Det betyder DR-besparelserne for kanaler og programmer

Tirsdag har DR fremlagt en stor spare- og udviklingsplan på baggrund af de besparelser, DR skal gennemføre de kommende år. Planen medfører markante forandringer for kanaler og konkrete programmer.

I 2020 siger DR farvel til de tre radiokanaler P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz. (Foto: © Uffe Weng)

Tirsdag formiddag præsenterede DR sin store spare- og udviklingsplan både for medarbejderne og for pressen.

Planen kommer på baggrund af de besparelser på DR, som er politisk vedtaget, og udmønter samtidig den netop indgåede public service-kontrakt for 2019-2023 i konkrete handlinger.

Og der er tale om store forandringer.

Selvom de største procentvise besparelser med planen sker på administrationen i DR, vil også kanaler og programmer blive lukket.

”Der er ingen tvivl om, at når vi skal skære 20 procent, så kommer vi også til at skære markant i indholdet. Vi får et mindre DR med færre kanaler og programmer. Men vores pejlemærke vil være, at vi også får et DR, hvor vi prioriterer værdi over volumen. Det vigtige for os er, at folk bliver rørt, klogere, oplyst, provokeret eller ser nye nuancer og sammenhænge,” siger DR’s mediedirektør Henriette Marienlund.

De konkrete ændringer vil gradvist tage form i de kommende år, men en del ligger allerede nu fast.

På TV er de mest markante forandringer, at der fra 2020 vil være to hovedindgange til indholdet. DR1 for de store fælles programmer og oplevelser, der samler os på tværs, og DRTV med en lang række nye, digitale tilbud.

Nyt DR1 og nyt sendetidspunkt for TV-Avisen

DR1 bliver gentænkt og revitaliseret.

Det betyder blandt andet, at TV-Avisen i 2020 flyttes til klokken 21.00 og dermed rykker helt ind i primetime, hvor allerflest danskere ser med. De korte udgaver af TV-Avisen klokken 17.50 og 19.55 nedlægges – det hurtige nyhedsoverblik kan fremover findes på dr.dk og i radioen.

Det ændrede sendetidspunkt betyder også ændringer i de magasinprogrammer, der i dag sendes efter TV-Avisen om aftenen. Det medfører blandt andet, at ’Sundhedsmagasinet’ og ’Kulturmagasinet Gejst’ allerede i 2019 vil lukke, og at behandlingen af stofområderne i nogle af de nuværende magasiner bliver gentænkt i nye formater.

En række aktualitetsudsendelser bliver lagt efter TV-Avisen, ligesom den brede kulturformidling vil blive løftet af nye programmer.

DR1 vil også sige farvel til en række livsstilsprogrammer, såsom ’Antikduellen’ og ’Guld i købstæderne’, der ikke laves nye udgaver af efter 2018. Seerne vil også opleve mindre underholdning på DR1. i 2019 vil der således blive sendt en omgang fredagsunderholdning mindre. Endelig vil der være markant mindre udenlandsk fiktion – ikke kun på DR1 men også de øvrige kanaler.

Netop underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion er de områder, hvor der sker de største besparelser sammen med sportsområdet.

DR vil således fremover koncentrere de daglige sportsopdateringer på dr.dk og dermed udgår de daglige sportsopdateringer på TV. Samtidig erhverver DR kun de allermest centrale rettigheder til de store sportsbegivenheder, som samler danskerne.

DRTV slår dørene op for helt nyt univers

Ikke kun DR1, men også DR’s andre tv-kanaler, står foran store forandringer.

Mens DR Ramasjang, der helt friholdes for besparelser, fortsætter som traditionel tv-kanal som i dag, vil DR Ultra og DR3 fra 2020 være rene digitale tilbud på DRTV.

Og DR K og DR2 smelter i 2020 sammen til en stærk samfunds- og kulturkanal under navnet DR2. Denne kanal vil få et digitalt univers, DR2+, knyttet til sig på DRTV med en række nye formater og udsendelser primært målrettet de yngre streaming-brugere.

En række af DR K’s programmer vil derfor flytte med over på det nye DR2. Hvilke og hvor mange er endnu ikke på plads, men DR2 vil fremover have en klar kulturprofil, der afspejler, at netop kulturområdet er et af DR’s fremtidige hovedprioriteter.

DR2 må på grund af besparelserne sige farvel til ’DR2 Dagen’, som lukker ned i år.

”I en svær situation for DR har vi søgt at lægge en plan, der peger fremad og ind i en ny medievirkelighed. Vi kan ikke ændre på, at mange fremragende og værdifulde programmer vil lukke i de kommende år. Men vi kan prioritere at fortsætte forandringerne mod et nyt DR. Til et DR med en klar kultur- og aktualitetsprofil, et yngre og mere digitalt DR, et mindre DR med et skarpt fokus på unikt indhold, der skaber værdi for danskerne,” siger Henriette Marienlund.

Radio – færre kanaler, mere digital

De fremtidige forandringerne i DR’s TV-tilbud udløses ikke kun af de besparelser, DR skal gennemføre, men afspejler ligeledes forandringerne i danskernes medievaner, hvor flere og flere – særligt yngre – vælger digitale tilbud, såsom streaming.

Dette gælder også på radioen, hvor udviklingen godt nok går langsommere, men hvor flere og flere danskere for eksempel lytter til radio digitalt og bruger podcasts. Som en del af DR’s spare- og udviklingsplan satses der således mere på disse områder.

Til gengæld bliver det i 2020 til et farvel til de tre radiokanaler P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz. Noget af musikken og musikformidlingen på disse kanaler vil blive flyttet til de øvrige radio-kanaler eller genoptræde som digitale tilbud såsom podcasts.

På radioen lukker den særskilte radio-drama. Til gengæld vil der afsættes midler til flere fiktionspodcasts, ligesom drama på TV, som samler mange danskere, friholdes fra besparelser.

Udover de nævnte programmer vil en række yderligere programmer på såvel tv som radio lukke de kommende år, i takt med at arbejdet med at udmønte spare- og udviklingsplanen skrider frem. Ligesom en række nye tilbud – blandt andet det helt nye DR2+-univers – vil se dagens lys.