- Det er min fornemmeste opgave, at folk ikke hører mig eller ved, jeg eksisterer. For så er det ensbetydende med, at alt kører, som det skal, siger Andreas Jeppesen og smiler.
De fleste kender til gengæld programmet, han arbejder med. Andreas Jeppesen er producer og redaktør på ’Sara & Monopolet’, hvor danskernes dilemmaer i nu 20 år har været vendt og drejet af tre kendte gæster med forskellig baggrund.
Hver uge giver de deres bud på, hvad man – ifølge dem - kan stille op med støjende overboer, nærige kolleger, højlydt sex, urimelige svigerforældre, der kommer på besøg i tide og i utide, invitationer, der bliver overtrumfet af bedre tilbud, og de mange andre situationer, man pludselig kan stå i i dagligdagen, og hvor valgene ikke er så ligetil.
I alt har et sted mellem 9.000 og 10.000 lyttere haft deres dilemma forbi ’Monopolet’ siden 2003, hvor Mads Steffensen bød velkommen til det første program den 6. september med Søren Pind, Suzanne Bjerrehuus og Anders Matthesen som ’monopolister’.
Andreas Jeppesen har været redaktør og producer på P4-formiddagsprogrammet siden januar 2021, og vi har sat ham stævne to dage før, at endnu en omgang ’Sara & Monopolet’ skal sendes. For hvilket arbejde ligger der i grunden bag, før et af landets mest lyttede programmer går i æteren hver uge?
Modtager dilemmaer hver eneste dag
Ret hurtigt står det klart, at det i hvert fald ikke er dilemmaer, som ’Sara & Monopolet’ står og mangler. Lytterne benytter sig i høj grad af muligheden for at få uvildige til at mene noget om deres sag.
- Både Sara og jeg læser altid dilemmaerne, som lytterne har sendt ind, og vi starter med at highlighte nogle af dem. Vi går ydmygt til opgaven og gør hver uge vores bedste for at leve op til den tillid, som lytterne viser os ved at dele deres personlige dilemmaer med os. Der er meget stor interesse for at skrive ind, og vi modtager dilemmaer hver dag året rundt, forklarer Andreas Jeppesen.
Arbejdet med at læse lytternes mails foregår løbende, og Sara Bro og Andreas Jeppesen er så selvfølgelig nødt til at træffe valg om, hvilke dilemmaer, ’Monopolet’ skal se på, og hvilke, der ikke bliver plads til – eller måske bliver plads til om tre eller fire uger.
- Det er lidt et puslespil, hvor vi prøver at skabe en balance ud fra de dilemmaer, vi får ind. I den optimale situation kan vi veksle mellem de unikke og overraskende dilemmaer og så de dilemmaer, som rigtig mange kan relatere til, og som er universelle. Dilemmaer, som lytterne kan genkende og som samtidigt kan få ’Monopolet’ talt varme. Det er jo langt fra sikkert, at dagens gæster kender hinanden eller har sendt sammen før, siger Andreas Jeppesen.
Sammen med Sara Bro prøver han at lægge en slagplan, så der er et mix mellem ’tunge’ og ’lette’ emner og variation i dét, dilemmaerne handler om. Der skal også helst være en variation, så der ikke er mange dilemmaer i rap, som er indsendt af kvinder eller mænd i samme alder. For der skal være mangfoldighed.
- Alt kan ikke handle om svære forhold, nærighed eller naboer, der larmer, for eksempel. Hvis vi lige har haft fat i et dilemma, og der kommer et nyt, som ligner, vil vi typisk gemme mailen et stykke tid, forklarer Andreas Jeppesen.
Ringer til alle først
Når redaktionen har lagt sig fast på, hvilke dilemmaer der skal med i udsendelsen, går tilrettelægger Anna Tychsen i gang med at ringe til dem, der har skrevet ind.
- Vi lever af lytternes tillid, og derfor ringer vi dem op og taler om deres dilemma. Nogle gange er der behov for at få noget uddybet og for at få flere detaljer, og samtidig er vi også sikre på, at det er dem, der har sendt et dilemma ind. Annas snak med dem er med til at sørge for, at lytteren er klar over, hvad han eller hun går ind til, og at det bliver en god oplevelse for dem at være med, forklarer Andreas Jeppesen.
