Danskernes operafavorit havde først dansk premiere i 2008

For 4. gang har P2 holdt Klassisk Top 50, som indsamler danskernes yndlingsmusik. Nr. 1 blev 'Sangen til månen' - en arie fra Dvoraks opera 'Rusalka'.

Danskernes Opera Top 50 er fundet - og koncerten kan ses grundlovsdag klokken 19.55 på DR K. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

P2's Klassisk Top 50 har i år indsamlet danskernes yndlingsmusik fra operaens verden. Arier, duetter, ouverturer og korsange - alt det, der indgår i en opera. P2 modtog 1.400 nomineringer, og den færdige Top 50 liste er blevet præsenteret dag for dag i P2.

Lørdag den 4. juni blev toppen af listen afsløret ved en koncert i Koncerthuset. Ved afslutningskoncerten blev de otte øverste placeringer sunget af førende operasanger fra Danmark og Sverige sammen med DR Symfoniorkestret og DR Koncertkoret, dirigeret af Giordano Bellincampi.

Vinderen blev smuk arie fra Dvoraks opera Rusalka

Nummer 1 blev 'Sangen til månen' der er en smuk arie fra Dvoraks opera Rusalka. Operaen er historien om Den lille havfrue, og i 'Sangen til månen' synger havfruen Rusalka om sine længsler efter den mand, hun ikke kan få.

Den tjekkiske komponist Dvorak skrev operaen 'Rusalka' i 1901, og den opføres faktisk sjældent i sin helhed. 'Rusalka' fik først dansk premiere på Det Kongelige Teater i 2008. Men det har ikke forhindret 'Sangen til månen' i at blive mere elsket end al anden operamusik af det danske publikum.

Mozart og Verdi også i top

Blandt de øverste placeringer finder man berømte stykker som 'Nattens Dronnings arie' fra Mozarts opera 'Tryllefløjten' og 'Fangernes kor' af Verdi. Listens topplaceringer har det til fælles, at de for længst er nået ud af operahusene og har fået et meget bredt publikum. For eksempel er 'Fangernes kor' den uofficielle nationalsang i Italien, og herhjemme er den også kendt som dansktopmelodien 'Overalt på vor jord'.

Og så er der de store operahits af Puccini, som De tre tenorer i 1990’erne skaffede et kæmpe publikum: Tårnarien fra Tosca (nr. 5) og Nessun dorma fra Turandot (nr. 9). Nessun dorma var desuden den arie, Paul Potts blev verdensberømt for i tv-programmet Britain’s got Talent.

Her er toppen af Klassisk Top 50 Opera:

1. Sangen til månen. Dvorak: Rusalka

2. Isoldes liebestod. Wagner: Tristan og Isolde

3. Nattens Dronnings arie, ”Der Hölle Rache”. Mozart: Tryllefløjten

4. Duetten ”Au fond du temple saint”. Bizet: Perlefiskerne

5. Tårnarien ”E lucevan le stelle”. Puccini: Tosca

6. Fangekoret ”Va, pensiero”. Verdi: Nabucco

7. Terzetten ”Hab’ mir’s gelobt”. Strauss: Rosenkavaleren

8. Kærlighedsduetten ”O soave fanciulla”. Puccini: La bohème

9. Nessun dorma. Puccini: Turandot

10. O mio babbino caro. Puccini: Gianni Schicchi

Nomineringsforslag spænder vidt

De mange nomineringer, som P2 modtog med forslag om det bedste fra operaens verden, spænder vidt. Men både de komiske, de tragiske, de korte og de lange operaer rummer musik, man aldrig glemmer. Konklusionen på Klassisk Top 50 Opera er, at operamusik kan berøre enhver - fra skoleelever til pensionister - og at man sagtens kan nyde musikken uden at have set en hel forestilling i et operahus.

Se hele koncerten på nettet og på DR K

Hele koncerten sendes i tv på DR K søndag kl. 19.55 og genudsendes på P2 tirsdag kl. 19.20. Koncerten kan også ses på hjemmesiden www.dr.dk/top50. Her kan man desuden høre alle de foregående udsendelser med Klassisk Top 50 Opera, hvor danskerne nominerer deres yndlingsmusik fra operaens verden.

Facebook
Twitter