”Det er vigtigt, at man ikke taler ned til børnene”

Ugens aktuelle navn: Silja Okking er sangerinde og vært på DR Ramasjang, og hele sommeren laver hun ’Sommer Summarum’ til DRs mindste seere.

Silja Okking sender hele ugen 'Sommer Summarum' fra Aarhus. De næste fire uger går turen til Lemvig, Sæby, Ulvsborg og Sønderborg. (Foto: Nanna Rønnov Johansen)

Hun har optrådt til koncerter med pyntede toiletruller, skrevet sange om monstre og prutter, og for nylig spiste hun remouladelagkage på landsdækkende tv.

Sangerinden og tv-værten Silja Okking er i øjeblikket aktuel i ’Sommer Summarum’ på DR Ramasjang. Hver morgen de næste fem uger manøvrerer hun sig gennem en times live-tv fra Aarhus, Lemvig, Sæby, Ulvsborg og Sønderborg, hvor hun interviewer lokale børn.

På børne-tv kan alt udvikle sig i en ukendt retning, og intet er sikkert. Men sådan foretrækker hun det:

”For mig er børne-tv det fedeste at lave, fordi børn er så umiddelbare. Du ved aldrig, hvad der sker, eller hvad de siger, så du skal være ”på” og kunne gribe, hvad der kommer. Der er aldrig noget, der er sikkert, og dét er det fedeste,” siger Silja Okking.

Hendes første værtsjob på DR Ramasjang var i 2013 på programmet ’Mit kæledyr’, og siden har hun lavet ’Monster Buster’, ’Godmorgen Ramasjang’, ’Mini MGP’ og ’Sommer Summarum’, hvor hun sidste år var vært sammen med Bubber.

Er forblevet neutral

Modsat nogle af DR Ramasjangs figurer, som for eksempel Hr. Skæg, Motor Mille og Rosa fra Rouladegade, er 33-årige Silja Okking bare sig selv, når hun er på skærmen:

”I starten var jeg ærgerlig over, at jeg ikke var en figur, som mange af mine kolleger er. For så har man på en måde et stærkere brand. Men nu kan jeg mærke, at jeg er rigtig glad for, at jeg er forblevet så neutral,” fortæller hun.

Når hun ikke har en fastlagt karakter med bestemte træk, kan hun nemlig lave mere af den slags tv, som hun er blevet særligt glad for – live-tv:

”Jeg synes netop, at sådan noget som live-tv er rigtig sjovt at lave. Det er spændende, at jeg som vært kan guide børn og forældre gennem forskellige emner,” siger Silja Okking.

Drømmer om at lave MGP

Der er dog et træk, som går igen i hendes programmer, nemlig musikken. Hun bruger for eksempel sin erfaring som sangerinde til at skrive og synge introsange eller bruge sang og dans i programmerne.

Silja Okking drømmer da også om en dag at blive værtinde på DRs sangkonkurrence for børn:

”Jeg kunne godt tænke mig en dag at være vært på MGP. Jeg kan godt lide det med, at der er noget på spil, og jeg elsker musik. Og det program samler begge ting i en ny skala,” fortæller hun.

Taler ikke ned til børnene

Siden Silja Okking lavede sit første DR Ramasjang-program, har hun lært at finde balancen i, hvordan hun skal tale til børnene:

”I nogle af mine første programmer kan man se, jeg hurtigt blev lidt pattet. Men jeg har siden fundet ud af, at jeg ikke så meget skal spille en rolle, men bare være mig selv og måske skrue lidt op for energien. Og så er det virkelig vigtigt, at man ikke taler ned til børnene,” siger Silja Okking.

Summarum hele sommeren

For andet år i træk laver hun ’Sommer Summarum’, hvor der sædvanligvis møder mange glade børn op til optagelserne. Det er en sjov oplevelse, men hun er også stolt af alt det, som programmet tilbyder seerne:

”’Sommer Summarum’ er et program med hele pakken. Man kan grine og hygge sig, og man kan måske også få bevæget sig. Men så er der også noget stof til eftertanke, og man kan måske endda blive rørt. Og hele vejen igennem er det børn, der fortæller. Det er så fedt,” siger Silja Okking.

Hver uge skal hun sende fra en ny by og have besøg af en ny medvært, og det skal hun lige vænne sig til

”Det bliver en udfordring, at jeg har så kort tid med hver medvært. For er det en, der snakker meget eller snakker lidt? Er det en, der har krudt i røven, eller skal man hjælpe på vej? Men omvendt er det også fedt, at der hver uge kommer en, som medbringer helt ny energi,” siger Silja Okking.

Sidst på sommeren besøger hendes medvært fra sidste års ’Sommer Summarum’, Bubber, programmet, og ham har hun en helt særlig forventning til:

”Om fire uger, hvor jeg måske er ved at blive lidt træt, så kommer Bubber ind fra højre. Han snakker så meget, så til den tid kan jeg nærmest bare holde fri,” siger Silja Okking med et glimt i øjet.