’Det er et stort privilegium at fortælle for nogle, der ikke ser TV-Avisen’

Serie: Victor Schrøder Friis laver indslag til DR Nyheders Youtube-kanal, der skal fange de unge, der ikke ser klassiske nyhedsprogrammer.

Victor Schrøder Friis klipper selv sine indslag ved skrivebordet på den digitale redaktion i DR Byen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Indslaget åbner på et stort billede over en flygtningelejr. Efter få sekunder dukker Victor Schrøder Friis op og taler direkte til kameraet: - Her i Libanon er alle ved at få nok. Libanon har taget op imod halvanden million syriske flygtninge siden 2011. Danmark har taget lige omkring 21.000.

Indslaget kommer ikke fra TV-Avisen, Deadline eller andre af DR’s traditionelle nyhedsprogrammer. Det er produceret specifikt til DR Nyheders kanal på Youtube.

- Folk talte om Syrien og flygtningesituationen, men vi havde ikke berørt emnet på vores Youtube-kanal. Jeg havde ikke adgang til Syrien, men kunne besøge en flygtningelejr med syrere i Libanon, fortæller Victor Schrøder Friis, der står bag indslaget, som kom på kanalen midt i marts.

28-årige Victor Schrøder Friis har det seneste års tid arbejdet på den digitale redaktion i DR Nyheder. Her laver han videoer til nyhedskanalen på Youtube, som især skal fange de 18-26-årige. Videoerne er typisk maksimalt fem minutter lange. Victor Schrøder Friis har to uger til at lave en video. Han står selv for researchen, og som oftest filmer og klipper han selv videoen, mens der er en grafiker ind over den grafiske del.

- Vi formaterer direkte til Youtube. Det dur ikke at klippe et indslag fra TV-Avisen kortere. Så snart det lugter af flow-tv, står folk af. Vi skal tænke formatet ind fra start, for vi skal fange et andet publikum end TV-Avisen, ’P1 Morgen’ eller ’Orientering’, forklarer Victor Schrøder Friis.

Historien er det vigtigste

Han understreger, at en god historie også er en god historie for den yngre målgruppe. Derfor bliver der også fortalt historier om depression, lovgivning i EU og flygtningekrisen på Youtube-kanalen. Det handler om at servere historien på den rigtige måde.

- Det gør vi alt for at finde ud af, hvordan man gør, og vi udvikler hele tiden på det. Jeg ser, hvad de dygtige fortællere laver på Youtube, og jeg låner for eksempel meget fra fiktionsverden i den måde, jeg klipper på og tænker grafik ind. Og så blander jeg det med den public service-opgave, vi har. På den måde kan vi levere selv komplicerede ting, så vores publikum kan lide det og interesserer sig for det, siger Victor Schrøder Friis og tilføjer:

- Det allervigtigste er, at man har historien først. Derefter snakker vi om, hvordan vi løser den med grafik, vært i billedet, og om den skal filmes og klippes på en bestemt måde. Det er en legeplads, hvad det angår.

Netop de friere rammer for formidling, end man ser på de klassiske nyhedsudsendelser, er en kæmpe drivkraft for Victor Schrøder Friis.

- Jeg er helt tosset med formatet. Vi kan angribe det på alle tænkelige måder og fortælle på den måde, der passer historien bedst. Samtidig mener jeg, at en af de største public service-opgaver er at ramme en ung målgruppe og engagere den og gøre den nysgerrig på verden. Det er et stort privilegium at fortælle en historie om flygtningekrisen i Libanon for nogle, der ikke ser ’Horisont’ eller TV-Avisen klokken 21.30, smiler han.

Mod på at eksperimentere

DR Nyheders kanal på Youtube tager fat på større tendenser og dagsordener, men den skal også bringe historier, som de unge ikke troede, de ville have.

- Vi skal ikke være bange for, at unge ikke har lyst til at lære noget. Vi må ikke tænke om et emne: ’Det er til unge, det fungerer nok ikke’. Hvis vi fortæller historien på den visuelt rigtige måde og i god kvalitet, tror jeg, vi kan fange deres interesse.

Og noget kunne tyde på, at Victor Schrøder Friis har ret. En række af videoerne er blevet set af flere end 100.000 brugere, og midt i juni modtog han og holdet på DR Nyheders Youtube-kanal hædrende omtale for deres arbejde ved Danske Mediers Digitale Priser 2019.

Victor Schrøder er klar til selv at optage video, når der skal laves historier til DR Nyheders Youtube-kanal. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

- Det er dejligt at få ros, og det giver mod på at blive ved med at eksperimentere. Nyhedsdirektør Sandy French nævner os nærmest konsekvent i sine nyhedsbreve, og det viser, at man vil noget seriøst med os. Vores journalistik bliver taget alvorligt. Jeg er stolt af, at vi har mulighed for at eksperimentere med det her format. Vi har slået nogle skæverter, men vi bevæger os i den rigtige retning. Det her er vejen at gå, siger Victor Schrøder Friis og fortsætter:

- Jeg kan også se, at jo bedre, vi bliver, så kommenterer brugerne ikke på udførelsen af videoen, men på indholdet og historien. Så er det det, de går op i, og det er fedt.

Indslaget fra Libanon nærmer sig slutningen. Over billeder fra flygtningelejren lyder Victors Schrøder Friis’ stemme: - Tusinder af syrere er vendt hjem, mens hundredtusinder bare venter i de her lejre. Venter på, at de enten kan komme hjem, eller at der byder sig en anden mulighed. Imens venter libaneserne også. De venter på, at det internationale samfund skrider ind …

  • Se videoen fra Libanon her

  • Følg DR Nyheder på Youtube her

FacebookTwitter