Danmarkshistorien rykker ind på Kulturmødet på Mors

Forståelsen af vores egne historiske rødder er en forudsætning for udvikling af vores kultur. Det mener DRs kulturdirektør, der sammen med Sigurd Barrett og Adrian Hughes tager ’danmarkshistorien’ med til Kulturmødet på Mors.

  • Sigurd Barrett havde premiere på sin musikalske udgave af danmarkshistorien sammen med DR Musikariet i Skjern. Han er med på Mors. (Foto: NA © Type 1)
  • Adrian Lloyd Hughes leder og fordeler de urimelige spørgsmål, når nogle af Kulturmødets mest historiekyndige skal gætte, hvad der er fup, og hvad der er fakta i en særlig liveversion af DRs 'Historiequizzen'. (Foto: DR Kultur © Type 2)
1 / 2

DR er med, når Mors fra den 24.-26. august danner rammen om 500 forskellige arrangementer og debatter om vores kultur. DR deltager på dette års kulturmøde med en række arrangementer, som har fokus på danmarkshistorien.

2017 er ’danmarkshistoriens år’ hos DR, og det afspejler DRs arrangementer på Mors. Deltagerne på Kulturmødet i år kan forvente masser af oplevelser med DR og danmarkshistorien. Mens Sigurd Barrett tager børnene på Kulturmødet med på en danmarkshistorisk, musikalsk rundtur, kan de voksne deltagere dykke ned i forskellige historiske tidsperioder og se sig selv blive en del af historien med Virtual Reality-briller på næsen eller få testet deres historiske paratviden i en live-udgave af ’Historiequizzen’ med Adrian Hughes. Det sangglade publikum kan sammen med DR VokalEnsemblet synge klassiske, danske sange eller bare lytte med.

Om DRs ”danmarkshistoriske” arrangementer under Kulturmødet på Mors siger kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen:

”Forståelsen af vores egne historiske rødder er en naturlig forudsætning for udvikling af vores kultur og er med til at binde danskerne sammen. DRs satsning på at formidle danmarkshistorien på tv, radio og web er essensen af public service. Vores egen historie er en del af vores kultur, fordi den fortæller om, hvor vi kommer fra. DR skal som kulturinstitution være med til at forbinde os til hinanden med oplevelser, historier og fortællinger om det, som vi deler – nu som før,” siger hun.

Kulturen binder os sammen

Når DR deltager med mange aktiviteter under Kulturmødet på Mors er det naturligt, mener Tine Smedegaard Andersen.

”Kulturen er det, der binder os sammen som nation. Og DR er både en af Danmarks største skabende og formidlende kulturinstitutioner. Derfor bidrager vi selvfølgelig til Kulturmødet på Mors, som er vigtigt møde for både kulturinteresserede og for hele kulturlivet i Danmark. Vi er der derfor både selv som deltager og for at spejle, hvad der sker,” fortæller hun.

Kulturmødet byder på en række kulturdebatter, og Tine Smedegaard Andersen er også selv at finde i debatter, blandt andet en paneldebat om public service i fremtiden med kulturminister Mette Bock, Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen, Alternativets kulturordfører Rasmus Nordqvist og Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard.

DR åbner for mere end 20 aktiviteter på Kulturmødet 2017 på Mors. Og Tine Smedegaard Andersen håber, at de besøgende vil tage del i de mange DR-arrangementer.

”Jeg håber, at de besøgende får blik for, hvor meget forskelligt vi tilbyder. Både den levende kunst i form af DR VokalEnsemblet, der kommer og synger, og hele vores formidling – herunder danmarkshistorieprojektet. Det håber jeg, de opdager tæt på. Lige der, hvor de er. Og så håber jeg, at de vil tage del i det. For det er jo deres.”

Årets hovedtema på Kulturmødet er ”at lukke op”. Ud fra denne frase vil markante kulturpersonligheder og debattører undersøge, hvordan vi lukker op, når verden omkring os lukker ned.

Udpluk af DRs kulturmøde- aktiviteter

Lav radio med DR Fjordscenen, torsdag kl. 15.00-19.00, fredag kl. 10-13 og 15-19 Børn og unge kan i løbet af Kulturmødet få adgang til en tændt mikrofon og interviewe eller fortælle historier. DR Kultur Aarhus er i Nykøbing torsdag og fredag med en workshop for børn og unge mellem 10 og 17 år. DR står klar med teknik og gode råd, når børn og unge inviteres til at øve sig i at lave radio og podcast.

”Bliv en del af historien” med virtual reality KulturPladsen, torsdag kl. 14.00-18.00, fredag kl. 10.00-12.00 og 14.00-18.00, lørdag kl. 10.00-14.00 På Kulturmødet får deltagerne også muligheden for at opleve danmarkshistorien fortalt i Virtual Reality. Her kan man dykke ned i otte forskellige perioder i historien med scener fra hverdagslivet i Danmark. Fra Bronzealderen til 1970’erne. Med DRs VR-briller kan man selv vælge sit historiske nedslag i en interaktiv tidslinje og opleve en af de otte danmarkshistoriske VR-film.

DR Musikariet præsenterer: Sigurd fortæller danmarkshistorien Fjordscenen, fredag kl. 11-12 DR inviterer de helt små til koncert. Sigurd Barrett leder børnene gennem danmarkshistoriens højdepunkter i en forrygende koncert. Den anerkendte entertainers ambition er, at videreformidle en uundværlig del af den almene dannelse og bidrage med identitetsskabende ballast til de kommende generationer. Dette gør han gennem en koncert fyldt med myter, fortællinger, historiske fakta – og ikke mindst masser af musik.

Musik på Mors DR VokalEnsemblet Værket Sal 1, fredag kl. 8.30, lørdag kl. 8.30 I løbet af Kulturmødet fra den 24. – 26. august vil gaderne runge af musik og sang. Sangere fra DR VokalEnsemblet vil i løbet af Kulturmødet optræde spontant med danske klassikere på gader og stræder på hele Mors. DR VokalEnsemblet er desuden at finde til blandt andet fællessang på Folkescenen på KulturPladsen.

Fup og fakta i historien Historiequizzen med Adrian Lloyd Hughes Værket sal 2, lørdag kl. 9.00-9.45 Adrian Lloyd Hughes leder og fordeler de urimelige spørgsmål, når nogle af Kulturmødets mest historiekyndige skal gætte, hvad der er fup, og hvad der er fakta i denne særlige liveversion af DRs Historiequizzen. Temaet bliver det skæve år 2017, og Adrian stiller spørgsmål om alt mellem himmel og jord, som forholder sig til året. Alle kan gætte med, når Adrian spiller ud med et rigtigt, et forkert og et fjollet svar.

Find DRs arrangementer i Kulturmødets app, som opdateres løbende.

Facebook
Twitter