Carsten Müller Nielsen får DR Romanprisen 2020 efter usædvanlig læseklub-sæson

Forfatteren får prisen for romanen ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’ om en ukrainsk soldat, der ryddede op i Tjernobyl.

  • DR's Diana Bach overrækker DR Romanprisen 2020 til forfatteren Carsten Müller Nielsen for romanen ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’. (Foto: Niklas Kragh Jacobsen)
  • Carsten Müller Nielsen blev modtager af DR Romanprisen 2020 for romanen ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’. Her er han fra prisoverrækkelsen hos DR i Aarhus lørdag. (Foto: Niklas Kragh Jacobsen)
  • Carsten Müller Nielsen modtog lørdag eftermiddag DR Romanprisen 2020. Foto: DR.
1 / 3

Hvis du ikke lige ved, hvem Carsten Müller Nielsen er, er du ikke alene.

- Carsten Müller Nielsen er stort set fløjet under radaren i den litterære offentlighed siden sin debut i 2010, skriver Forfatterweb i første linje af sit portræt af den 42-årige forfatter, der debuterede med et digt i tidsskriftet Hvedekorn.

Nu er det slut med at være ’ukendt’. Det seneste halve år har mange medlemmer af DR Romanklubberne for alvor fået sympati for Carsten Müller Nielsen og hans seneste roman ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’. Faktisk i sådan en grad, at Carsten Müller Nielsen lørdag eftermiddag blev årets modtager af DR Romanprisen på 25.000 kroner.

Prisen, der er blevet uddelt siden 1999, blev overrakt direkte på P1 med Diana Bach som vært for prisfesten. Overrækkelsen skulle egentlig have fundet sted ved et liveshow i kulturhuset Dokk1 i Aarhus, men på grund af corona-restriktionerne kom den i stedet til at foregå i lidt mindre omgivelser hos DR i Aarhus.

Kreative med at mødes

Carsten Müller Nielsens roman blev læst i DR Romanklubberne i april i år, hvor mange af læseklubberne var udfordrede af, at landets biblioteker var lukket på grund af corona-situationen. De fleste klubber var dog aldeles kreative, holdt udendørs møder eller samledes på andre måder for at diskutere årets seks nominerede romaner. Derfor kunne DR alligevel som planlagt kåre en vinder lørdag.

Medlemmerne af DR Romanklubberne har i første omgang stemt om, hvad der var årets bedste læseoplevelse. Her gav de flest stemmer til Anna Elisabeth Jessens roman ’Om hundrede år’, Kristian Bang Foss’ roman ’Frank vender hjem’ og Carsten Müller Nielsens roman ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’.

Det endelige modtager af DR Romanprisen 2020 er blevet fundet af en læserjury, og medlemmerne her pegede enstemmigt på Carsten Müller Nielsens roman i den sidste og afgørende afstemning. Modsat de andre nominerede, der er udgivet af Gyldendal-forlag, er hans bog udgivet af det lille og forholdsvis ukendte forlag Jensen & Dalgaard.

- Det er en vigtig og aktuel bog med et stort efterliv. Bogen levede længe i mig bagefter, og den var svær at slippe, lyder det blandt andet fra et jurymedlem, mens en anden i juryen kalder Carsten Müller Nielsens beskrivelser for ’fantastiske’ og ’filmiske’.

- Man bliver rørt og ramt, lyder det videre.

Diana Bach var vært for DR Romanprisen 2020 og afslørede vinderen hos DR i Aarhus. Foto: Eddie Michel. (© Eddie Michel Azoulay)

Foregår på bar i Estland

Carsten Müller Nielsens roman foregår i en bar i Estland, hvor en soldat fra Ukraine fortæller sin historie til en prostitueret kvinde. Soldaten har været med til at rydde op efter atomkatastrofen i Tjernobyl, og han gør sig nu klar til at dø af stråleskaderne.

Forfatteren mener selv, at begivenhederne i Tjernobyl i hans øjne bør ses som et kæmpe wakeupcall for menneskeheden – og her over 30 år efter ulykken skete. Og det var det også for læserne, oplever værten for DR Romanprisen 2020, Diana Bach.

- En tovholder fra en læsekreds fortalte mig, at denne roman har ødelagt læselysten for hende. Da hun havde læst romanen, kunne hun ikke komme i gang med andet, fordi bogen var så fremragende læsning. Så hun begyndte forfra og har nu læst den tre gange, siger Diana Bach.

Stor interesse for læseklubberne

Interessen for at være med i en DR-læseklub har været større i sæsonen 2019/2020 end de foregående år. Læsere på henved 55 biblioteker over hele Danmark har været samlet en gang om måneden for at dele deres indtryk og diskutere de udvalgte romaner i 107 forskellige læseklubber.

- På grund af coronaen har det været en helt usædvanlig sæson, hvor der er blevet rusket op i tingene, og hvor gamle vaner er blevet nedbrudt. Nogle har læst deres første e-bog, holdt deres første virtuelle møde eller mødtes i naturen for at diskutere bøgerne og kåre deres favorit. Jeg er glad for, at det lykkedes at nå i mål, og med de seneste ændringer af forsamlingsforbuddet, har vi faktisk også alligevel kunnet holde en lille fest i radiostudiet med cava og kransekage, siger Diana Bach.

Sidste år gik DR Romanprisen til forfatteren Morten Pape for romanen ’Guds bedste børn’.

P1 sender overrækkelsen af DR Romanprisen 2020 igen i aften, lørdag klokken 20.03, ligesom den også kan høres på DR’s netradio på adressen her. Her kan du også finde Diana Bachs interview med Carsten Müller Nielsen om vinderromanen fra april i år.