Det er fedt at være hvid

DR3 sætter i et nyt tema fokus på raceopfattelse og viser, hvor privilegerede hvide mennesker er.

I 'Kridhvid i Kina' tager værterne Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig til Kina for at teste, om det virkelig kan passe, at man kan skabe en karriere uden andre kvalifikationer end sin hvide hudfarve. (Foto: Mikkel Cantzler Christensen © Type 1)

Den hvide race er i mindretal - kun 15 procent af verdens befolkning er hvide. Alligevel er der store fordele ved at være bleg. Der er større sandsynlighed for rigdom - ni ud af de 10 rigeste mennesker i verden er hvide. Men er den hvide mand overhovedet bevidst om de privilegier, der følger med at komme til verden i en lys version?

DR3 sætter i nyt tema - med start onsdag den 3. september - fokus på raceopfattelse og viser, hvor privilegerede hvide mennesker er alene på grund af deres hudfarve.

Vi lever i en verden, hvor præsidenten for klodens mægtigste nation er sort, og Time Magazine har kåret den sorte sangerinde Beyoncé som verdens mest indflydelsesrige person. Man foranlediges næsten til at tro, at der er lige vilkår for alle uanset hudfarve.

Alligevel rejser debatten om forskelsbehandling sig gang på gang, for det at være hvid er stadig forbundet med mange privilegier. For eksempel er der større sandsynlighed for at få en praktikplads eller komme ind på diskoteket, hvis man er hvid og mindre risiko for at få tjekket sin kuffert i lufthavnen. DR3 sætter fokus på raceopfattelse og viser, hvor store fordele man har som hvid i en række programmer.

"DR3 er kanalen, der undrer sig over det absurde i samfundet. Og de store fordele, der stadig er forbundet med at være født som hvid, er jo absurd. Temaet skal derfor ses som en venlig påmindelse til den hvide race. De fleste af os tænker ikke over de privilegier, der stadig eksisterer, når vi fødes blege. Basale rettigheder bliver taget som en selvfølge, fordi vi ikke selv oplever diskriminationen i vores dagligdag," siger DR3s kanalredaktør Irene Strøyer.

Kridhvide fordele

Hvordan er det lige med udtrykket ’lige vilkår for alle uanset hudfarve’ – holder det her i Danmark? DR3-temaet bliver indledt den 3. september klokken 21.00 med ’Den store racedyst’, hvor to hold quizzer om racefordomme anno 2014. Holdene skal blandt andet teste egne hudfarvefordomme i et afslørende skydespil og svare på spørgsmål om en lang række hudfarve-eksperimenter, DR3 har udført i dagens anledning.

Samme aften klokken 22.00 har serien ’Kridhvid i Kina’ premiere. I serien tager værterne Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig til Kina for at teste, om det virkelig kan passe, at man kan skabe en karriere uden andre kvalifikationer end sin hvide hudfarve. De to værter får blandt andet job som universitetslærere på trods af, at ingen af dem har videregående uddannelser. De bliver også hyret som "Quality Control Manager" og skal kontrollere kvaliteten af produkterne på en møbelfabrik. Og så får de testet deres evner i den kulørte kinesiske underholdningsindustri.

Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig er desuden værter i programmet ’Det er fedt at være hvid’, som bliver sendt den 10. september klokken 22. Her gennemgår de en overskuelig top 10 over fordelene ved at være hvid.

Hvidvaskning

Historieskrivningen er i høj grad foregået på den hvide mands præmisser. Siden man begyndte at skelne mellem forskellige hudfarver, har den hvide farve været forbundet med noget smukt, ophøjet og intelligent. Eksempelvis er Jesus gennem tiden blevet afbilledet en del hvidere, blondere og mere blåøjet end en mand fra Nazareth reelt kan bære. Og enhver moderedaktør ved, at en hvid fotomodel sælger bedst. Den hvide hudfarve er ganske enkelt skønhedsidealet.

I ’Hvidvaskning på DR3’ får seerne indblik i, hvordan hvidvaskningen har udmøntet sig op gennem historien. Desuden forsøger vært Anders Stegger i en række aktioner at hvidvaske nogle af de sidste "sorte pletter" på det kulturelle landkort. Programmet sendes den 8. september klokken 20.

Sendeplan

I forbindelse med racetemaet sendes desuden en række spille- og dokumentarfilm om emnet. Her er en samlet oversigt:

Onsdag den 3. september

Kl. 21.00 - Den store racedyst

Kl. 22.00 - Kridhvid i Kina (1:9)

Kl. 22.30 - Mississippi Burning

Torsdag den 4. september

Kl. 22.30 - Tattoo retur – hadets tatoveringer

Kl. 24.00 - Racismens historie (1:3)

Fredag den 5. september

Kl. 20.00 - Albinoer i Afrika

Søndag den 7. september

Kl. 21.00 - Gran Torino

Kl. 22.50 - Racismens historie (2:3)

Mandag den 8. september

Kl. 20 - Hvidvaskning

Kl. 20.30 - Race og intelligens – videnskabens sidste tabu

Onsdag den 10. september

Kl. 21.30 - Kridhvid i Kina (2:9)

Kl. 22.00 - Det er fedt at være hvid

Kl. 22.30 - This is England

Kl. 24.10 - Racismens historie (3:3)

Facebook
Twitter