De nominerede er fundet: Nu kan alle lytte og stemme til P2 Prisen

P2 er klar med de nominerede, klassiske udgivelser, som kan få P2 Prisen. I den kommende tid kan alle være med til at træffe afgørelsen på dr.dk/p2prisen.

  • Stine Rosengren var vært ved årets P2 Prisen, der blev holdt i Musikkens Hus i Aalborg, og hun er det igen den 8. februar 2020 i DR Koncerthuset. (Foto: Nicolas Meier)
  • Operasangeren Stephen Milling er sikker på at være på scenen ved P2 Prisen 2020. Det er allerede afsløret, at han bliver næste års P2-kunstner. (© PR-foto)
1 / 2

Den 8. februar 2020 holder P2 den klassiske musiks store årsfest, hvor en stribe P2-priser skal uddeles.

Allerede nu går forarbejdet i gang, og i den kommende tid kan alle være med til at afgøre, hvem der har leveret de bedste klassiske udgivelser i 2019. P2’s jury har gjort forarbejdet og udvalgt ni album med gamle og nye toner inden for klassisk musik, som de mener er et lyt værd. Afstemningen er netop gået i gang på dr.dk/p2prisen, hvor det dermed også bliver afsløret, hvem der er årets

nominerede
. Det er den, der får flest stemmer, som bliver årets modtager af P2 Lytterprisen. De
nominerede
er:

ÅRETS ALBUM, KLASSISK

Beethoven: Klavertrioer, vol. 3

Trio con Brio

Orchid Classics

For at markere sit 20-års

jubilæum
har Trio con Brio indspillet en serie albums med alle Beethovens værker for klavertrio. Med denne vol. 3 er serien nu komplet. Det indeholder en af Beethovens allerførste trioer fra hans opus 1 samt hans største og mest berømte klavertrio, der kaldes ”Ærkehertugtrioen”.

Trio con Brio består af søstrene Soo-Jin og Soo-Kyung Hong på violin og cello og Jens Elvekjær på klaver.

Jury-anbefaling:

Trio con Brio, der er dannet og har studeret i Beethoven-byen Wien, spiller Beethoven på et højt niveau, der kan måle sig med de bedste i verden. Musikken lever og ånder med en til tider nærmest ubærlig kombination af lethed og tyngde.

Nancy Dalberg: Strygekvartetter

Nordic String Quartet

Dacapo

Den første samlede indspilning af Nancy Dalbergs tre strygekvartetter, komponeret i 1910’erne og 1920’erne. Nancy Dalberg var en sand pioner i datidens danske musikliv, der uddannede sig til komponist på egen hånd og selv måtte foranstalte opførelserne af sin musik. Som kvinde mødte hun mange forhindringer i musiklivet, og Strygekvartet nr. 3 blev først opført efter hendes død. Hverken den eller Strygekvartet nr. 1 har været indspillet før.

Jury-anbefaling:

Det er en stor berigelse at få denne ukendte musik frem i lyset. Nancy Dalbergs musik emmer af passion og farver, og Nordic String Quartet spiller musikken med nærvær og sjæl.

Prism II - strygekvartetter af Bach, Schnittke og Beethoven

Den Danske Strygekvartet

ECM

Den Danske Strygekvartet er i færd med at indspille Beethovens fem sidste strygekvartetter. På hver udgivelse er en kvartet af Beethoven koblet sammen med en fuga af Bach og en strygekvartet fra det 20. århundrede.

Anden udgivelse i serien, der har fællestitlen ”Prism” (Prisme), indeholder Beethovens Strygekvartet op. 130, Bachs fuga i h-mol fra 1. bind af Das wohltemperierte Klavier og Strygekvartet nr. 3 fra 1983 af den russiske komponist Alfred Schnittke.

Juryanbefaling:

Med en spillestil der både er cool og med vibrerende nærvær lykkes det Den Danske Strygekvartet på fremragende vis at få al musikken til at løfte sig ud af den tid, hvori den er skrevet og tale til os i en tone, som er slet og ret universel.

ÅRETS ALBUM, NY KLASSISK

Karl Aage Rasmussen: The Four Seasons after Vivaldi

Fredrik From og Peter Spissky, violin

Concerto Copenhagen. Dirigenter: Magnus Fryklund og Lars Ulrik Mortensen

Dacapo

Karl Aage Rasmussen har som huskomponist for barokorkestret Concerto Copenhagen komponeret moderne værker for orkestrets besætning af historiske instrumenter. Four Seasons after Vivaldi er en genkomponering af Vivaldis violinkoncerter De fire årstider, der klippes op og sættes sammen på nye måder. I suiten Fuglene er der yderligere et historisk lag, fordi det er en bearbejdning af den italienske komponist Respighis bearbejdning af gamle barokstykker.

Jury-anbefaling:

I Karl Aage Rasmussens hænder bliver Vivaldi dekonstrueret og samlet igen, så der tydeligvis har været en nisse på spil – rytmiske krumspring og tonale falbelader gør det svært at sidde stille, endsige holde den stramme mine, mens musikken spiller. Vel er det Vivaldi, men det er jo i den grad Rasmussen, der får dette album til at rage op.

Pelle Gudmundsen Holmgreen: Strygekvartetter vol. 1

Nordic String Quartet

Dacapo

Pelle Gudmundsen-Holmgreen, der døde i 2016, skrev gennem sit lange musikliv 14 meget forskellige strygekvartetter. For første gang bliver alle kvartetterne nu indspillet. Vol. 1 i den nye serie med Nordic String Quartet indeholder Pelle Gudmundsen-Holmgreen seks første strygekvartetter, komponeret mellem 1959 og 1983.

