Carmen Curlers: Det vildeste danske iværksættereventyr

DRs nye store dramasatsning ‘Carmen Curlers’ får premiere 30. september på DRTV og 2. oktober på DR1. Serien fortæller med varme, kant og humor om store ambitioner, store forandringer og stort hår i en tid, der forandrer Danmark for altid.

Få en forsmag på 'Carmen Curlers'.

Frit inspireret af det virkelige erhvervseventyr om Carmen Curlers fortæller DR i efteråret historien om, hvordan en lille elektronisk papillot blev til en international succes. En succes, der vender op og ned på livet i en dansk provinsby i 60’erne.

Det er en tv-serie om velfærdsstatens start og kvindernes frigørelse og indtog på det danske arbejdsmarked op igennem 60'erne. Her gik tusindvis af kvinder fra at være hjemmegående husmødre til pludselig at være del af et pulserende arbejdsliv. En historie, man på DR har fundet så god, at man tidligt i forløbet har bestilt tre sæsoner af ‘Carmen Curlers’.

En ny tid i Danmark

Arne Bybjerg, som er manden, der stod bag virkelighedens Carmen Curlers, er en stor inspiration for serien, ligesom mange af de mænd og kvinder, der i virkeligheden arbejdede på fabrikken, er det. Serien er dog en fiktiv fortælling med opdigtede karakterer. I centrum af fortællingen om ‘Carmen Curlers’ er den karismatiske entreprenør Axel (Morten Hee Andersen) og den handlekraftige husmandskone Birthe (Maria Rossing), der sammen driver curler-eventyret fra at være en to-mands forretning i Axels kælder til at blive en dynamisk og døgnåben fabrik med 3500 ansatte.

Serien følger den entreprenante ledelse bag fabrikken, men i særlig grad også de arbejdende kvinder som for første gang i deres liv oplever glæden og udfordringerne ved at tjene deres egne penge.

Arbejdet på fabrikken skaber alt fra nyfunden frihed, nye venskaber, store forelskelser og masser af skilsmisser. For i takt med, at kvinderne pludselig får deres egen identitet og privatøkonomi, begynder de klassiske familiemønstre at slå revner.

  • Carmen Curlers. Sæson 1. (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers. Dr-Drama. Morten Hee og Rosalinde Mynster (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers. Sæson 1. (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers . Sæson 1 (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers . DR- Drama. sæson 1 - afsnit 8 (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers . Sæson 1 (© Foto: Tine Harden.)
  • Carmen Curlers . DR- Drama. sæson 1 (© Foto: Tine Harden.)
1 / 7

Fra spillefilm til tv-serie

‘Carmen Curlers’ er skabt af hovedforfatter Mette Heeno, der har arbejdet på projektet i snart 10 år. ’Carmen Curlers’ startede egentlig som en spillefilm, som nu afdøde Kathrine Windfeld skulle have instrueret. Heeno kunne dog ikke slippe den fascinerende fortælling og fandt undervejs ud af, hvor mange forskellige lag der gemte sig i historien. Det var derfor også en kæmpe forløsning, da hun endelig i 2019 kunne starte på udviklingen af ‘Carmen Curlers’.

- ’Carmen Curlers’ er en historie, der har været hos mig de sidste 10 år. Den startede som en spillefilm om en iværksætter med en umulig drøm, men da jeg gravede mig mere og mere ned i researchen omkring den virkelige virksomhed Carmen Curlers, indså jeg, at det blev nødt til at være en serie, fortæller Mette Heeno og fortsætter:

- Historien og tiden er jo helt vild. Alt bliver brudt ned og bygget op igen. Kvinderne begynder at tjene deres egne penge. Nye familieformer opstår. Ungdomsoprøret ulmer. Det er en fortælling, der kræver tid at fortælle nuanceret - og derfor er det også fantastisk, at vi har fået mulighed for at udfolde historien og karaktererne over tre sæsoner. Jeg glæder mig i hvert fald sindssygt meget til at sende den ud i verden.

Holdet bag

Axel spilles af Morten Hee Andersen, blandt andet kendt fra DR-serierne ‘Fred til Lands’ og ‘Herrens Veje’ og senest spillefilmen ‘Margrete den Første’. Birthe spilles af Maria Rossing, bl.a. kendt for DR-serier som ‘Sneengle’ og ‘Bedrag’ og ‘Bedre skilt end aldrig’ på TV 2.

Ud over Morten Hee Andersen og Maria Rossing ses også Lars Ranthe (Kastanjemanden, Druk), Rosalinde Mynster (Badehotellet, Den som dræber), Mille Lehfeldt (Lang historie kort, Lykke), Christian Tafdrup (Borgen, Herrens Veje), Fanny Bornedal (Forhøret, Equinox), Nicolai Jørgensen (Doggystyle, Badehotellet) og Signe Egholm (Borgen, Kastanjemanden) i bærende roller.

‘Carmen Curlers’ er skabt af hovedforfatter Mette Heeno, der også stod bag manuskriptet til ‘Sneengle’, ‘Lærkevej’ og ‘All Inclusive’. Konceptuerende instruktør er Natasha Arthy, som senest stod bag DRs julekalender ‘Julefeber’ og producent er Stinna Lassen, som senest har produceret DRs dramaserie ’Når støvet har lagt sig’.

Serien er produceret af DR Drama og er støttet af NRK, SVT, RUV, YLE og Nordisk Film og TV Fond.

Første sæson af ’Carmen Curlers’ er på otte afsnit og har premiere fredag 30. september på DRTV og søndag 2. oktober klokken 20.00 på DR1.

Anden sæson af 'Carmen Curlers' er planlagt til efteråret 2023.