Den 25-årige guitarist Jonas Egholm er 'Årets P2 Talent'

’Det er kæmpestort’, siger Jonas Egholm, der netop er afsløret som 'Årets P2 Talent 2023'. Flere af hans koncerter skal sendes direkte i radioen, og til efteråret skal han uropføre et splinternyt værk, som komponisten Sandra Boss skriver til ham.

Jonas Egholm er vokset op i Børkop nær Vejle. (Foto: © Rene Weigang Beck, Weigang Photography)

Den 25-årige Jonas Egholm er ikke bare ét af de største talenter i Danmark lige nu. Han er gjort af det særlige stof, som skaber stjerner. Han har solistisk format, vinder internationale priser, mestrer alt fra den tidligste til den nyeste musik. Og så er han også et socialt væsen, der for eksempel arrangerer morgen-øvere for sine medstuderende i guitarklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Nu er han også udvalgt til 'Årets P2 Talent', og for juryen bag var der ingen tvivl:

- Jonas Egholm er en passioneret musiker, der både har stor arbejdsdisciplin, mod og nysgerrighed i forhold til nye projekter, nye samarbejder og nyskrevet musik. P2 vil gerne bakke op om Jonas’ mod og nysgerrighed, og derfor er Jonas Egholm 'Årets P2 Talent 2023, lyder det fra P2’s Rie Koch, der er projektleder på 'Årets P2 Talent 2023'.

Mød P2 Talentet den 22. marts

Som 'Årets P2 Talent 2023' kommer Jonas Egholm til at optræde i DR P2 hele året.

Den første koncert transmitterer P2 onsdag den 22. marts. Ved koncerten, der finder sted i Koncertkirken i København, spiller Jonas Egholm sammen med Absalon Strygekvartet, der vandt P2’s Kammermusikkonkurrence i januar.

- Det er kæmpestort at blive Årets P2 Talent. Da jeg fik den opringning... Det var en rigtig god dag! Det betyder meget for mig som musiker, og for min tro på mig selv”, siger Jonas Egholm.

- Jeg får lov til at lave en masse projekter, som jeg glæder mig sindssygt meget til. Og derudover kan prisen hjælpe med at få sat guitaren endnu mere på landkortet i Danmark: Det er også en mission for mig: At vise hvor fedt et instrument, det er!

I løbet af året vil han fortælle om sine turneer til Mexico og Brasilien i radioen, ligesom DR P2 også dækker hans debut fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i september med portræt og formidling af den unge musikers tanker og udvikling.

Et splinternyt værk skrevet til Jonas

Som 'Årets P2 Talent 2023' bliver der også skrevet et nyt værk til Jonas Egholm. Dette er blevet muligt gennem et samarbejde med Dansk Komponistforening. I efteråret skal værket uropføres ved en koncert med Esbjerg Ensemble, der er endnu en medspiller på projektet.

Værket bliver skabt af komponisten Sandra Boss i samarbejde med Jonas Egholm – i en proces, der bliver fulgt og videreformidlet af DR P2.

- For et stykke tid siden fik jeg en idé til et værk for guitar. Jeg havde faktisk idéen før jeg så opslaget – så det var helt mærkeligt skæbneagtigt at muligheden dukkede op, fortæller Sandra Boss, der fortsætter: - Jeg er meget interesseret i kroppens samspil med instrumentet. Og lige præcis med guitar, er fingrene, på en måde, en lige så stor en del af instrumentet, som selve guitaren. Jeg glæder mig nu meget til at udforske guitarens finesser. Men først og fremmest glæder jeg mig selvfølgelig til at møde Jonas Egholm, og se hvad der sker i det møde.

  • Koncerten med Jonas Egholm fra Koncertkirken på Nørrebro i København kunne høres direkte som 'P2 Koncerten' onsdag den 22. marts med start klokken 19.20. Den ligger nu på DR Lyd og kan høres her