De ældre er godt med på den digitale radiobølge

Befolkningen over 60 år lytter ligeså meget til radio på digitale platforme som befolkningen i Danmark som helhed, viser tal fra DR Medieforskning.

Karlo Staunskær og 'Danmarksmester' er et af de programmer, der nu flytter fast ind på P5. Det sker fra på mandag den 3. november. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

I de kommende dage flytter to af DRs populære radioprogrammer fra P4 til P5 – nemlig hilsen- og ønskeprogrammet ’Giro 413’ og quizzen ’Danmarksmester’. I forbindelse med flytningen har flere kritikere nævnt, at de ældre ikke skulle have adgang til at høre programmerne, når de nu skal fanges via en digital radio, kabel eller internet.

En status, som DR Medieforskning har lavet, viser imidlertid, at befolkningen over 60 år er godt med på den digitale radiobølge.

”Ældre er lige så gode som resten af befolkningen til at høre DR Radio på andre platforme end FM. 45 procent af alle over 60 år hører DR Radio digitalt – til sammenligning med 44 procent i den samlede befolkning,” forklarer medieforsker Dennis Christensen fra DR Medieforskning.

Mange hører også via kabel-tv

I løbet af en uge lytter de ældre for eksempel lidt mere til DAB-radio end resten af befolkningen, men mange ser også ud til at have opdaget, at en stribe husstande kan høre blandt andet DRs radiokanaler via deres kabel-tv. Det gør 16 procent af befolkningen over 60 år i løbet af en uge – mod ni procent af lytterne i det hele taget.

”Digital radio – og dermed P5 – er i dag tilgængelig for de 93 procent af befolkningen, der har adgang til DRs digitale kanaler via internettet, og for de 35 procent af befolkningen, der har en egentlig DAB-radio i husstanden,” forklarer Dennis Christensen.

Vært er fortrøstningsfuld

Margaret Lindhardt, der vender tilbage som vært for ’Giro 413’ er fortrøstningsfuld og tror nok, at både ’Giro 413’ og ’Danmarksmester’ skal blive fundet af lytterne.

”Den primære forandring er, at vi skal vænne lytterne til at høre ’Giro 413’ digitalt. Det kan være en stor mundfuld for nogen, men jeg har i det store og hele tiltro til, at det nok skal lykkes, hvis vi hjælper hinanden. Mange af programmets lyttere bruger allerede de digitale medier i deres hverdag, og jeg håber da, de vil hjælpe venner og familie med også at få det til at lykkes her. Det er lidt det samme, som da vi skiftede til FM-radioen. Det krævede også omstilling, men pludselig tænkte vi ikke længere over det,” siger Margaret Lindhardt.

Ifølge de helt friske lyttertal for uge 43, som Gallup Radio-Meter kom med onsdag, lyttede 322.000 til P5 i sidste uge, og en sjov detalje er, at flere lyttere end normalt i søndags valgte at fange ’Giro 413’ på P5 og dermed tog forskud på ændringerne fra den 2. november. Hidtil har ’Giro 413’ været samsendt mellem P4 og P5 på søndage mellem 12.17 og 14.00.

Facebook
Twitter