”Det her er et OL i TV-produktion”

Selvom OL-disciplinerne udspiller sig i Rio i Brasilien, bliver mange af sportsgrenene kommenteret fra bokse i Studie 6 i DR Byen.

  • Når holdet bag lyd og billede skal holde sig vågne på de lange nattevagter, skal der hjælp til. ”Der er et helt crew, der sørger for at holde os i live, og at vi får noget at drikke og spise. Ellers kan vi ikke noget,” siger Jesper Hvenegaard. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Claus Holm Pedersen står for at mixe lyden og har tidligere været med til at afvikle OL i Sydney og London. Han føler sig helt klar til, at legene bliver skudt i gang i Rio. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Mikkel Aagren Nielsen og Malthe Wehlitz sidder bagerst i billedkontrolrummet og holder styr på grafikken. ”Vi har allerede været her i to dage, så vi er klar. Nu venter vi bare på, det går løs,” siger Mikkel Aagren Nielsen. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Jesper Hvenegaard er visuelt ansvarlig. Mit job er indpakning, og det foregår i disse rum i DR Byen, siger Jesper Hvenegaard. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Lyden fra burene, som de kaldes internt, kan kombineres med en anden kommentator, der sidder i Aarhus og Rio. ”Det er en opfindelse, der stammer fra OL i London, og siden da er systemet blevet finpudset,” siger Claus Holm Pedersen. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
1 / 5

I DR Byens studie 6 er der bygget seks firkantede kasser, hver på størrelse med en varevogn. Møbleringen er minimalistisk med blot et skrivebord og to siddepladser. På endevæggen hænger tre fladskærme, og på bordet står der en lydpult med to headsets sat til.

Fra disse bokse skal der i de næste to uger sidde ansatte og kommentere De Olympiske Lege til DR1 og DR3. Selvom disciplinerne udspiller sig i Rio, er der masser at lave hjemme fra kommentatorboksene og de tre store kontrolrum ved siden af.

Den første OL-sending er torsdag aften, men der sidder allerede et dusin mennesker foran en væg af fladskærme og tester apparaturet. Én siger først: ”Den er ude af sync”, men bagefter ”MX 1 til 4 på inselect 1 til 8”. Så der er vist styr på det.

En lydpult på ekstraarbejde

I lydkontrolrummet sidder Claus Holm Pedersen, der har ansvar for at afvikle lyden. Han sidder foran en tre meter bred pult med hundredvis af knapper i alle regnbuens farver.

Selv siger han med et smil på læben, at han har det sværeste job. Og det lyder da heller ikke helt nemt. Fra pulten skal han nemlig modtage samtlige lyde fra Rio, boksene og måske en kommentator i Aarhus, og så skal han tilpasse lyden og sende det ud på to forskellige kanaler – samtidig.

”Det med at skulle mixe lyd til DR1 og DR3 samtidig er noget helt nyt, så det bliver en udfordring. Pulten er maxet ud og har slet ikke mere ledig kapacitet,” forklarer Claus Holm Pedersen om apparatet, hvor samtlige knapper er i brug.

Onsdag aften laver de generalprøve, og Claus Holm Pedersen forventer, at det kommer til at gå uden problemer. Hvis det skulle gå helt galt under OL-sendingen, så har holdet en nødplan klar.

Arbejde, søvn, repeat…

Manden med det visuelle ansvar hedder Jesper Hvenegaard. Han har blandt andet været med til at designe det Rio-studie, man kommer til at se på TV. Han glæder sig til at styre udsendelserne fra et billedkontrolrum i Studie 6.

”Det her er et OL i TV. Det er her, vi finder ud af, om vi kan det hele og give folk det, de vil have. Og vi går efter guldet,” siger Jesper Hvenegaard.

På grund af tidsforskellen mellem Rio og København, kommer meget af arbejdet i kontrolrummene til at foregå om natten og på meget lange vagter.

”Det bliver en periode med arbejde og søvn. Der er heldigvis ingen familiefødselsdage eller -fester i august. Men børn skal jo hentes og bringes. Det er lidt af et puslespil,” siger Jesper Hvenegaard.

Det er et usædvanligt arbejde i det stykke tid, der vises OLDRs kanaler. Men for Jesper Hvenegaard er det det hele værd, når puslespillet går op.

”Hvis man er sportsinteresseret, så er det her jo en drøm. Man får det hele med,” siger Jesper Hvenegaard.

De første OL-discipliner bliver sendt torsdag på DR3 klokken 22.00 og DR1 klokken 00.00 natten mellem torsdag og fredag.