historie højt for et andet barn

For at give børnene en masse inspiration til at gøre en forskel lokalt har DR, landets biblioteker, Friluftsrådet og FDF indgået et samarbejde. Sammen vil partnerne fortolke kategorierne og finde på konkrete gerninger, der kan aktivere børnene til at hjælpe deres næste på legende og lærende vis.

Udover at man skal registrere sine gode gerninger på dr.dk/godegerninger, kan børnene også bagefter printe et diplom for deres indsats på siden.

Hvor mange penge, det præcist bliver til, bliver afsløret i den direkte udsendelse fra Viborg den 6. februar på DR1 og DRTV.

- ’Gode gerninger’-projektet plejer at være en af de større donationer til ’Danmarks Indsamling’, og der er ingen grænser for, hvor mange gode gerninger, børnene kan lave i perioden. Så gør det en gang om dagen – alle bliver glade for det, lyder opfordringen fra Kåre Vedding Poulsen.

Læs meget mere om projektet – og få inspiration på dr.dk/godegerninger

Se Hr. Skæg og Motor Milles hilsner i forbindelse med ’Gode gerninger’ her

Logoet til ’Gode gerninger’.
FacebookTwitter