Deltagerne er fundet: De er med i P2 Kammermusikkonkurrence 2023

Ni ensembler er nu udpeget til dysten i januar i DR Koncerthuset. P2 kommer til at sende over 13 timer fra konkurrencen.

Vindtro er den ene af de to blæserkvintetter, der er med i P2 Kammermusikkonkurrence 2023. Foto: Vinçèn Arneodo. (Foto: © PR-Foto)

Med nerverne uden på tøjet går de bedste unge klassiske musikere på scenen i DR Koncerthuset fra den 13.-15. januar næste år, når de dyster om priser, æren og koncert-engagementer i P2 Kammermusikkonkurrence.

DR holder konkurrencen hvert tredje år for unge musikere, og helt siden starten tilbage i 1991 har kammermusik-dysten givet karrieren et kæmpe spark for Trio con Brio Copenhagen, Nightingale String Quartet, Trio Vitruvi, Den Danske Strygekvartet, Mythos og mange andre kammermusikere. Den kan være startskuddet til en karriere med kammermusik og sende de unge videre ud i den internationale musikverden.

Rie Koch er vært

P2's Rie Koch er vært på scenen, og konkurrencen kan både opleves i radioen og overværes live i DR Koncerthusets Studie 2.

- Det her bliver kammermusikfest på højeste niveau, siger Marie Rørbech, der er konkurrencens projektleder:

- Det er alle unge, lovende talenter, der enten studerer, eller har studeret i Danmark, og som er med til at tegne fremtidens klassiske musikliv. Hvis du vil følge med i udviklingen af det unge, klassiske musikmiljø og måske samtidig lære noget om kammermusik, så er det her du skal følge med. Det er et højt kvalificeret deltagerfelt, og med flere af de samme ensembletyper bliver der kamp til stregen.

Her er deltagerne

Deltagerne i 2023-udgaven af P2 Kammermusikkonkurrence bliver hele tre unge danske strygekvartetter: Resonans, Absalon og Akela. Sidstnævnte deltog også i 2020, så det bliver spændende at se deres udvikling.

Der er to klaverkvartetter: SPIRO Klaverkvartet og NOHR Piano Quartet, og så er blæserne repræsenteret med Steinaa Trioen - på fløjte, obo og klaver og to blæserkvintetter: Vindtro og Tesaru Woodwind Quintet. Der er også en duo med: Duo Gemini, som er to søstre på akkordeon.

Line Fredens er juryformand

Juryen til P2 Kammermusikkonkurrence har denne gang violinist og ph.d i musikalsk performance og læring Line Fredens som juryformand.

Hun glæder sig til opgaven og fortæller:

- Kammermusik handler om meget mere end at spille de rigtige toner til tiden, nemlig at kunne skabe en idé i fællesskab. Det er ikke en reproduktion, men en skabende proces, der kræver en kombination af at være velforberedt og kunne lade sig føre af musikken, som den udfolder sig. Jeg glæder mig meget til at nyde oplevelsen af, hvordan musikken skabes her og nu mellem de involverede musikere. Det er det, der for mig, gør kammermusikken til noget helt særligt, siger hun.

Line Fredens får selskab af pianisten Tanya Zapolski, bratschisten Stine Hasbirk, der selv har prøvet at vinde P2 Kammermusikkonkurrence tilbage i 1998 med strygekvartetten Cailin, basunisten Kasper Thaarup og akkordeonisten Bjarke Mogensen, der også har vundet konkurrencen i 2011 med duoen Mythos.

Se tiderne for de forskellige ensembler her

Kæmper om førstepris på 100.000 kroner

De i alt ni ensembler kæmper om 1. prisen på 100.000 kroner, 2. prisen på 30.000 kroner, 3. prisen på 20.000 kroner - alle doneret af Wilhelm Hansen Fonden.

På forhånd har hver af deltagerne skullet vælge 100 minutters repertoire ud fra forskellige tidsperioder. I 1. runde af P2 Kammermusikkonkurrence må man selv vælge, hvad man vil spille, men går man videre, er det juryen, der vælger, hvad man ønsker at høre ud af den valgte musik.

Hvor konkurrencen starter med ni deltagere, er der seks deltagere i anden runde, mens der i finalen er tre kammermusik-ensembler, der skal dyste.

P2 sender over 13 timer

Hvis man for eksempel sidder i Sønderborg eller Skive og ikke kan være med på publikumssæderne i DR Koncerthuset, kan man sagtens følge konkurrencen alligevel, for sammenlagt sender P2 nemlig over 13 timer fra konkurrencen med spændende gæster i studiet - hver dag fra klokken 12.15.

- Konkurrencen er et vigtigt udstillingsvindue for unge musiktalenter, og ildsjælene i landets fantastiske musikforeninger holder øje med konkurrencen med henblik på kommende koncertengagementer. Vi har et godt samarbejde med Sammenslutningen af Danske Musikforeninger (SDM), som følger de unge ensembler tæt og udvælger dem, de vil engagere i musikforeningerne. Det giver karrieren vinger, at de unge ensembler får mulighed for at spille de bedste steder rundt omkring i landet efter kammermusikkonkurrencen, siger Marie Rørbech.