Der skal 5692 ark med noder til at lave ’Den Klassiske Musikquiz’

Martin Nygård Jørgensen har jobbet som nodeproducent på DR K's quiz. Han sørger for, at orkestret kan spille musik både forfra og bagfra - og laver i det hele taget mange musikarrangementer for DR.

- Nogle vil måske tro, at man bare kan hive noder ned fra hylden, og at orkestret så kan spille dem i quizzen. Men sådan er det ikke, forklarer Martin Nygård Jørgensen. (Foto: Jeppe Bjørn)

De fleste ville nok komme til kort, hvis de blev spurgt, hvor mange forskellige stykker musik, og hvor mange sider noder, der bliver brugt i den nye sæson af ’Den Klassiske Musikquiz’, som DR K havde premiere på i søndags klokken 21.00, og som bliver sendt de næste syv uger.

Men fra Martin Nygård Jørgensen kommer svaret prompte:

- Der er 137 uddrag af klassiske værker, og i alt indgår der 5692 unikke ark med noder. Så man skal helst ikke lige komme til at tabe dem, smiler han.

Det har Martin Nygård Jørgensen heldigvis heller ikke gjort endnu. Han er nodeproducent på ’Den Klassiske Musikquiz’ og har været det gennem alle de tre sæsoner, quizzen hidtil har været sendt. Gættelegen har DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber som vært, Frederik Cilius og Mathias Hammer er holdkaptajner, og DR Symfoniorkestret står for at spille musikken.

Martin Nygård Jørgensen har en uddannelse i musikvidenskab fra Københavns Universitet, og oven i det har han en toårig uddannelse som arrangør fra musikkonservatoriet i Amsterdam. En arrangør bearbejder et musikstykke, så det kan udføres af en bestemt gruppe af musikere eller sangere, og den uddannelse findes slet ikke i Danmark.

I flere år arbejdede Martin Nygård Jørgensen fast i DR’s nodearkiv. I dag er han freelance-tilknyttet til DR, men de mange opgaver for DR er dem, der fylder mest i kalenderen.

- Nogle vil måske tro, at man bare kan hive noder ned fra hylden, og at orkestret så kan spille dem i quizzen. Men sådan er det ikke, forklarer Martin Nygård Jørgensen.

Noderne skal bearbejdes, så de er klar til, at musikerne let kan gå til dem under den korte prøvetid. DR Symfoniorkestrets medlemmer skal for eksempel vide, hvor de skal starte og stoppe.

Startede arbejdet i februar

- Programmerne blev optaget i slutningen af august, men vi indledte arbejdet med quizzen i februar. Sammen med blandt andet redaktøren på programmerne, Jesper Andreas Hansen, og solofløjtenisten Mikael Beier fra DR Symfoniorkestret, var jeg med til at finde ud af, hvilken musik, der skulle bruges i denne sæsons udsendelser, forklarer Martin Nygård Jørgensen.

Bagefter går der så et større arbejde i gang. Har DR for eksempel noderne selv eller skal de lejes hos et nodeforlag, og passer musikken til orkestrets besætning i programmerne?

- Det arbejde tager nogle måneder for mig, og derudover bruger ham, der skriver al musikken ind i et nodeprogram også en del tid på det, forklarer Martin Nygård Jørgensen.

Har man set ’Den Klassiske Musikquiz’ vil man vide, at én af de særlige udfordringer i quizzen for både holdene og musikerne er runden ’Forlæns/baglæns’. Her skal DR Symfoniorkestret spille et musikstykke bagfra, og den runde giver også Martin Nygård Jørgensen og hans team ekstra arbejde. Musikken skrives ind i et nodeprogram, der kan gøre det grove arbejde med at vende den. Derefter gennemgås musikken for at lave enkelte tilpasninger, så den bliver spilbar i den virkelige verden.

’Hulkortet’ er ny kategori

- I den nye sæson lancerer vi en helt ny kategori, som har fået navnet ’Hulkortet’. Her har vi taget et uddrag fra et værk og tyndet kraftigt ud i tonerne, så det til at starte med er helt ugenkendeligt og efterhånden bliver bygget op, så holdene kan høre, hvilken musik det er. Det har været en af de spændende udforinger i denne sæson, og det har samtidig betydet, at jeg har kunnet gøre lidt mere brug af mine arrangør-egenskaber end ellers, siger Martin Nygård Jørgensen.

For at bevare spændingen i quizzen står der ingen titler og komponister på noderne, når DR Symfoniorkestrets musikere får dem udleveret.

