P2 har uddelt sine priser: Musikalsk teenager blev P2’s talent

Fredag holdt P2 den klassiske musiks store årsfest, P2 Prisen, i DR Koncerthuset. Her blev 10 priser uddelt – blandt andet til ’Årets ildsjæl’, som driver celloskole på Stevns, og Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen fik den store pris.

  • Den 19-årige violinist Michael Germer blev P2 Talentet 2022 ved P2 Prisen, og han kvitterede med musik fra Vivaldis ’De 4 Årstider’. Her er han sammen med vært for P2 Prisen Stine Rosengren. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Juryens Specialpris gik til koncertsanger, underviser, musikagent og politiker Marianne Karlberg for blandt andet opgøret mod sexisme og krænkende adfærd i den klassiske musikverden i Danmark. Hun fik prisen overrakt af juryformand og P2-vært Benedikte Bové, mens P2 Prisens vært Stine Rosengren følger med. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • ’Årets Ildsjæl 2022’ ved P2 Prisen blev Jacob Shaw, der driver Scandinavian Cello School på Stevns. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.
  • Årets album, klassisk blev Peter Heise: The Song Edition, og mezzosopran Francine Vis og Christian Westergaard, klaver, modtog den på holdets vegne. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Prisen for Årets begivenhed gik til koncerten Music Lab Copenhagen, Simon Høffding, RITMO og Den Danske Strygekvartet, som var repræsenteret ved Frederik Øland. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Prisen for Årets Initiativ ved P2 Prisen 2022 gik til Musikhuset København og blev overrakt til formanden for Musikhusets forening Viktor Wennesz. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Mezzosopranen Francine Vis sang fra 'Årets album, klassisk' - Peter Heises 'Song Edition'. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Kunstnerisk leder Lars Ulrik Mortensen fra Concerto Copenhagen, der er årets P2 Kunstner 2022. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen kan i løbet af året opleves i en række af P2's programmer. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 9

Selv om coronaen har gjort livet besværligt – også for den klassiske musikverden i 2021, har der samtidig været meget at glæde sig over det seneste år.

Og det var det, P2 gjorde, da radiokanalen fredag aften holdt den klassiske musiks store årsfest, P2 Prisen 2022. I år kunne vært Stine Rosengren og holdet bag prisfesten for eksempel glæde sig over atter at have et publikum på sæderne i DR Koncerthuset, hvad der ikke var muligt sidste år i Odense Koncerthus.

P2 Prisen 2022 bød blandt andet på rig mulighed for at høre barokorkestret Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen, der ved samme lejlighed fik sin officielle udnævnelse som ’P2 Kunstner 2022’. At de blev det, blev allerede afsløret i november, ligesom flere andre prismodtagere var afsløret på forhånd.

På aftenen blev der også sat navne på de sidste modtagere af de i alt 10 priser, som P2 uddelte i år. Og en af dem, der ikke var afsløret endnu, var den 19-årige violinist Michael Germer. Han kunne tage hjem fra DR Byen med ’P2 Talentprisen 2022’, der går til én, P2 tror er blandt fremtidens klassiske stjerner.

Den 19-årige violinist Michael Germer blev P2 Talentet 2022 ved P2 Prisen, og han kvitterede med musik fra Vivaldis ’De 4 Årstider’. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Allerede som 11-årig modtog Michael Germer Talentprisen ved Jacob Gade Konkurrencen. I dag studerer han i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos violinisten Nikolaj Szeps-Znaider.

- Michael Germer er en usædvanlig musikalsk teenager. Med lige dele talent, kløgt og målrettet arbejde har han udviklet en imponerende musikalsk modenhed og teknisk kunnen. Læg dertil en naturlig autoritet og lydhørhed, der gør ham i stand til at kommunikere stærkt og direkte med både andre musikere og publikum, lød det i motiveringen fra fagjuryen. Michael Germer kvitterede for P2’s hæder ved at spille de to sidste satser af ’Vinteren’ fra Vivaldis ’De fire årstider’ - sammen Concerto Copenhagen og dirigent Lars UIrik Mortensen.