At indsenderne eller dem, dilemmaerne handler om, så oftere hedder Preben eller Berit end gennemsnittet, er lidt blevet en gimmick i programmet i årenes løb. Det var angiveligt Hella Joof, der fandt på navnene til lyttere, der ønskede at være anonyme, og navnene har holdt ved.
- For os kan lytterne sagtens være anonyme. Det vigtigste er, at vi kender deres identitet og kan tale med dem på forhånd, siger Andreas Jeppesen, der siger, at hele holdet er dybt engagerede i folks dilemmaer - og i at folk skal føle sig ordentligt behandlede:
- Mailskriverne findes derude, og det er deres rigtige dilemmaer. Det er en helt vild tillidserklæring til os, at de præsenterer os for deres dilemmaer, og at vi nogle gange er de første, de taler med om en sag, hvor de har noget på spil. Men vi er ikke fedtet ind i en sag – modsat venner og kolleger måske, og det er en af hemmelighederne bag, at programmet på 20. år står så stærkt, mener han.
Som redaktør og producer er Andreas Jeppesen også hver uge med til at bestemme, hvilke kendte der skal sidde i ’Monopolet’ og dermed være en del af hundredtusindvis af danskeres lørdag formiddag.
- Vi vil gerne give lytterne så mange perspektiver på en sag som muligt. Derfor prøver vi som udgangspunkt altid at få ’monopolister’ i forskellige aldre og med forskellig baggrund, siger Andreas Jeppesen og dvæler ved, at for eksempel skuespiller Mille Dinesen og chefredaktør og tidligere finansminister Bjarne Corydon sad i det samme ’monopol’ for nylig.
Umiddelbart har de ikke så meget til fælles, men de kan komme med forskellige nuancer på en sag – og det er lige i ’Sara & Monopolet’s ånd.
Kommer igen og igen
Panelet får ingen penge for at sidde i ’Monopolet’. De lufter deres personlige holdning til en sag i deres fritid.
- Mange af monopolisterne kommer igen og igen. Nogle er med jævnligt, og dem, der kommer oftest, er med en gang i kvartalet. Andre kommer sjældnere – det er alt efter, hvad der lige passer ind i deres kalender, forklarer Andreas Jeppesen.
Blandt de nuværende monopolister har Signe Lindkvist, Anders Morgenthaler, Søren Fauli, Søren Rasted og Uffe Buchard længst erfaring. De har siddet i ’Monopolet’ siden midten af 00’erne.
Holder øje med uret
Når de tre timers udsendelse kører, er Andreas Jeppesens rolle hele tiden at sørge for, at ’Sara & Monopolet’ ved, hvad der nu skal ske – samt at være fokuseret på uret og have overblikket. Han er også den, der sørger for, at musikken i udsendelserne kommer på til tiden.
- At lave radio er en holdsport, og vores redaktion er lidt som et volleyballhold. Her fungerer det ikke, hvis alle udelukkende ønsker at smashe hele tiden. Alle skal kunne smashe, og alle skal kunne hæve, og vi gør hinanden gode ved at gøre de rette ting på det rette tidspunkt, siger Andreas Jeppesen.
Som hovedregel er rækkefølgen på de 10 dilemmaer, der er plads til i hvert program, lagt fast på forhånd. Men skulle et spørgsmål have udviklet sig til en ’mere alvorlig snak’ end forventet, kan Andreas Jeppesen som producer og redaktør godt finde på at tage et lidt mere humoristisk eller ’lettere dilemma’ lige bagefter.
Andreas Jeppesen og hele holdet bag ’Sara & Monopolet’ får også for alvor noget at holde styr på, når udsendelsens 20-års fødselsdag bliver fejret på lørdag – den 9. september - på P4 og DR Lyd med en syv timer lang udsendelse fra klokken 9.05-16.00 – direkte fra DR Koncerthusets foyer.
Her skal hele 20 dilemmaer debatteres, og 20 monopolister medvirker på skift i hold af tre. Derudover vil der være livemusik, små overraskelser og gæstestjerner undervejs.