”Det er seriøst arbejde at have et barnligt sind”

I denne måned fylder DRs B&U-afdeling 50 år. Og det er stadig svært at ramme de små – også selvom man selv er ung praktikant.

Et af Laura Grønbæks nyhedsindlag blev nomineret til ”Årets nyhedsindslag” ved TV-Prisen sidste år (Foto: Nicolai Dupont)

’Kaj og Andrea’, ’Bamse og Kylling’ og ’Ultras Sorte Kageshow’. Dét er bare nogle af de utallige succeshistorier, som B&U – børne- og ungdomsafdelingen i DR - har skabt i nu 50 år.

Fem årtier er gået i den evige jagt. Jagten på at underholde og uddanne de mindste og mest kritiske seere i Danmark – nemlig børnene. Hvis man skal i øjenhøjde med de små, så kræver det en professionel tilgang og et indre legebarn. Det fortæller Laura Grønbæk, der er praktikant hos B&U.

”Det er seriøst arbejde at have et barnligt sind. Det er en speciel disciplin at holde styr på så mange unger – og ikke mindst at lavet spændende fjernsyn til dem,” siger hun.

Prisvindende dygtige

Man kan hurtigt komme til at negligere, hvor alsidig B&U i virkeligheden er. Og Laura Grønbæk er et lysende eksempel på, hvor vidt og bredt Ramasjang og Ultra skal favne.

I øjeblikket er hun tilrettelægger på ’Ultras Sorte Kageshow’, hvor hun og hendes medpraktikant har stået for al casting på programmet. Det første år af hendes praktik var på ’Ultra Nyt’, hvor hun og resten af redaktionen skulle plukke de højtravende frugter i mediebilledet og servere dem i et spiseligt format til de mindste. Og dén disciplin mestrer ’Ultra Nyt’. Faktisk så meget, at nogle de mindste folkeskoleelever i dag ved mere om Xi Jinping og Donald Trump end deres forældre.

Og det er ikke gået ubemærket hen, at B&U gør deres arbejde godt. Flere af Ultras programmer har været nomineret til priser, og sidste år blev et indslag fra ’Ultra Nyt’ nomineret til ”Årets nyhedsindslag” ved TV-Prisen. Det var et indslag, som Laura Grønbæk havde lavet.

”Det var første gang, at børnenyheder var med i den kategori. Det var virkelig stort, og det er jeg stadig meget stolt af,” siger hun.

Lige så kedelige som alle andre

Laura Grønbæk er studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. I sin første periode på skolen var hun såkaldt rus-vært – en ældre studerende, der introducerer studiet for de nye, og at være det er et fællestræk hos flere af praktikanterne hos B&U gennem tiden. Men selvom det kan lyde som to vidt forskellige verdener – studerende på rustur og børn i fjernsynet, så har erfaringen som rusvært været brugbar for Laura Grønbæk.

”Der er visse ligheder ved fulde folk og børn. Men jeg vil næsten sige, at det er nemmere at holde styr på børnene, end det var at holde styr på de studerende på rustur. På den måde har rusværtstjansen måske hærdet mig,” siger hun grinende og understreger, at der trods alt ikke er vild fest og høj musik hver dag på B&U-redaktionen.

”Vi er lige så kedelige som alle andre. Vi har også hæve-sænkeborde på kontoret,” siger hun.

En praktikants lod

Der findes mange forestillinger om, hvad en praktikant egentlig laver. Det kan måske komme bag på nogle, at det ikke bare er kaffe til redaktøren, der står på dagsplanen. Snarere tværtimod. Laura Grønbæk har som tilrettelægger det samme ansvar som de andre på den lille kageshowsredaktion.

Der er dog stadig enkelte opgaver, som ofte havner på praktikantens bord. Og det hænger meget godt i tråd med, at praktikanterne ofte er ude i marken for at caste eller optage.

”Jeg lægger ud for rigtig mange ting. Det er nok en typisk praktikantting. Det er selvfølgelig penge, jeg får igen senere, men det kan godt give lidt problemer alligevel. I sidste uge lagde jeg 1200 kroner, som godt kan mærkes.”

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at livet som praktikant hos B&U er en fantastisk oplevelse, siger Laura Grønbæk:

”Det er virkelig lærerigt at være her. Det er fedt at skulle arbejde med børn i fjernsynet, og jeg elsker mit arbejde.”

FacebookTwitter