'Det er lidt ligesom at lave cirkus': Kom med bag om DR's dækning af PostNord Danmark Rundt

En af sommerens helt store sportsbegivenheder bliver i disse dage sendt live på DR. PostNord Danmark Rundt er i fuld gang og det samme er det DR-hold, som dagligt knokler for at sende adskillige timers livefjernsyn fra cykelløbets målstreger.

Hundredevis af mennesker mødte op i Esbjerg, da første etape af årets PostNord Danmark Rundt skulle afgøres. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Havnegade i Esbjerg er i dag omdannet til central for Danmarks største tilbagevendende sportsbegivenhed. Så langt øjet rækker har frivillige travlt med alt fra at opstille hegn og tribuner til at puste store ballonporte op langs vejen.

30. udgave af PostNord Danmark Rundt tager sin begyndelse i dag, og få meter fra målstregen er alskens teknikere og kamerafolk travlt optagede med de sidste forberedelser inden dagens livesending.

En hel karavane af DR-vogne er stimlet sammen, og det er da også netop fra disse vogne, at livesendingen af dagens etape finder sted.

Tæt på målstregen holder en hel flok DR-vogne, hvor livesendingen af dagens etape foregår fra. ​ (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

En omrejsende karavane

Klokken 13.30 går starten fra Tegltorvet i Struer, og i en OB-vogn, der er en form for mobilt tv-studie, sidder et rutineret hold klar til at sende dagens etape. Søren Elmenhoff er producer på PostNord Danmark Rundt og har været det i alle de år, DR har sendt løbet live.

- Det har været fantastisk at følge løbet, siden man besluttede sig for at sende det live i fjernsynet, og det har udviklet sig meget. Jeg er selv lige landet fra Tokyo i går, hvor jeg var med til at producere OL, så jeg er en smule jetlagget, men heldigvis er der så mange dygtige folk på den her produktion. En stor del er også gengangere fra tidligere år, da mange simpelthen elsker at være med til at lave løbet, siger han.

Til dagens etape står en lang række kameraer klar nær målstregen i Esbjerg, og holdet skal både jonglere studiesekvenser med Tobias Hansen og cykeleksperten Brian Nygaard samt Henrik Liniger og Dan Frosts kommentering af løbet. Et belgisk hold, som er eksperter i dækning af cykelløb, er hyret ind til at dokumentere rytterne ude på ruten fra motorcykler og helikopter. PostNord Danmark Rundt er en kæmpe produktion, og man skal holde tungen lige i munden, når så stor en produktion rykker rundt i landet.

- Det er benhårdt arbejde, for vi pakker det hele op og ned hver eneste dag. Det er lidt ligesom at lave cirkus. Du kører ud, sætter dit telt op, laver forestillingen, pakker teltet ned, og så kører du videre til næste by, hvor du gør det hele igen dagen efter. Forberedelsen er vildt vigtig, og jeg har på forhånd været rundt i målbyerne sammen med arrangørerne og set, hvor studiet kan være, hvor vi kan placere vores vogne og mange andre detaljer, siger Søren Elmenhoff.

i OB-vognen sidder Søren Elmenhoff og holdet foran en væg af skærme og sørger for, at livesendingen kører gnidningsfrit. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

I OB-vognen sender holdet på livet løs, mens Henrik Liniger og Dan Frost kommenterer fra en lille vogn på den anden side af vejen, som er døbt ’Pølsevognen’. 175 kilometer er længden på dagens etape, og mens tribunerne og vejen langsomt fyldes af et forventningsfuldt publikum, følger et par stykker af DR-holdet løbet på en lille skærm. På pladsen er der opsat storskærm til det fremmødte publikum, mens festlig musik sætter gang i den gode stemning.

- Grunden til at vi sender løbet fra en OB-vogn er, at sådan en vogn er meget mere mobil end et klassisk tv-studie. Vognen er pakket til bristepunktet med teknik, og vi får alle signaler fra kameraerne rundt omkring ind i sådan en forholdsvis lille enhed. Når først løbet går i gang, så skal alt bare køre, så de dygtige folk bruger mange timer og dage på at line det hele op og sørge for, at der er styr på selv den mindste detalje, når det går løs, siger Søren Elmenhoff.

