De har forvandlet 12 timers DR-julekalender til teater i Aarhus

’Pagten’, som var DR1’s julekalender i 2009, bliver nu for første gang omdannet til teater. Frem til den 21. december kan man møde blandt andre Malte og isheksen Iselin på scenen på Aarhus Teater.

Chefdramaturg Hanne Lund Joensen og instruktør Line Paulsen. (Foto: Emilia Theresa)

Julen varede ikke bare til påske i år for chefdramaturg Hanne Lund Joensen og instruktør Line Paulsen på Aarhus Teater. De har efterhånden holdt jul hele året, og de kommer i den grad også til det i den kommende tid.

Fra torsdag den 14. november til lørdag den 21. december er de nogle af hovedkræfterne bag ’Pagten’, der er en forheksende og magisk juleforestilling for hele familien på Aarhus Teaters Store Scene. ’Pagten’ vil formentlig virke bekendt for mange, for i 2009 var det en meget populær julekalender på DR1 – skrevet af den prisbelønnede manuskriptforfatter Maya Ilsøe, som også stod bag DR’s julekalender ’Absalons Hemmelighed’ i 2006 og bag dramaserien ’Arvingerne’ på DR1 fra 2014-2016.

Det er første gang, at ’Pagten’ bliver opført som teater, og Hanne Lund Joensen og Line Paulsen har haft det svære arbejde med at skulle forvandle små 12 timers fjernsyn til omkring et par timers teaterforestilling.

- Her på teatret har vi altid en familieforestilling op til jul, og vi syntes, ’Pagten’ passede rigtigt godt som et bud på en ny juleforestilling. Det er en fantastisk historie - med både nisser, magi og selveste Grundtvig. ’Pagten’ handler i høj grad om fællesskab – og det oplever man jo helt håndgribeligt, når man er i teatret og sidder og oplever sammen, forklarer Hanne Lund Joensen.

Mens norske Line Paulsen tidligere har set ’Pagten’ ’lidt hist og pist’, som hun udtrykker det, og kender Aslak Hartberg, som har komponeret musikken til ’Pagten’, husker Hanne Lund Joensen, at hun så den sammen med sine børn i sin tid, og at de syntes, den var god og rigtig uhyggelig.

- Jeg har også siddet og set den i sommer, og læst hele manuskriptet fra DR. Det var jo vigtigt at være tro mod hele forlægget, forklarer Hanne Lund Joensen.

Frederik Mansø har hovedrollen som Malte, mens Anne Plaugborg spiller nissen Lyda i Aarhus Teaters opsætning af ’Pagten’. (Foto: Emilia Therese.)

Fantasifuldt juledrama

Kort fortalt er ’Pagten’ et fantasifuldt og fortættet juledrama, der handler om venskab, om at knytte bånd, stå sammen og hjælpe hinanden. Hovedpersonen er den 12-årige dreng Malte, der i teaterudgaven bliver spillet af Frederik Mansø, som er nyuddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus i år.

Malte har en temmelig livlig fantasi, og eleverne i 6. A. mobber ham og holder ham udenfor. Men en dag finder han ud af, at han er udvalgt. Han skal sammen med nisserne kæmpe mod den uhyggelige isheks Iselin, der pønser på at udrydde nisserne, fordi de ikke vil underkaste sig hendes herredømme over den magiske verden.

- Når man skal lave en TV-julekalender om til teater, må man selvfølgelig foretage nogle valg og nogle fravalg. I fjernsynet er der to spor i historien, men vi tog ret hurtigt en beslutning om, at vi ser det hele fra Maltes perspektiv. Samtidig har vi skåret mange af de små historier væk. Det er jo et eventyr, så det har vi prøvet at finde ind til, forklarer Line Paulsen.

Kostumer er forstørret

Hanne Lund Joensen tilføjer, at det havde stor betydning udelukkende at vælge Maltes perspektiv, for historierne i TV-julekalenderen var vævet rigtigt godt sammen.

- Det har vi løst, og selv om der er små justeringer, vil man genkende alt. Det er den samme historie som på TV, understreger hun.

Det er Aarhus Teaters Reumert-vindende scenograf David Gehrt, som står bag scenografien og kostumedesignet på ’Pagten’ i teaterudgaven.

- Forestillingen er jo ret ’actionpacked’. Der er både fakler, magisk is, special effects og slåskampe. Vi har også skruet lidt på graden er realisme i universet, for at det fungerer lidt bedre på teater, når tingene er forstørret lidt, smiler Line Paulsen, der tilføjer:

- På TV kan man jo nemt skifte mellem forskellige lokationer, og julekalenderen foregik forskellige steder i Thyregod og havde et omfattende magisk univers. På teater kan man ikke skifte lokation hele tiden, så derfor er historien også blevet forenklet i den forbindelse.

Marie Marschner har rollen som isheksen Iselin i ’Pagten’ på Aarhus Teater. (Foto: Emilia Therese.)

Fællessang i salen

I alt er der 15 skuespillere med i forestillingen, og flere af dem er studerende på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus. I DR’s TV-version var mange af skuespillerne børn, mens de altså i teaterversionen er unge.

- Når vi vælger unge er det dels et spørgsmål om, at man ikke på samme måde kan holde pause og lige tage ting om, når man laver teater, som når man optager fjernsyn. Men det giver også de studerende på Scenekunstskolen en god mulighed for at prøve kræfter med professionelt teater, forklarer Hanne Lund Joensen.

Én af de særlige oplevelser med ’Pagten’ i teaterform bliver, at der er skrevet mere musik til forestillingen af norske Aslak Hartberg. Men også at der bliver fællessang og rig mulighed for at synge med på for eksempel ’Dejlig er den himmelblå’, der er skrevet af Nikolaj Frederik Severin Grundtvig i 1810.

- Når forestillingen nu kredser om Grundtvig, er det oplagt at tage fat på det og opleve den fællesskabsfølelse, det giver at synge sammen. Vi arbejder meget med at nedbryde grænsen mellem scene og sal på Aarhus Teater, og derfor vil vi gerne have børnene til at synge med, forklarer Hanne Lund Joensen, inden Line Paulsen tilføjer:

- Man kan faktisk flere vers af ’Dejlig er den himmelblå’, end man måske lige selv tror…