Lyttere har indstillet ildsjæle

Siden 2013 har P2, i forbindelse med den årlige P2-pris-koncert, uddelt en pris til 'Årets Ildsjæl'. Prisen er gået til ildsjæle fra alle hjørner af musiklivet: Til pædagogiske projekter, hospitalsmusik og opera ud over det sædvanlige. Til lokale initiativer og landsdækkende. I den seneste tid har lytterne kunne foreslå kandidater til årets pris, og juryen bag P2 Prisen nominerede derefter tre kandidater. De tre var pianisten Riivo Sarapik, der har udviklet digitalt undervisningsmateriale, så folkeskoleelever og lærere kan lege i musikkens verden, fagottisten Susanne Olschansky for sit store engagement i orkesterprojekter, foreninger og musikskoler samt cellisten Jacob Shaw, der i 2016 grundlagde Scandinavian Cello School på Stevns.

’Årets Ildsjæl 2022’ blev Jacob Shaw, der blev hædret foran Koncertsalens scene og fik prisen overrakt på direkte radio.

- Med sit smittende væsen, menneskelig generøsitet og en ustoppelig energi er det med Scandinavian Cello School på Stevns lykkedes Jacob Shaw at skabe et moderne kollektiv med klassisk musik som et naturligt omdrejningspunkt. Unge musikeres kunstneriske udvikling indgår på forbilledlig og original vis i arbejdet med udviklingen af lokalsamfundet, med musikken som en dynamisk kraft. På Stevns er musikalske møder ikke blot en kilde til menneskelig glæde, det indgår også i bestræbelserne for bedre dyrevelfærd og sikring af en bæredygtig natur, lød det i motiveringen.

Concerto Copenhagen og kunstnerisk leder Lars Ulrik Mortensen (th.) fik prisen overrakt af P2 Prisens redaktør, Esben Tange (i midten). Til venstre er det orkestrets direktør Nikolaj de Fine Licht. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Har sat nye standarder

Det er efterhånden en over 20 år lang tradition, at DR udnævner en P2 Kunstner, som kanalen har særligt fokus på og sender en række koncerter med i årets løb. Årets kunstner, Concerto Copenhagen, kvitterede for prisen ved at byde på farverig og festlig barokmusik i anden halvdel af priskoncerten. Samtidig blev chefdirigent Lars Ulrik Mortensen og CoCo, som er orkestrets ’kælenavn’, også officielt udnævnt og hædret fra scenen.

- Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen har i løbet af de sidste årtier sat nye standarder i Danmark og hele Skandinavien for opførelse af tidlig musik. Ved at spille på de instrumenter, musikken er skabt til, og ved at gå tæt på de historiske kilder, er det lykkedes at få værdifuld musikalsk indsigt. Og i kraft af et frygtløst passioneret samspil mellem Lars Ulrik Mortensen og hver enkelt musiker i Concerto Copenhagen er det lykkedes at gøre musikken til uomgængeligt liv og sætte fantasien fri, lød det fra redaktøren for P2 Prisen, Esben Tange, som motiverede udnævnelsen.

I løbet af aftenen blev der også overrakt priser til flere andre prismodtagere, som allerede var blevet afsløret op til P2 Prisen 2022.

Her var prismodtagerne og begrundelserne som nævnt nedenfor:

P2 Prisen for ’Årets begivenhed’ gik til Simon Høffding, ITMO og Den Danske Strygekvartet for koncerten MusikLab Copenhagen (© PR-foto)

Årets begivenhed

Music Lab ved Simon Høffding, RITMO og Den Danske Strygekvartet

Prisen for årets begivenhed tildeles Simon Høffding og forskerholdet fra RITMO og Den Danske Strygekvartet for sammen, videnskabeligt, at undersøge magien i det der foregår i en koncertsal: Samhørigheden, fordybelsen og nærværet ved at opleve musik live. I kraft af tværvidenskabelig forskning i samarbejde med musikere skabes der nu ny indsigt, som kan få vigtig betydning for vores fremtidige liv med musikken – som enkeltindivider og samfund.

Årets initiativ

Musikhuset København ved Viktor Wennesz

Årets initiativ er båret af grundlæggernes enorme entusiasme og fremdrift og har allerede, trods pandemiens udfordringer, manifesteret sig med unge talenter, nye samarbejder, og flere genrer. Årets P2 Pris jury giver Musikhuset København Initiativ-prisen som en anerkendelse for visionerne og i glædelig forventning om resultater, der rækker mange år frem, og er til inspiration for andre.

