Dansktoppen 50 år: Den første liste blev sendt lige før højmessen

Navne som Keld Heick, Grethe Ingmann, Dorthe Kollo og Johnny Reimar var på DR’s allerførste dansktop. Programmet fylder 50 år lørdag, hvor den aktuelle liste også kan høres på P5.

Grethe Ingmann, der fem år forinden havde vundet det internationale Melodi Grand Prix for Danmark, sikrede sig en andenplads på den første ’Dansktoppen’. (Foto: Dr arkiv)

Det er de færreste radioprogrammer, der stadig er i æteren, 50 år efter de blev sendt første gang. Men i den kommende uge kan ikke færre end to velkendte programmer vifte med flaget i den anledning.

Den 4. september er det 50 år siden, at ’De ringer – vi spiller’ havde premiere, og i dag, lørdag den 1. september, er det et halvt århundrede siden, at Jørn Hjorting for første gang kunne præsentere ’Dansktoppen’. Den første liste havde premiere på såvel P1 og P3 klokken 9.05 på en søndag – lige før P1 den dag stillede over til højmessen, der den søndag blev sendt fra Helligåndskirken i Flensborg med provst Hans Kvist som prædikant.

”Ideen til ’Dansktoppen’ kom fra Sverige. På det tidspunkt havde vi et tæt nordisk samarbejde om radioprogrammer, og jeg var derovre for at studere, hvordan de gjorde,” beretter nu pensionerede Jørn Hjorting, der virkelig fik bid, da han var på besøg hos Sveriges Radio for at høre om deres erfaring med ’Svensktoppan’, som de havde sendt helt siden 1962. For med hjem i rejsetasken havde han også ideen om at lave ’De ringer – vi spiller’ i en dansk udgave, hvad han også fik ført ud i livet.

Efter den danske musik havde haft det svært i Danmark i 1960’erne og var stærkt domineret af engelsksprogede sange, ville DR gerne slå et slag for den dansksprogede musik med ’Dansktoppen’. Det nye var også, at lytterne selv kunne stemme og være med til at afgøre, hvad der skulle være toppen af poppen.

Keld Heick øverst på første liste

I den første udsendelse præsenterede Jørn Hjorting 15 danske sange, og ugen efter var den første liste så klar – afgjort af lytterne.

Listen bringer vi nedenfor, og af den fremgår det, at Keld Heick sikrede sig den første topplacering med klassikeren ’Vi ska’ gå hånd i hånd’, som stadig høres jævnligt i for eksempel ’Giro 413’. På listen var også Grand Prix-vinderen fra 1963, Grethe Ingmann, Bjørn Tidmand, Dorthe Kollo og Johnny Reimar. Flere af dem er still going strong.

”Flere af de sange, der lå på den første ’Dansktoppen’ hører i dag til de mest kendte og elskede – eller hadede – dansktopklassikere. Og når man kigger ned over navnene på de kunstnere, der medvirkede, er der generelt tale om store profiler på dansktopscenen. Og så skal man ikke glemme den senere Shu-bi-dua-forsanger Michael Bundesen, som altså også var med fra starten som medlem af Quacks, der lå som nummer fire,” skriver forskningsbibliotekar Henrik Smith-Sivertsen fra Det Kongelige Bibliotek i en artikel om den første ’Dansktoppen’ på bibliotekets hjemmeside.

Anette hed Bente

Her kan han for øvrigt også berette om andre overraskelser på den første dansktop i 1968.

På en ottendeplads fandt man Anette med sangen ’Kom kom kom’, men det sjove var bare, at sangerinden hed Bente.

”At Bente hed Anette på pladerne skyldtes det pudsige forhold, at hun på et tidspunkt skulle vikariere for en anden sangerinde ved navn Anette. Hendes navn stod allerede trykt på plakaterne, og efterfølgende holdt hun for nemheds skyld fast ved Anette. Da der senere kom en konkurrerende Anette på markedet, valgte hun og pladeselskabet at supplere med efternavnet Blegvad,” beretter Henrik Smith-Sivertsen.

Historien om ’Dansktoppen’ er også historien om mange op- og nedture, lukninger og åbninger, men programmet eksisterer fortsat, og på selve jubilæumsdagen, den 1. september, er ’Dansktoppen’ også i æteren. Det er den fra klokken 12.15-14.00 på P5, og det er programmets faste vært, Leif Wivelsted, der er ved mikrofonen.

Sådan så den første lyttervalgte dansktop ud, 8. september 1968

 1. 1

  ’Vi ska’ gå hånd i hånd’ med Keld Heick

 2. 2

  ’Hun er seksten år i da’’ med Grethe Ingmann

 3. 3

  ’Lille sommerfugl’ med Bjørn Tidmand

 4. 4

  ’Boink’ med Quacks

 5. 5

  ’Gid du var i Skanderborg’ med Dorthe Kollo

 6. 6

  ’En sommerblomst’ med Johnny Reimar

 7. 7

  ’Master Jack’ med Ann Tholsted

 8. 8

  ’Kom kom kom’ med Anette

 9. 9

  ’Du og jeg’ med Bjørn & Okay

 10. 10

  ’Lykken er’ med Blue Boys

Se artiklen på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside om ’Den første Dansktoppen’

Nærstudér gamle dansktopplaceringer på sitet danskehitlister.dk her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk