Danske seere har flere sprog på TV-skærmen end mange andre EU-borgere

Europarådet har set på udbuddet af TV i de forskellige lande. I Danmark er der adgang til TV på mange sprog, hvorimod vi har færre kanaler på vores lokale sprog end så mange andre lande.

I Danmark kan man se fjernsyn på flere forskellige sprog end i så mange andre lande, fremgår det af en ny rapport fra Europarådet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Når du sidder med fjernsynet tændt i Danmark, kan du se fjernsyn på flere sprog, end gennemsnitseuropæeren kan.

En ny undersøgelse, som Europarådet har lavet, viser, at der i Danmark er adgang til fjernsyn på 22 sprog, og det er tre sprog flere, end gennemsnits-EU-borgeren kan følge med i. Her er der nemlig typisk adgang til fjernsyn på 19 sprog.

Frankrig er det land, der har den største sprogdiversitet med TV-kanaler på 35 sprog, mens Belgien og Italien ligger nederst på listen over de 28 EU-lande. Her har befolkningen alene adgang til TV-kanaler på 10-12 sprog, fremgår det af ’Audiovisual Media In Europe: Localised, Targeting and Language Offers’, som rapporten hedder. Den er skrevet af medieanalytikeren Agnes Schneeberger fra European Audiovisual Observatory i Strasbourg.

England har den største buket af TV-kanaler

Blandt mange andre ting ser rapporten også på i hvilke EU-lande, befolkningen har den største buket af TV-kanaler til rådighed på deres eget sprog. Her kan Danmark så bestemt ikke være med i toppen af listen, hvad måske ikke er totalt overraskende, da Danmark er et lille sprogområde.

I Storbritannien findes der hele 456 TV-kanaler på engelsk, mens der er 345 på tysk i Tyskland og 329 på fransk i Frankrig. I Danmark er tallet derimod – ifølge rapporten – 20 TV-kanaler på dansk. Færrest kanaler på eget sprog har befolkningen i de baltiske lande og på Malta.

Selv om det kan lyde af meget, når flere EU-lande har 300-400 kanaler på deres eget sprog, kan Rusland nu stikke det, fremgår det af rapporten. I det enorme rige er der 522 kanaler på russisk, mens et land som Tyrkiet også er godt med. Her er der 346 TV-kanaler på det lokale sprog.

Se hele rapporten fra Europarådet her