Den seneste tid har ’Demenskoret’ på DR1 og DRTV skabt opmærksomhed omkring demens og fået mange til at tale om udsendelserne og den positive effekt på helbred og trivsel, som fællessang har hos mennesker med demens.
Den musikalske hukommelse er overraskende velbevaret hos mennesker, selv om man har demens, og den del af hukommelsen kan aktiveres via sang. I forbindelse med DR’s særlige fokus på demens har DR indgået et tæt samarbejde med Alzheimerforeningen, Sangens Hus og Aalborg Universitet om at etablere så mange demenskor og så meget demensvenlig fællessang som muligt over hele landet i kølvandet på programserien.
Et demenskor er en fælles sangaktivitet blandt borgere med demens, og ofte deltager pårørende, frivillige og medarbejdere også. Repertoiret spænder typisk fra genkendelige melodier, der synges udenad, til krævende korsatser.
Over 300 på kurser
Som en del af samarbejdet mellem DR, Alzheimerforeningen, Sangens Hus og Aalborg Universitet har 155 medarbejdere fra blandt andet aktivitetscentre, demenscafeer og plejehjem allerede fået et sangkursus, så de kan være med til at styrke sangen, når mennesker med demens er samlet disse steder.
Derudover er 150 korledere i Danmark lige nu tilmeldt kurser, hvor de bliver uddannet til at lede korsang for mennesker med demens. Kurserne er ved at blive holdt af ’Sangens Hus’ 16 steder i landet.
- •
Her i Alzheimerforeningens kalender kan du se sted og tidspunkt for, hvornår korene synger, fremgår af Alzheimerforeningens kalender
- •
Læs mere om DR’s demensvenlige syng med-programmer ’Syng med Puk & Claus’ nedenfor