Danske kunstnere har bogstaveligt talt været mere ”uundgåelige” på P3 i år, end de har været de senere år.
Helt siden 1991 har P3 hver uge kastet sin kærlighed over et nummer, som bliver kaldt ’P3’s Uundgåelige’, og som får særlig megen opmærksomhed og spilletid på kanalen. Og den efterhånden lange liste med ”uundgåelige” numre bliver i tiltagende grad præget af danske kunstnere. Det viser en opgørelse, som P3 har lavet forud for P3 Guld på fredag, hvor det seneste års danske musikhøst bliver fejret.
Selv om kalenderen stadig kun viser september, og der stadig er over tre måneder tilbage af 2017, har P3 allerede nu haft flere danske ”uundgåelige” end sidste år.
”Indtil videre har 17 ud af 29 ’P3’s Uundgåelige’ i 2017 været med dansk afsender. Til sammenligning var tallet 13 i hele 2016, og 16 i hele 2015, så vi ligger ganske højt,” forklarer P3’s musikredaktør Mathias Buch Jensen.
Han siger, at det efterhånden mere er reglen end undtagelsen, at ’P3’s Uundgåelige’ er dansk. Og det er både elektronisk musik, pop, hiphop og rock, der har haft chancen i år. Blandt de danske navne, der har været ’P3’s Uundgåelige’ indtil nu i 2017, er for eksempel Benal, Nelson Can, Hugo Helmig, Emil Kruse, Blondage, Vera, Karl William, Soleima og Noah Carter.
For mere end tre fjerdedele af P3’s ”uundgåelige” danske kunstnere i år er det første gang, de har et nummer i så kraftig rotation på P3 og får den store opmærksomhed, som det giver, når et nummer bliver spillet op til otte gange om dagen på kanalen.
Særligt lysende
”Med ’P3’s Uundgåelige’ vil vi være gerne hive sange og talenter frem, som er særligt lysende. Det er her, mange lyttere opdager et navn eller en sang første gang. Det er vores måde at sige: Hold lige øje med ham eller hende her, og hvis jeg selv skal sige det, er der rigtig meget god dansk musik i alle afskygninger at komme efter på hylderne lige nu. Det er også derfor, vi har haft så mange danske ”uundgåelige” i år, siger Mathias Buch Jensen.
Han understreger, at P3 gerne vil have en dansk ”uundgåelig”, men at et nummer kun bliver det, hvis kvaliteten er til det. Og det er den tit, mener musikredaktøren.