Der blev sat pris på DR-dokumentarer i weekenden

En række af dokumentarerne, som i den kommende tid bliver vist på DR2, DR3 og DR K fik priser i weekenden i både USA, Sverige og Danmark.

Instruktøren Hao Zhou fik en Sundance-pris for filmen ’The Chinese Mayor’, hvor han har fået enestående adgang til byen Datong, der er Kinas mest forurenende by, og lov til at følge ikke mindst borgmesterens kamp og store plan for at få fortidens herligheder tilbage. Filmen vises senere på DR2. (Foto: Privatfoto)

Det var ikke kun på dramafronten, at DR havde en solid prishøst i weekenden, da DR Fiktion hentede seks ud af seks mulige Robert-statuetter ved prisfesten i København.

Rundt omkring i verden faldt der også en stribe priser af til nogle af de dokumentarfilm, som DR er co-producent på, og som i den kommende tid vil kunne ses i DR2’s ’Dokumania’, på DR3 og på DR K.

På den prestigefyldte Sundance Film Festival i Utah i USA var fem dokumentarer, som DR har været med til yde støtte til, i kamp. Og tre af dem fik priser.

Frida og Lasse Forsbergs debutfilm ’Pervert Park’ modtog en ’World Cinema Special Jury Award for Impact’. Filmen er en film om mennesker, som ingen ønsker som deres nabo. Florida Justice Transition er en trailerpark, der er hjemsted for 120 dømte seksualforbrydelser, som kæmper for at blive integreret i samfundet.

Det blev også til ’World Cinema Special Jury Award for Unparallelled Access’ til instruktøren Hao Zhou for filmen ’The Chinese Mayor’, der handler om byen Datong, der er Kinas mest forurenende by, og hvor man følger ikke mindst borgmesterens kamp og store plan for at få fortidens herligheder tilbage.

Endelig blev der på Sundance også givet en pris til en tredje dokumentar, som DR har penge i – nemlig ’(T)error – en dokumentar, der handler om det stigende antal hemmelige agenter i USA, som på den ene side arbejder på at opklare forbrydelser, men nogle gange også opfinder dem.

Filmen står Lyric Cabral og David Felix Sutcliff bag, og de fik en World Cinema Special Jury Award’ for at være bedste debutanter.

Ville gerne holde dem ufortalte

”Det er jo fantastisk, at vi har kunnet støtte talenter fra hele verden: Kina, USA og Danmark. Mange steder i verden er det at få finansieret sine film meget vanskeligt for ikke at sige umuligt. At DR kan være med til at sikre dokumentation af Kinas politik indefra, en amerikansk FBI-agents arbejdsmetoder og ikke mindst de danske instruktørers nære, menneskelige portræt af en park, hvor dømte pædofile holder til, er jo netop det, vi er her for.  Vi kan hjælpe med at få de historier fortalt, som andre gerne ville have været ufortalte,” siger dokumentarredaktør Mette Hoffmann Meyer fra DR Medier.

Også to gange Robert

Også på de hjemlige breddegrader havde dokumentarfilm med DR-kroner i held i sprøjten. Ved søndagens Robert-fest fik Kathrine Ravn Kruses film ’Mig og min far – Hvem fanden gider klappe’ en Robert for ’Årets korte dokumentarfilm’, mens Joshua Oppenheimers film ’The Look of Silence’ fik en Robert som ’Årets lange dokumentarfilm’.

’The Look of Silence er Joshua Oppenheimers opfølger til dokumentaren ’The Act of Killing’, og her følger han en familie, der mistede sin søn i det indonesiske folkedrab i 1965-66 – et emne, som den første film også handlede om.

’The Look of Silence’ hentede faktisk to priser i weekenden, da filmen også fik en Dragon Award for bedste dokumentar og 100.000 svenske kroner på Göteborg International Film Festival.

Her sikrede Samanou Acheche Sahlstrøms debutfilm ’I dine hænder’ sig også festivalens Dragon Award for bedste spillefilm samt den internationale kritikerpris, den såkaldte FIPRESCI-Award. Filmen har DR været med til at co-producere gennem talentudviklingspuljen New Danish Screen.