Nordic String Quartet består af musikere fra Danmark, Færøerne og Sverige.

Jury-anbefaling:

Musik af en meget produktiv komponist, som fortjener at blive endnu mere kendt. Her er masser af humør og absurd komik og Nordic String Quartet formår at forløse det så organisk at nødvendigheden bliver til at få øje på.

Værker for solobratsch

Rafaell Altino, bratsch

Dacapo

Det er sjældent, man har mulighed for at lytte til en bratsch ganske alene uden andre instrumenter. På dette album spiller Rafaell Altino, der er solobratschist i Odense Symfoniorkester, seks nye danske soloværker for bratsch, der er komponeret specielt til ham. Komponisterne er Poul Ruders, Anders Koppel, Niels Rosing-Schow, Karsten Fundal, Søren Nils Eichberg og Bent Sørensen.

Jury-anbefaling:

Musikken er fremragende, men det mest fantastiske ved albummet er Rafaell Altino selv. Denne fine musiker løfter alle seks stykker op på højeste niveau, og det er en eksklusiv fornøjelse at opleve hvor mange udtryk der gemmer sig i den til tider lidt oversete bratsch.

ÅRETS INTERNATIONALE ALBUM

Antonio Vivaldi - operaarier

Cecilia Bartoli, mezzosopran

Ensemble Matheus. Dirigent: Jean-Christoph Spinosi

Decca

Mezzosopranen Cecilia Bartoli vender tilbage til Vivaldi, 20 år efter at hun første gang indspillede arier fra Vivaldis genopdagede operaer. Vivaldi hævdede selv, at han havde komponeret 94 operaer. 20 af dem findes bevaret i dag, men flere har endnu aldrig været indspillet. På albummet synger Cecilia Bartoli arier fra bl.a. Tito Manlio, Orlando furioso og Catone in Utica.

Jury-anbefaling:

Cecilia Bartoli er stadig en af klodens mest karismatiske sangere. Hendes stemme slår både gnister og stryger med hårene på den mest bedårende måde i Vivaldi, der lader til at være Bartolis speciale for livstid, og tak for det!

Lise Davidsen – musik af Wagner og Richard Strauss

Lise Davidsen, sopran

Philharmonia Orkestret. Dirigent: Esa-Pekka Salonen

Decca

Det første solo-album med sopranen Lise Davidsen viser den unge norske sangerinde i hendes kernerepertoire. Hun synger bl.a. Richard Strauss’ sangcyklus Vier letzte Lieder, der er blevet hendes musikalske visitkort. Desuden to arier fra Wagners opera Tannhäuser, hvor Lise Davidsen synger rollen som Elisabeth, og en arie fra Strauss’ opera Ariadne på Naxos. Dertil en række orkestersange af Strauss og Wagner.

Jury-anbefaling:

Det er sjældent – og virkelig en gave – at få lov at opleve en ny, international Wagnerstemme udvikle sig i

Norden
. Selv om Lise Davidsen stadig er ung kan hun allerede nu måle sig med de helt store.

Schubert: Sonater og Impromptus

Andras Schiff, hammerklaver

ECM

For anden gang har den ungarske pianist Andras Schiff lavet et dobbeltalbum med Schuberts klavermusik, hvor han spiller på et historisk hammerklaver. Instrumentet er bygget i 1820 og er altså fra Schuberts samtid. På albummet spiller Andras Schiff to af Schuberts sidste klaversonater (sonaterne i c-mol og A-dur) foruden fire Impromptus og det sene værk Tre klaverstykker.

Jury-anbefaling:

Det godt være, at klangen på Andras Schiffs historiske instrument er meget dæmpet og tonen meget kort målt mod nye Steinway-flygler. Men når man har lyttet et par minutter, er man inde i en fascinerende klangverden. Her oplever man alle de følelser, Schubert gennemarbejder i de ’Fire impromptus’, han skrev i 1827, året inden sin død, vælde utæmmet frem.

Afstemning frem til 25. januar

Alle kan stemme frem til den 25. januar klokken 10.30. Og modtageren af P2 Lytterprisen, som nu er til afstemning, bliver afsløret to uger før selve pris-koncerten – nemlig i programmet ’P2 Anbefaler’ den 25. januar. Her vil det også blive afsløret, hvem der modtager P2 Prisen i de respektive tre kategorier.

Hvis man har lyst til at engagere sig endnu mere end at stemme, søger P2 også lige nu ni lyttere, der vil gå på opdagelse i musikken på de ni

nominerede
album og fortælle om deres oplevelser til P2 Prisen 2020. Hvis man er interesseret i at være med, kan man maile til p2prisen@dr.dk. Allerede i oktober blev det afsløret, at operasangeren, bassen Stephen Milling bliver ’P2 Kunstner 2020’, og at han kommer til at spille en central rolle som solist – sammen med
DR
Symfoniorkestret – ved P2 Priskoncerten den 8. februar 2020 i
DR
Koncerthuset. Stephen Milling kommer derudover også til at medvirke i en lang række koncerter og programmer på P2 i 2020.

P2’s Stine Rosengren er vært ved P2 Priskoncerten, hvor der vil blive uddelt i alt fem P2-priser.

Facebook
Twitter