- Flere af musikerne vil selvfølgelig have spillet nogle af stykkerne før, men jeg skriver bare ’Program 1, kategorien og hold A’ på noderne, når jeg får dem lavet. Så kan holddeltagere med lange øjne i hvert fald ikke se svaret på det, de skal gætte, siger Martin Nygård Jørgensen, der beretter, at han selv har lært en masse ny, klassisk musik at kende ved at være med til at lave ’Den Klassiske Musikquiz’.

- Hvis man skal nævne en udfordring, efter at der er optaget fire sæsoner, er det, at det også bliver sværere og sværere at finde værker, som mange kender. Efterhånden er der blevet spillet cirka 500 forskellige uddrag, forklarer nodeproducenten.

Under optagelserne fulgte Martin Nygård Jørgensen nøje med i, hvordan hans ændringer og alle uddragene fungerede, og han regner da bestemt også med, at han skal se med på DR K de kommende søndage.

I gang med halloweenkoncert

Nu, hvor optagelserne er overstået til ’Den Klassiske Musikquiz’ i denne sæson, skal Martin Nygård Jørgensen i gang med at arrangere nye noder til især DR Symfoniorkestret. Først venter en halloweenkoncert i oktober med ’uhyggelig musik’, og senere på året skal han på ny være med til at arrangere numre, som skal spilles i ’DR’s Store Juleshow’ i december. Her spiller musikerne fra DR Symfoniorkestret med solister er fra hele Norden.

- Halloweenkoncerterne henvender sig til børn og deres forældre, og her kan man som arrangør tillade sig at bruge flere skøre, sjove effekter og lyde i orkestret end ved de fleste andre koncerter. Desuden handler det om på bedste vis at få orkestret til at ledsage de mange syngende børn, så det er en meget spændende opgave, forklarer Martin Nygård Jørgensen, der synes, det er fascinerende at få lov til at lege med DR Symfoniorkestret.

Ikke mindst ’DR’s Store Juleshow’ og versioneringen af kendte musikeres numre til begivenheden, er en af årets spændende opgaver.

- Der er slet ikke noder til meget popmusik, og derfor kan man sige, at jeg nogle gange oversætter musikken med ørerne, så den kommer ud som noder. Derefter distribuerer jeg nogle af de musikalske idéer fra originalversionen rundt i orkestret og digter videre på musikken, så den store orkesterlyd pakker både sangen og solisten flot ind. Det er superspændende, og jeg arbejder bedst, når jeg har en deadline, siger Martin Nygård Jørgensen.

- Der er 137 uddrag af klassiske værker i årets musikquizzer, fortæller Martin Nygård Jørgensen (Foto: Jeppe Bjørn)

Travlhed med Kim Larsen-noder

Det havde han bestemt også, da han for et år siden – på tirsdagen efter Kim Larsens død, blev spurgt, om han til om fredagen kunne have noderne klar til 10 Kim Larsen-numre, som musikere fra DR’s orkestre skulle spille sammen med solister ved DR’s mindekoncert på Rådhuspladsen i København samme weekend.

- Der var godt nok tryk på, men heldigvis havde nogle af solisterne ved showet sunget enkelte af numrene før. Derfor havde de allerede en idé om, hvordan deres version af sangen skulle være, forklarer Martin Nygård Jørgensen.

De senere år har han også stået for arrangementer til DR Symfoniorkestrets koncerter med filmmusik, musik fra fantasy-universet og forårets såkaldte ’Mord i Symfonien’-koncerter, hvor Koncertsalen blev fyldt med lyden af mord fra film og serier.

- Det gode ved den slags koncerter er, at de trækker et helt andet publikum til, end dem, der måske normalt går til klassiske koncerter, og det inspirerer mig at arbejde med at give dem en god oplevelse med den store symfoniske lyd, siger Martin Nygård Jørgensen.

Egentlig er han uddannet som jazzarrangør i Amsterdam, så at arrangere noget til et samarbejdsprojekt med DR Big Band og DR Symfoniorkestret en dag, er noget af det, Martin Nygård Jørgensen godt kunne tænke sig. Han har også et andet lille projekt, han håber bliver til noget en dag.

- Det kunne altså være fedt engang at lave en koncert med soul- og Motown-musik – spillet af DR Symfoniorkestret og forskellige sangsolister, lyder det fra nodeproducenten i ’Den Klassiske Musikquiz’.

Quizzen kan ses på DR K igen på søndag den 15. september klokken 21.00 samt på DRTV.

Facebook
Twitter