Den Danske Strygekvartet bliver ’P2 Kunstner 2018’

Lytterne har udsigt til masser af musik med Den Danske Strygekvartet, når de bliver ’P2 Kunstner 2018’. Prisen overrækkes ved P2 Prisen 2018 den 19. januar.

Den Danske Strygekvartet har udsigt til ekstra meget spilletid på P2 i 2018. De bliver årets P2 Kunstner. (Foto: Caroline Bittencourt)

Lytterne på P2 kommer til at høre ekstra meget til Den Danske Strygekvartet næste år. Selv om der stadig er to en halv måned til, at P2 Prisen 2018 bliver holdt i DR Koncerthuset fredag den 19. januar, ligger det allerede nu fast, at kvartetten den aften får prisen som ’P2 Kunstner 2018’.

Med hæderen følger en række koncerttransmissioner på P2, samarbejder med DRs ensembler og en podcastserie med Beethovens Strygekvartetter – produceret af Kristian Leth. Derudover kommer et af medlemmerne også til at medvirke i P2-programmet ’Min yndlingsmusik’.

Den Danske Strygekvartet består af Rune Tonsgaard Sørensen, violin, Frederik Øland, violin, Asbjørn Nørgaard, bratsch, og Fredrik Schøyen Sjölin, cello, og en af de helt særlige begivenheder, lytterne kommer til at opleve, er, når Den Danske Strygekvartet spiller alle Beethovens 16 strygekvartetter seks dage i træk i oktober 2018 som en del af DSQ Festival. P2 står klar med sendevognen og sender direkte hver aften i Nyboder i København, hvor koncerterne kommer til at foregå.

Redaktør Esben Tange fra P2 siger, at det er med stor glæde, at P2 kan præsentere Den Danske Strygekvartet som ’P2 Kunstner 2018’.

”Den Danske Strygekvartets hidtidige historie er et H. C. Andersen-eventyr værdigt. Med rødder, der strækker sig tilbage til fodbold og amatørmusikstævner i drengeårene, er kvartetten i dag trendsættende på den internationale kammermusikscene,” siger Esben Tange.

Han kalder Den Danske Strygekvartets spillestil både ”cool” og ”hudløst ærlig” på samme tid.

”Og hvad end det gælder Beethoven, Carl Nielsen, Hans Abrahamsen eller nordisk folkemusik, spiller Den Danske Strygekvartet med en autoritet og en fortættet klang, der gør musikken til uomgængelig kunst af i dag,” siger Esben Tange.

Spiller selv ved P2 Prisen 2018

I forbindelse med at Den Danske Strygekvartet får prisen som ’P2 Kunstner 2018’ overrakt ved P2-priskoncerten den 19. januar, får de fire medlemmer også masser af spilletid i DR Koncerthuset. Ved P2 Prisen 2018 vil de spille uddrag af deres nye folkemusikalbum ’Last Leaf’, og i anden del af koncerten byder Den Danske Strygekvartet på Beethovens Strygekvartet opus 131 i cis-mol. Det var Beethovens sidste strygekvartet og ”et kammermusikalsk monument”, som Esben Tange kalder det.

Den Danske Strygekvartet er bestemt ikke ukendte for P2’s lyttere i forvejen. Tilbage i 2004, da de fire kaldte sig Den Unge Danske Strygekvartet vandt de P2 Kammermusikkonkurrence, og i 2006 var kvartetten ligeledes årets DR-kunstner.

”Vi er superglade for titlen. Det er 11 år siden, at vi var DR-kunstnere, og der er sket rigtig meget siden dengang. Vi har blandt andet taget skridtet fuldt ud og er blevet en strygekvartet på fuldtid. Vi spiller rigtig mange koncerter, og det betyder også, at vi rejser meget rundt omkring i verden, og måske ikke spiller så meget i Danmark, som vi har gjort før. Men det kommer vi så til i 2018,” siger violinist Rune Tonsgaard Sørensen fra Den Danske Strygekvartet.

Han lægger ikke skjul på, at P2 tidligere har sat skub i karrieren for kvartetten.

”Det var en stor oplevelse for at vinde P2 Kammermusikkonkurrencen i 2004. Det var den første konkurrence, vi deltog i, og det var i høj grad med til at starte vores tro på projektet. Vi var kun omkring 20 år dengang, og det betød rigtig meget for os,” siger Rune Tonsgaard Sørensen.

Den Danske Strygekvartet overtager hvervet fra cellisten Andreas Brantelid, der er ’P2 Kunstner 2017’.

FAKTA: Her kommer man blandt andet til at kunne opleve Den Danske Strygekvartet på P2

  • Ved P2 Prisen 2018 den 19. januar, hvor Den Danske Strygekvartet spiller uddrag af deres nye folkemusikalbum ’Last Leaf’ og Beethovens Strygekvartet opus 131 i cis-mol.

  • DR VokalEnsemblet og musikere fra DR SymfoniOrkestret medvirker i koncertserien ’Series of Four’ den 22. april og 15. september 2018. Blandt andet opførelse af Faures Requiem.

  • Den Danske Strygekvartet spiller Beethovens 16 strygekvartetter fra den 22.-27. oktober 2018 i Bygningskulturens Hus, Nyboder i København, som en del af DSQ Festival 2018. P2 sender direkte alle dage fra klokken 19.00.

  • Podcastserie om arbejdet med Den Danske Strygekvartets arbejde med Beethovens Strygekvartetter – tilrettelagt af Kristian Leth.

  • En række koncerttransmissioner med Den Danske Strygekvartet i 2018 i ’P2 Koncerten’ samt medvirken i P2-programmet ’Min yndlingsmusik’.