”Det er en drøm bare at få lov til at kæfte op”

Ugens aktuelle navn: Når Martin Kampmann i disse uger lægger stemme til kælk, short track og bobslæde ved vinter-OL i Sochi, skal der tales i mange timer. For ham er lommeuld og Twitter nøglen til succes.

Martin Kampmanns største drøm er at få lov til at kommentere dart fra X Games-studiet sammen med en kollega, som ved alt om dart. Gerne omringet af fadøl og chips. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Ved vinter-OL i russiske Sochi bliver seerne på DR1 og især DR3 præsenteret for en lang række sportsgrene, som sjældent nyder stor opmærksomhed i den brede befolkning. Til hovedparten af disse discipliner leveres soundtracket af Martin Kampmann.

Da vi møder ham mandag, er han netop trådt ud af kommentatorboksen efter tre timers short track- skøjteløb. En sportsgren, hvor han langt fra kan kaldes ekspert. Det er nemlig allerførste gang, han har overværet hurtigløb på skøjter.

"Jeg prøver at være helt ærlig og sige, at jeg starter fra scratch, selvom jeg selvfølgelig har researchet mig frem til, hvem der er favoritter, hvad verdensrekorden er og den slags. Jeg har Stefan Due Schmidt ved min side som ekspert, så dér leger jeg menig mand og stiller nogle af de spørgsmål, som jeg tror, at andre, der er nye til sporten, også gerne vil have svar på. Jeg har en teori om, at de, der lytter med, for de flestes vedkommende, også er novicer i short track," siger Martin Kampmann.

Sådan er det ofte for DR Sportens altmuligmand, som de kommende dage skal føre seerne trygt igennem tomands-bobslæde, snowboard-cross og mere skøjteløb. Og kun ved snowboard føler han sig for alvor på hjemmebane.

"Jeg har et forspring fra X Games, når det gælder snowboard, som jeg også kommenterer sammen med Peter Falktoft. Men der er alligevel en del rugbrødsarbejde, hvor jeg dykker ned i en database og finder en masse facts frem, for det ved Peter sgu ikke en skid om. Han ved en masse om trickene, og så skal jeg have styr på resten," forklarer Martin Kampmann, der selv er stor snowboard-entusiast og -udøver i sin fritid.

Altid 10 kilo lommeuld

I det hele taget går meget af hans tid med at grave alverdens facts frem, for når man for eksempel på egen hånd skal agere lydspor til fire timers kælk, er det en god idé at have lidt ekstra at byde ind med.

"Kælk er i et underligt krydsfelt mellem underholdning og sport. Det er en bizar sportsgren. Det gælder især det indledende heat, hvor de bedste starter. Det betyder, at niveauet jo bare falder og falder for hver deltager. Det gør det sgu lidt svært at være helt oppe at køre over det sportslige hele vejen, og så bliver det en blanding af at lave lidt gas og at kommentere, men det er seerne med på. Sådan er det ved OL. Jeg plejer at sige, at det handler om at have 10 kilo lommeuld, selvom man kun skal bruge fem gram. Det lønner sig, når man pludselig har brug for at fylde et hul," siger Martin Kampmann.

Men selv med 10 kilo lommeuld i baglommen kan det være svært at fylde sendetiden ud på egen hånd. Martin Kampmann har derfor allieret sig med et hemmeligt våben, som han selv betegner som "noget af det bedste, der er sket for dansk sportskommentering." Nemlig det sociale medie Twitter.

"Twitter er fantastisk! Det er genialt at bruge Twitter. Det giver kommenteringen en ny dimension, og jeg tror også, at det er med til at lokke nye seere til. Jeg bruger det både til at få sjove inputs, men også faglige inputs. Det er meget bedre end at bruge sms'er, for det giver et fællesskab, som man bare ikke får med sms'er," siger han med sin karakteristiske begejstring i stemmen.

Mindre kakkelbord, mere fri leg

Den kontante og ungdommelige omgangstone, som man finder på Twitter, tiltaler i høj grad Martin Kampmann. Han føler sig derfor også mærkbart bedre hjemme med de mere nicheprægede sportsgrene på ungdomskanalen DR3, end når han for eksempel kommenterer håndbold på DR1.

"Rammerne er anderledes, når jeg kommenterer snowboard på DR3. Det er en kombination af at lave et ungdomsprogram og at kommentere sport. Når jeg kommenterer håndbold på DR1, bliver det hurtigt noget kakkelbords-tv til hr. og fru Danmark. Det er ikke mig. På DR3 er det mere fri leg, selvom det faglige selvfølgelig skal være på plads. Men man har ikke den samme frygt for, at folk bliver sure," siger Martin Kampmann, som alligevel fandt ud, at man ikke helt kan undgå vrede seere, da han og Peter Falktoft i lørdags gik amok over, at norske Ståle Sandbech - efter deres mening - blev snydt for sejren i snowboard-disciplinen slopestyle.

Det store engagement og indlevelsen er to værdier, som han prioriterer meget højt, uanset om han kommenterer kælk, vægtløftning eller sit hjertebarn, snowboard.

"Jeg kommenterer generelt kun ting, som jeg ikke ved en skid om, og jeg har det fint med ofte at blive kastet ud på dybt vand. På den måde er der heller ingen forventninger til mig, og jeg kan bare spasse ud. Jeg ved fra mig selv, at når jeg ser sport, så findes der ikke noget værre, end hvis kommentatoren virker ligeglad eller uengageret. Så jeg prøver bare at give den fuld spade hver gang. Det er jo en drøm bare at få lov til at kæfte op," siger han.

Kampmann elsker Sochi

Martin Kampmann var også med ved sommer-OL 2012 i London, og han er ikke i tvivl om, hvilket OL der er sjovest at lave.

"Sochi er helt klart sjovest. Jeg har mange flere sportsgrene og med al respekt for boksning og vægtløftning, så er snowboard og de andre sportsgrene altså bare sjovere. Uden at vide det, så er jeg ret sikker på, at jeg er den kommentator med flest timer, og jeg er i hvert fald den med flest forskellige sportsgrene og den strammeste vagtplan. I går var jeg her fra klokken 5.30 til 20. Det er lidt ekstremt, men det er også sjovt. Jeg elsker det bizarre element. Det er der selvfølgelig også ved sommer-OL, men kælk er jo bare så bizart med deltagere som Bruno Banani, som har solgt sit navn, eller den indiske deltager, som stiller op under OL-flaget," siger han.

Bruno Bananis OL er for længst slut, men for Martin Kampmann er der stadig lang tid endnu. Man kan blandt andet høre ham kommentere hurtigløb på skøjter og kælk for hold henholdsvis klokken 12.40 og klokken 17.10 torsdag og snowboard-cross klokken 7.55 på søndag; alt sammen på DR3.

Fakta om Martin Kampmann

  • Martin Kampmann, 28 år, er fast kommentator ved X Games på DR3 og ved vinter-OL i Sochi.

  • Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, hvor han blev færdig i efteråret 2012.

  • Martin Kampmann er født og opvokset i København og har i sin fritid et garagerockband, som han selv betegner som "virkelig elendigt."

  • Hvis han ikke havde været kommentator, ville han være tysklærer; simpelthen for at få lov til at snakke.

  • Han bliver til tider forvekslet med den danske 'mixed martial arts'-stjerne Martin 'Hitman' Kampmann, hvor folk ønsker ham held og lykke med dagens kamp.

  • Hans kollega Henrik Fallesen har døbt ham 'Kælke-Kampmann', men selv foretrækker han tilnavnet 'Tusindkunstneren'.

Facebook
Twitter