Danmark har hele tre vinderchancer i ny runde Grand Prix i Italien

P2 sender tre nye værker afsted til Det Internationale Grand Prix for Komponister på Sicilien, hvor ny musik fra 25 lande dyster. Pointene gives på samme måde som i Eurovision Song Contest.

Værket ’PUSH’, som er skrevet af Nicolai Worsaae og synges af DR Vokalensemblet, og havde verdenspremiere i Trinitatis Kirke i København, hvor dette billede er taget. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Det kan godt være, at den danske sang ikke klarede sig fremragende ved årets Eurovision Song Contest, men nu dukker der snart tre helt nye muligheder op for at vinde et europæisk Grand Prix. Det gør der i Palermo på Sicilien i Italien, hvor der fra den 31. maj til den 3. juni holdes Internationalt Grand Prix for Komponister, som DR og Danmark også deltager i.

Hvert land må højst stille med 30 minutters musik, som er komponeret inden for de seneste fem år. Og i år har DR fundet plads til, at hele tre kunstnere – DR Vokalensemblet, Messiaen Quartet Copenhagen og Camerata Øresund – kan deltage. De opfører værker af tre herboende komponister, Nicolai Worsaae, Peter Bruun og Hugi Gudmundsson, og det er optagelser af disse værker, som P2 sender afsted til Det Internationale Komponist Grand Prix.

Årets konkurrence i den 68. International Rostrum of Composers foregår i Conservatorio di Musica Alessandro Scarletti i Palermo, og i år deltager 40 værker fra 25 lande i konkurrencen. P2-vært Max Fage-Pedersen udgør den danske jury, og han afgiver stemmer på vegne af Danmark ved Det Internationale Komponist Grand Prix.

Fine placeringer til Danmark

Her er pointgivningen helt som i Eurovision Song Contest, hvor 12 er bedst, og 0 er det dårligste. Og så kan man heller ikke her stemme på sit eget land.

Et kig på de udtagne værker viser, at de alle havde premiere i løbet af 2021.

Værket ’PUSH’, som er skrevet af Nicolai Worsaae og synges af DR Vokalensemblet, havde verdenspremiere i Trinitatis Kirke i København, mens komponisten Peter Bruuns værk ’Merman on the Shore’ kunne høres første gang i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København i 2021 – fremført af Messiaen Quartet Copenhagen.

Endelig deltager DR også med værket ’New Heaven, New Earth’ af den herboende islandsk/danske komponist Hugi Gudmundsson, som har boet i Danmark siden 2001 og har dobbelt statsborgerskab. Hans værk opføres af Camerata Øresund, og det havde oprindeligt premiere i Sorø Klosterkirke.

- Helt generelt har Danmark fået fine placeringer i Komponist Grand Prix’et de sidste mange år. For det meste har vi ligget på top-10 ud af de 35-40 deltagende værker/komponister, som der normalt er, siger Max Fage-Pedersen, der ser frem til høre årets værker og se, om der er gennemgående temaer i dem. De senere år har både klimakrisen og coronaisolationen været noget af det, der er gået igen i den nykomponerede musik.

Danmark vandt sidst i 2010, hvor det var komponisten Simon Steen-Andersen, der vandt med værket ’Ouvertures’. Omtrent samtidig fik han sit internationale gennembrud, og i dag er han en af de mest originale yngre danske komponister. Sidste år vandt Serbien konkurrencen med værket ’Lonely Skyscraper’ af Ivana Ognjaovic.

Hvordan det går de danske bidrag – og resten af deltagerne – bliver afsløret ved et pressemøde i Palermo den 3. juni. Du har selv mulighed for at høre vinderværkerne i ’P2 Koncerten’ tirsdag den 14. juni klokken 19.20 – præsenteret af netop den danske dommer, P2’s Max Fage-Pedersen.