De har sørget for TamTam og fredagshygge

Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen har udviklet konceptet omkring DR’s nye animationssatsning ’FredagsTamTam’ og opfundet den gennemgående figur, der hedder TamTam. Her fortæller de om deres arbejde.

TamTam er også navnet på figuren her, som kan ses i introen og de såkaldte breakere i 'FredagsTamTam'. (© DR)

Et kig i ordbogen afslører, at tamtam kan betyde mindst to ting. Nemlig en festlig, uformel sammenkomst eller en stor, lodret ophængt rund metalskive, som man slår på med en kølle.

Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen ved det. For i de sidste tre-fire måneder er de nok dem i kongeriget, der har tænkt mest over netop dét danske ord – og undervejs også nærstuderet ordbogens forklaringer.

Sammen har de udviklet konceptet omkring DR1’s og DRTV’s nye animationssatsning ’FredagsTamTam’, der fra fredag den 6. januar tog over, efter at ’Disney Sjov’ i godt 30 år har indledt weekenden for mange familier.

Philip og Thorbjørn har – blandt andet sammen med Maria Einstein Biilmann og animatoren Benjamin Agersted, udviklet, hvad ’FredagsTamTam’ skal være for en størrelse og udviklet selve karakteren TamTam, som i høj grad er det synlige ansigt på fredagshyggen fremover. TamTam vil ikke mindst kunne ses i introen til programmet og i breakerne i ’FredagsTamTam’, som hver fredag året rundt præsenterer nye danske og nordiske animationsserier - mixet med blandt andet Tom & Jerry-film.

Bagud fra dag 1

- Vi blev spurgt i september 2022, om vi ville. Så det er gået utroligt stærkt. Vi var bagud fra dag 1, smiler de to, som vi har sat stævne i DR Byen. Ellers tilbringer de typisk dagene i Einstein Film i det indre København. Philip Lipski har en fortid i reklamebranchen og er instruktør, mens Thorbjørn Christoffersen er animator. Sammen har de blandt andet stået for arbejdet og instrueret film som ’Ronal Barbaren', 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære', ’Ternet Ninja’ og ’Terkel i knibe’.

I tilfældet ’FredagsTamTam’ har Thorbjørn Christoffersen stået for storyboardet og designet af karakteren TamTam, mens Philip og Thorbjørn i fællesskab har instrueret.

- Vi var aldrig i tvivl om, at vi ville sige ja til opgaven. Det var en rigtig spændende udfordring at skabe et univers omkring ’det sidste stykke fladskærm’, som børnefamilier er synkrone om at se, som Philip Lipski udtrykker det. Når holdet alligevel har kunnet rykke så hurtigt, som de har, er det ikke mindst, fordi de har stor tillid til hinanden fra mange års samarbejde og hurtigt fik lagt en retning.

Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen har spillet nogle af hovedrollerne i at udvikle figuren TamTam og hele 'FredagsTamTam'-universet. (Foto: © Jan Dohrmann)

Godt navn er afgørende

- Det er så afgørende, at man finder på et godt navn, og derfor lagde vi os fast på navnet ’FredagsTamTam’ først. Alt for mange gange har jeg set, hvordan folk i årevis har arbejdet på en ting, og så først opdager meget sent, at den titel, de har døbt projektet, ikke giver publikum den rette optik, hvormed de skal opfatte projektet. Vi syntes, at navnet lovede en fest og ’smagte af fredagsslik’, og vi syntes, det var et godt navn til noget, der skal tage over efter et program, som har været sendt i over 30 år og fyldt med traditioner, forklarer Philip Lipski.

I udviklingen af figuren TamTam lagde holdet vægt på, at han har en stærk personlighed. TamTam har både skægstubbe og store tænder, han render rundt i underbukser og har ’medisterpølseører’. Så han er til at kende.

- TamTam er en evig karakter, som skal på skærmen ofte, og som forhåbentlig skal kunne holde i mange år. I Danmark har vi en stolt tradition for at gå til grænsen. TamTam skulle ikke være for pæn, han skulle være til fis og ballade, og samtidig skulle han også være i øjenhøjde med dem, der ser med, forklarer Thorbjørn Christoffersen.

Netop øjenhøjde er et af nøgleordene i det nye ’FredagsTamTam’, hvor DR’s ambition blandt andet er at vise danske og nordiske animationstilbud, som spejler danske børns liv og hverdag i højere grad, end de hidtidige animationstilbud har gjort.

I arbejdet med introen og karakteren TamTam har holdet selvsagt gjort brug af digitale virkemidler. Men introen og breakerne er tegnet i hånden, og musikken i filmene er ’håndspillet’.

- Det har ikke noget med et dogme at gøre. Men det håndholdte vil også kunne holde om 10-15 år, forklarer Thorbjørn Christoffersen og nævner, at man ellers tit – ud fra de digitale virkemidler – kan se, hvornår en film er lavet.

- Det har været så lystfuldt og pissesjovt at lave det her, siger både Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen, der selvfølgelig nu er spændte på modtagelsen af figuren TamTam og ’FredagsTamTam’ i det hele taget.

I DR er redaktør Julie Lind-Holm Hansen fra DR Børn med egne ord ’afsindigt glad’ for deres arbejde.

- De har været hurtige, dygtige, pålidelige og meget fokuserede. Derudover er de kommet op med en genkendelig og unik karakter, som vi alle har elsket fra start. TamTam er fabelagtig, mener hun.

I udviklingen af figuren TamTam lagde holdet vægt på, at han har en stærk personlighed. (Foto: © DR Design)

Ringe i vandet

Som folk, der arbejder med animation, glæder både Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen sig over, at DR nu giver plads til dansk og nordisk animation en time om ugen året rundt i bedste sendetid.

- Dansk animation rykker lige nu. Det er noget, der er bygget op over de sidste 20-25 år – ikke mindst takket være animationsskolen i Viborg, hvor jeg også gik i sin tid. Succesen skyldes blandt andet, at man har været gode til talentudvikling og har fået skabt et vækstlag, siger Thorbjørn Christoffersen, som både nævner flere animationsfilm og flere spil som nogle af grundene til, at der er blevet travlt i branchen. Samtidig er uddannelsen som animator nu en SU-berettiget bacheloruddannelse.

- Skal jeg være ærlig, har jeg nok ikke fulgt ’Disney Sjov’ de seneste 15 år, men nu skal jeg da se animationsserierne i ’FredagsTamTam’, og hvad mine kolleger har fundet på, siger Thorbjørn Christoffersen, inden Philip Lipski tager over:

- Ja, med ’FredagsTamTam’ får animationsbranchen også et nøglehul, hvor vi kan kigge ind på, hvad kollegerne lave. Nu skal vi til at se noget flow-TV, smiler han.

Det behøver dog ikke nødvendigvis være på DR1 fredag klokken 19.00, Philip Lipski og Thorbjørn Christoffersen ser det. Modsat tidligere kan tegnefilmene fra ’FredagsTamTam’ også ses på DRTV, så i teorien kan der fremover være tamtam hele ugen – hvis man har lyst til det.