’Carmen Curlers’ kåret som bedste serie – og to statuetter til ’Huset’ i Aarhus

Både ’Carmen Curlers’, ’Huset’ og ’Riget Exodus’, som er produceret eller har været vist hos DR, sikrede sig priser, da serie-genren torsdag aften blev fejret ved Series Awards 2023 i Aarhus.

  • Der var fuld plade for ’Carmen Curlers’, der blev ’Bedste Serie’ ved Series Awards. (Foto: © Tine Harden)
  • David Dencik tog prisen for ’Bedste skuespilpræstation’ for rollen som Henrik i ’Huset’. (Foto: © Adam Wallensten)
1 / 2

Efterårets to store DR-dramaserier - ’Huset’ og ’Carmen Curlers’, gjorde en rigtig god figur, da prisshowet Series Awards torsdag aften blev holdt for tredje gang i Aarhus.

Her skiftede 11 statuetter hænder ved fejringen af den danske seriebranche og serie-genren som helhed i Filmby Aarhus. Series Awards bliver holdt som en del af mediefestivalen THIS og festivalen Aarhus Series, der finder sted i disse dage.

Første sæson af ’Carmen Curlers’ tog prisen som ’Bedste serie’ – for øvrigt i skarp konkurrence mod DR’s ’Huset’ og TV2’s ’Dansegarderoben’, som var de øvrige nominerede.

Det er Mette Heeno, som har skabt dramaserien om fantasten og iværksætteren Axel og den handlekraftige bondekone Birthe, der i Kalundborg i 1960'erne skaber Danmarks største arbejdsplads ved hjælp af en lille elektrisk papillot. Anden sæson af ’Carmen Curlers’ viser DR netop nu, og der kommer også en tredje sæson senere.

- Prisen som ’Bedste serie’ gives i år til en enestående, stor dansk fortælling, som spejler erhvervshistorien i det danske velfærdssamfund. Den er moderne fortalt og forfriskende, og så har serien givet os et af de bedste afsnit i dansk TV-historie, lød det fra juryen i begrundelsen.

Ni ud af de 11 vindere var udpeget af en jury bestående af Ann Lind Andersen, Keld Reinicke, Pernille Bech Christensen, Rasmus Thorsen og Kim Leona. En særlig talentjury havde udvalgt modtageren af Talentjuryen, mens flere end 12.000 har stemt om deres yndlingsserie og afgjort publikumsprisen Aarhus Seriepris.

God skuespilpræstation og instruktion i ’Huset’

I begyndelsen af oktober modtog DR’s dramaserie ’Huset’ den prestigefulde Prix Italia-pris for ’Bedste dramaserie’ i den italienske by Bari. Og med seks nomineringer ved Series Awards 2023 i Aarhus dominerede ’Huset’ også feltet ved prisuddelingen på forhånd. Fængselsdramaet har Kim Fupz Aakeson skrevet manuskript til og skabt i samarbejde med Michael Noer og Frederik Louis Hviid.

’Huset vinder altid’, lyder det i serien, og det gjorde serien endda to gange i løbet af prisshowet, som brødrene og skuespillerne Andreas og Sebastian Jessen var værter for.

David Dencik modtog prisen for ’Bedste skuespilpræstation’ for sin indsats i ’Huset’, og han sikrede sig prisen foran Marie Bach Hansen (for ’Dansegarderoben) og Emma Sehested Høeg (for ’Killjoy’), som var de øvrige nominerede i kategorien.

Der stod også ’Huset’ ud over prisen for ’Bedste Instruktion’. Her fik Michael Noer og Frederik Louis Hviid en Series Award – for øvrigt i konkurrence mod Natasha Arthy (for ’Carmen Curlers’) og Ditte Hansen og Louise Mieritz, der var nominerede for deres instruktion af ’Dansegarderoben’.

Trier og Vørsel får manuskriptpris

25 år efter, at seerne i 1997 kunne se den seneste sæson af den danske gyserserie ’Riget’, har det seneste år også budt på en ny runde – nemlig ’Riget Exodus’ i fem dele, og det blev også bemærket ved Series Awards.

Her skrev Lars von Trier manuskriptet sammen med Niels Vørsel, og de to modtog prisen for ’Bedste manuskript’ ved Aarhus-festen. ’Riget Exodus’ var produceret af Zentropa Entertainments, mens Viaplay og DR var co-producenter på serien, som DR1 og DRTV viste i februar i år.

Prisen til ’Bedste nordiske serie’ havnede også hos en serie, som vil være mange DR-seere bekendt. Den gik til svenske SVT’s dramatisering af Kerstin Ekmans roman ’Hændelser ved vand’, som fortsat kan ses på DRTV.

Se flere af prismodtagerne her på DRTV: