Den russiske Sarah Lund og catalanske Jan Gintberg

DR Salg var i Cannes for at sælge både originalserier og retten til genindspilninger til hele verdens tv-stationer. Den udenlandske efterspørgsel på de danske historier stiger.

Jan Gintberg har i årevis underholdt danskerne med sin antropoligske rundrejse 'Gintberg på Kanten.' Nu vil det autonome område Catalonien lave deres egen udgave af programmerne med en spansktalende Gintberg. (Foto: Jens Thorborg © Type 2)

Forrige uge rejste DR Salg mod den franske riviera, tasken læsset med filmiske godter til verdens købere. De fleste af programmerne var danskproducerede, men DR Salg repræsenterede også produktioner fra norske NRK, finske Yle og islandske RÙV.

Salgs- og marketingchef Helene Aurø fortæller, hvordan det gik DR formater, dramaer og dokumentarer til salgsmessen MIPTV i Cannes, der årligt har 10.000 besøgende:

”Der er stor interesse for nordiske tv-produktioner, det kan vi mærke, når vi kommer dernede. Der bliver taget godt imod os, og vi har møder fra morgen til aften. Det er blevet sådan, at folk kommer til os og forventer høj kvalitet. Selv vores lidt ældre serier som ’Arvingerne’ og ’Borgen’ sælger stadig. Og efter ’De Sidste Mænd i Aleppo,’ der nåede hele vejen til en Oscar-nominering, er efterspørgslen på dokumentarer også steget,” siger hun.

Inden Cannes håbede Helene Aurø, at DR-dokumentaren ’The FIFA Family: A Love Story’ ville klare sig godt især i kraft af sommerens VM i Rusland. Forhåbningerne blev indfriet, da dokumentaren er solgt til fransktalende Canada og Irland, mens både Østrig og Polen har budt. Og dokumentaren ’Menneskesmuglerne,’ der viste, hvordan tusindvis af illegale immigranter bliver smuglet gennem Europa som slaver og prostituerede, er solgt til lande som Israel og Polen.

”Overordnet er det gået rigtig godt,” siger Helene Aurø, der også fortæller, at DRs store dramaserie ’Bedrag 3’ endnu ikke var klar til at blive vist til salgsmessen, men klip fra den populære serie har premiere på Series Mania Festival i Lille i Frankrig i maj.

Genindspilninger er eftertragtede

På salgsmessen er det både muligt for tv-indkøberne at lægge et bud ind på en original tv-serie, men også på at lave en genindspilning af serien om til landets eget sprog. I Rusland for eksempel har man købt retten til at genskabe ’Forbrydelsen,’ og lande som Frankrig, Brasilien og Belgien ønsker at give sig i kast med deres egen version af den norske serie ’Hjemmebane.’

I udgangspunktet forsøger DR Salg at afsætte rettighederne til originalserien. Det er for at brande dansk og nordisk indhold og DR som producent. Hvis nogle købere insisterer på at lægge bud på en genindspilning i stedet lyder betingelsen, at den nye version ikke må komme på markedet før efter nogle år.

”Der er en markant stigende efterspørgsel på at lave remakes. Det er der, fordi udlandet også gerne vil bruge de gode historier, som vi laver herhjemme. Krimier og komedie er to populære genrer, som vi sælger til genindspilninger. Vi er glade for at sælge remakes af nicheformater som ’Gintberg på Kanten,’ der skal genlaves i Catalonien, ’Historien om Danmark,’ som Norge vil lave, og ’Dommer for en dag,’ som svenskerne gerne vil bruge,” siger Helene Aurø.

Facebook
Twitter