Mens rytterne nærmer sig målstregen, følger noget af holdet slagets gang fra en lille skærm uden for vognene. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Planlægningen til PostNord Danmark Rundt er udførlig, og mens cykelrytterne bevæger sig tættere og tættere på målstregen i Esbjerg, siver det ud mod vejen med kamerafolk, der gør klar til det sidste stræk af dagens etape. I løbet af dagen har et belgisk hold stået for at følge cykelrytterne fra motorcykler og helikopter, og i alt består holdet af et sted mellem 40 og 50 personer i denne uge.

En fed udfordring

Omkring klokken 17.15 brager de første ryttere over målstregen i Esbjerg til stor fornøjelse for publikum. Mange hundrede mennesker står linet op langs vejen og saluterer sportsfolkene med særlige ’klappe-dimser’. Efter tre runder i Esbjerg er det slut, og Dylan Groenewegen kan kalde sig vinder af første etape af årets PostNord Danmark Rundt.

Der er gang i publikum i Esbjerg, da cykelrytterne krydser målstregen hen på eftermiddagen. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Dog er dagen langt fra slut for DR-holdet, for mens et andet hold gør klar til aftenens opsummering af første etape med Tina Müller som vært, ruller teknikerne kabler sammen, pakker presenninger ned og får styr på tusind ting, der skal på plads, før holdet kan rykke videre til næste by.

- Det mest udfordrende ved at lave løbet er det pres, der hele tiden ligger på vores skuldre. Hvornår bliver vi klar, og har vi nu styr på det hele til, at vi trykker på knappen og sender live i morgen igen i seks timer? Men det er også vildt spændende, og jeg elsker stemningen, og at alle på holdet går så meget op i at få det til at lykkes, siger Søren Elmenhoff.

Vi gør det hele igen

Efter en lang dag i Esbjerg er holdet færdig med at pakke sammen. Publikum har for længst forladt pladsen, og nu skal vi videre. Livesending af anden etape i Sønderborg i morgen står for skud, og klokken 21.30 er en lang arbejdsdag forbi, da holdet ankommer til hotellet og morgendagens målstreg.

- Vi har den fordel, at der ikke sker noget sportsligt i målområdet før sidst på dagen, så der er god tid til at stille op og gøre klar. Det er mest vores belgiske samarbejdspartnere, der står for arbejdet i løbet af dagen fra motorcykler, hvor de følger rytterne rundt. De sidste to timer af løbet har vi også en helikopter i luften, og det giver nogle vanvittigt flotte skud af de byer og særlige steder, som rytterne kører forbi.

Onsdag rykker holdet ind i fornemme rammer, da målstregen optegnes få meter fra Dybbøl Mølle. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

I idylliske rammer foran Dybbøl Mølle indtager karavanen onsdag igen en dansk by, og på ny forvandles en helt almindelig vej til cykelcentral med hegn, tribuner og meget andet. Hele ugen foregår på denne måde for holdet, og selvom det er en hårdt at lave livefjernsyn på denne måde, er Søren Elmenhoff vild med at komme rundt i landet.

- Det er nogle meget lange og intense dage, men personligt elsker jeg det. Det hele er live, og der er ingen fortrydelse, når først det kører, og man trykker på knappen. Det er i særdeleshed det, som jeg synes er virkelig fedt ved at lave PostNord Danmark Rundt.

Udover daglige liveudsendelser og opsamlinger på DR1 og DRTV bliver løbet også dækket indgående på dr.dk. PostNord Danmark Rundt kører til og med lørdag den 14. august, og du kan læse alt om PostNord Danmark Rundt på den officielle løbsside her

På pladsen i Sønderborg gør holdet klar til endnu en dag i cykelsportens tegn. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)
Facebook
Twitter