Juryens specialpris

Marianne Karlberg

At bryde tavsheden… det er en af de allervigtigste handlinger i opgøret med magtmisbrug, sexisme og krænkende adfærd, og det har Marianne Karlberg med sit arbejde faciliteret, opmuntret til og kæmpet for i den klassiske musikbranche. Hun stiller sig til rådighed som respekteret og indsigtsfuld vejviser for en kulturændring, der vil gavne alle i musiklivet, både børn og voksne, amatører og professionelle.

Albumpriser er afsløret

Frem til sidste fredag kunne alle DR’s brugere stemme på deres favorit blandt de i alt ni album, som P2 Prisens jury havde valgt at nominere som årets bedste klassiske udgivelser.

Modtageren af ’P2 Lytterprisen’ blev afsløret i ’Hej P2’ den 28. januar 2022, mens modtagerne af de øvrige albumpriser blev afsløret i programmet 'P2 Anbefaler Klassisk' lørdag den 29. januar.

Alle modtagere blev omtalt ved P2 Prisen, og mezzosopranen Francine Vis og pianisten Christian Westergaard optrådte live med Heise-sange, som blev ’Årets album, klassisk’.

Modtagerne af priserne for årets bedste klassiske udgivelser var:

Årets album, klassisk

Peter Heise: The Song Edition

Adam Riis, Aleksander Nohr, Astrid Nordstad, Bo Kristian Jensen, Bo Skovhus, Clara Cecilie Thomsen, David Danholt, Elsa Dreisig, Francine Vis, Jakob Bloch Jespersen, Jens Søndergaard, Johanne Thisted Højlund, Lars Møller, Mari Eriksmoen, Signe Asmussen, Simon Duus, Sofie Elkjær Jensen, Stig Fogh Andersen og Christian Westergaard (klaver).

En bedrift af de store. Denne første samlede indspilning af Peter Heises næsten 300 sange, hvoraf mange aldrig før er indspillet, er i sig selv et vildt imponerende projekt. En skatkiste fyldt med romantisk velklang og stemning i luksusindspilninger med en lang række af vores bedste sangere, og med pianisten Christian Westergaard, som fænomenal styrmand.

Årets album, ny klassisk

Poul Ruders: Dream Catcher / Bjarke Mogensen, Odense Symfoniorkester

Det amerikanske Bridge Records 16. album med musik af Poul Ruders byder på uropførelse af en stor ny Ruders-koncert, 'Sound and Simplicity', spillet af den danske akkordeonvirtuos Bjarke Mogensen og Odense Symfoniorkester under ledelse af Sebastian Lang-Lessing. Albummet indeholder også Bjarke Mogensens transskription af Poul Ruders hypnotiske 'Dream Catcher' for soloakkordeon, og en genudgivelsen af et af den danske komponists mesterværker, 'Symfoni nr. 3' med undertitlen 'Dream Catcher'.

Årets internationale album

Brahms: Klaverkoncerter/ Andras Schiff, Oplysningstidens Orkester

- Min entusiasme for Brahms går tilbage til min ungdom, og klaverkoncerterne er i høj grad ansvarlige for det, fortæller András Schiff i forbindelse med den nye indspilning af Brahms' to klaverkoncerter med det engelske Oplysningstidens Orkester, der har specialiseret sig i historisk musik spillet på original instrumenter.

For fuldt ud at få kendetegnene ved Brahms’ musik frem er Schiffs valg af instrument et Blüthner-klaver bygget i Leipzig omkring 1859 - året, hvor den første af Brahms' klaverkoncerter blev uropført.

P2 Lytterprisen

Cello Stories / Ida Riegels

'Cello Stories' består af i alt 10 stykker komponeret og spillet af Ida Riegels, der siger:

- At rejse med en cello er som en invitation til eventyr. Jeg kunne aldrig have forestillet mig den slags overraskende, mærkelige og øjenåbnende oplevelser min cello har forårsaget. Det er, som om en cello gør os mere venlige. Jeg tror, det er rigtigt, at med musik forsvinder afstanden mellem mennesker.

* P2 Prisen 2022 kan høres eller genhøres under 'P2 Koncerten' på DR Lyd